TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp
DVOBOJ GOLGETERA

Kane je budućnost, ali tko je sadašnjost? U svakom slučaju - vatromet je zajamčen

Sraz Barcelone i Bayerna u Ligi prvaka obilježit će dvojice sjajnih napadača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. listopad 2024. 13:36

Gdje ja stadoh, ti produži reče Lewandowski i napusti Bayern predavši ulogu “devetke” nasljedniku. Pred dvije godine prešao je Poljak na Camp Nou, a godinu poslije na Allianz Areni pronašli su nasljednika. Sletio je glavom i bradom Harry Kane, golgeter koji je u prvoj sezoni s Bayernom postao “zlatna kopačka” svih europskih liga. Bavarci su u Kaneu definitivno pronašli pet godina mlađeg Lewandowskog. Doduše, s Kaneom nisu osvojili trofej u prvoj sezoni, ali u drugoj su na dobrom putu. Prije svega u nacionalnom okviru, jer Liga prvaka je ionako tek krenula.

Barcelona na svom zamjenskom stadionu čeka Bayern, a Lewandowski čeka Kanea. Susreću se dvije klasične devetke starog kova, “špicevi” iza kojih uglavnom nitko ne dira loptu. Kada se nađe u njihovim nogama vratar mora biti spreman na intervenciju, jer Lewandowski i Kane šutiraju iz svih pozicija. Premda figurom nisu identični, nema slučajnosti u izboru Bayerna nakon odlaska Lewandowskog. Kane je centarfor koji nemilice “trpa”, jer ako je Poljak postavio visoke standarde s 41 pogotkom u sezoni 2020./21., Kane je s 36 već u prvoj pokazao da je spreman prihvatiti izazov.

image
TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Karijere im se razlikuju u dvije točke, prva su trofeji s kojima Kane ne može stati na vagu s Lewandowskim, a drugi su uzbuđenja na nivou reprezentacija gdje Poljak ne ulazi u istu rečenicu s Englezom. Dvaput je Kane igrao finale Eura, jednom polufinale SP-a, dok je Lewandowski ostao bez prave prilike za rezultat u reprezentaciji.

Međutim, trofeji su bolna točka u kojoj dva golgetera praktički nemaju usporedbe. Poznata je kletva koja prati engleskog centarfora. Uzmi Kanea i nemaš trofej. Zvuči grubo, ali bez obzira koliko je golova zabio, Kane još nije osjetio slast osvajanja naslova. Ni prvenstva ni Kupa. Devet puta prvi strijelac natjecanja, od Svjetskog prvenstva 2018., Eura 2024., Lige prvaka prošle godine, kvalifikacija za SP, Premiershipa do Bundeslige. Prekrasan osobni doseg, ali nije vrijedan spomena u odnosu na Lewandowskog. Čak 10 puta Poljak je osvojio Bundesligu (osam Bayern, dvaput Borussia Dortmund), ima i Ligu prvaka iz 2020., dvaput je bio igrač godine u FIFA izboru. Ostale naslove nećemo ni spominjati, trebala bi nam stranica da ih nabrojimo. S 36 u životnom kalendaru nauživao se osobnih i momčadskih priznanja, ali i dalje je “gladan”. I dalje želi zabijati i pobjeđivati. Njegova aktualna forma je sjajna, prvi je strijelac Primere. S raspucanom Flickovom Barcelonom drži prvo mjesto u ligaškom poretku, ali i lidersku poziciju među golgeterima. S 12 zgoditaka ima dvostruko više od prvog pratitelja, a taj nije bilo tko nego Kylian Mbappé. Lewandowski igra kao u najboljim danima, a Barcelona je danas napadački potentna poput Messijeve zlatne generacije. Premda je u poznim igračkim godinama, ispred Lewandowskog je sezona koja puno obećava, a Poljaku ne fali motiva.

image
JOSEP LAGO Afp

S druge strane i Harry Kane ima velika očekivanja u dresu Bavaraca. S Bayernom je također prvoplasirani s jednakim brojem bodova uz Leipzig. Prvi je topnik Bayerna, ali s osam pogodaka kasni jedan zgoditak iza Egipćanina Marmousha iz Eintrachta. Međutim, Kane ima i pet asistencija, što jasno govori da se kvalitetno podredio momčadskoj igri Vincenta Kompanyja.

U toj igri ključni support pružaju Musiala i dva krilna napadača Gnabry i Olise. Barcelona je slične filozofije igre, Lewandowskog “hrani” tercet koji je također u čudesnoj formi. Od Raphinhe preko Pedrija do Yamala. Svi zajedno ciljaju Poljaka u kaznenom prostoru, a Lewandowski neumoljivo šanse pretvara u pogotke. Barcelona je na čelu s Lewandowskim zabila već 33 pogotka u 10 susreta La Lige ove sezone. Međutim, Bayern je najveći test, puno jači od svih dosadašnjih u protekla dva mjeseca. Barca je pored domaćih obaveza imala Monaco i Young Boyse u Ligi prvaka, suparnike koji ipak nisu europski vrh. Bayern svakako pripada toj kategoriji, Bavarci su u klasi Katalonaca. Ili obrnuto, kako god želite, ali u Barceloni u srijedu navečer u svakom slučaju gledamo sudar titana. Momčadskih i pojedinačnih, jer užitak je vidjeti nadmetanje takvih ponajboljih svjetskih centarfora poput Lewandowskog i Kanea.

Što još povezuje Poljaka i Engleza? Prije svega fantastična tjelesna priprema i uredno zdravlje. Kane je prošle godine propustio tek dvije bundesligaške utakmice, a fascinantno zvuči podatak da je Lewandowski u Bayernu odigrao čak 253 od moguće 272 prvenstvene utakmice tijekom osam godina provedenih na Allianz Areni. Kakva je tajna pripreme supruge Anne, koja je nutricionist Lewandowskom, možemo samo nagađati, ali nemojte se pitati zašto Poljak u 36. igra na vrhunskoj razini. Koliko dugo će biti na toj razini nezahvalno je prognozirati, jer vrijeme nitko ne može pobijediti, a Kane je ipak pet godina mlađi. Budućnost ide Kaneu, a kome sadašnjost pokazat će se večeras u Barceloni. Lewandowskom na pogon eksplozivne Barce ili Kanu s Bayernom gladnim trofeja nakon godine posta? Vatromet u šesnaestercu u svakom je slučaju zajamčen.

Linker
23. listopad 2024 15:40