Hoće li se Bjelica smijati nakon utakmice protiv Salzburga?

 GORAN MEHKEK Cropix
TRAŽE SE BODOVI

Kloppov pomoćnik je promijenio stvari i ne ide mu najbolje, evo što je preduvjet za uspjeh Dinama protiv Salzburga

Modri imaju potencijal da ostvare ambiciju rezultatskog iskoraka u Salzburgu. Monaco je to pokazao.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. listopad 2024. 09:43

U nogometu nema baš puno prostora za slučajnosti. Činjenica da je Salzburg u ovoj sezoni ispod razina koje je pokazivao prošlih godina, ukazuje na određeni pad kvalitete. Pogotovo se to vidi iz gubitka titule nakon deset godina dominacije.

Činjenica da Dinamo ne igra uvjerljivo u SHNL-u nije novost, dapače, to je standard kad je dio Lige prvaka. Nenad Bjelica je to pokazivao i u prvoj maksimirskoj etapi. Stoga, više briga oko forme trebao bi iskazivati trener Salzburga. Koji je u prva dva kola LP-a doživio pravi debakl. Izgubili su u Pragu 0:3, a onda kod kuće od Bresta 0:4. Što je zaokruženo i katastrofom 0:5 sa Sturmom u prvenstvu. Dinamo jest doživio brodolom kod Bayerna (2:9), ali se zato ubrzo uzdignuo i praktično je bio na korak do pobjede nad vrlo moćnim Monacom. Natjecateljski gledano, Dinamo plovi svojim ritmovima, jer klub koji je godinama prvak države i iskoračuje u Europi, ima ogromno iskustvo. To je, pored nužne kvalitete, preduvjet za ambiciju uspjeha. Dinamo ga ima na terenu i na klupi. Bjelica nam u tom natjecateljskom pristupu djeluje najuvjerljivije, što se, ponavljamo, protiv Monaca jasno prepoznalo.

Bitno manje ubojiti

Red Bull je u odnosu na međusobne oglede prije dvije godine bitno manje ubojit. Tada je Čačićev Dinamo bio blizu remija u Salzburgu (0:1), a i blizu troboda u Maksimiru (1:1). Rosteri su izmijenjeni, ali dojam je da su Austrijanci značajnije oslabljeni. Njihov pad se jasno prepoznaje ne samo po igri, rezultatu nego i transferima. Ovog ljeta uložili su najmanje u dovođenje posljednjih godina (27,6) i najmanje su tržili (35,7). S jedne strane unosne prodaje odaju uzroke gubitka kvalitete, a smanjenje tih iznosa potvrđuje i manju kvalitetu rostera u odnosu na prije. Salzburg dakle stvara novu momčad i ne znači nužno da će opet biti uspješni kao prijašnjih godina. Dinamo je pak u nekim logičnim okvirima svoje materijalne moći, nema drastičnih promjena tehničkih potencijala, iako promjene trenera i novi igrači ukazuju da treba neko vrijeme homogeniziranja. To je proces, koji može ići brže jer je doveden trener koji je nedavno prošao sličan proces u Dinamu...

Visoki presing i intenzitet

Salzburg je u dvije utakmice izgubio od suparnika koji je 5-6 godina u prosjeku stariji. Slični će omjeri biti s Dinamom. I sa Spartom (71 %) u gostima i Brestom (53 %) kući RB je imao veći posjed. No u Pragu su bili bez šanse (domaći 4), a u Salzburgu su imali manje od suparnika (2-3). To nam ukazuje da fizička komponenta nije dovoljno podržana tehničkim vrijednostima. Umjesto romba (4-3-1-2) Pep Lijnders, uglavnom poznat kao Kloppov pomoćnik, forsira 4-3-3 sustav. Temeljna ideja je slična kao prije, visoki presing i intenzitet igre, onemogućavanje suparnika da razvije kombinatoriku te što prije doći u završnicu. U praksi im to ne ide najbolje, jer je RB ranjiv ako im se svlada prva linija presinga. Dinamo ima tehničke potencijale da iziđe iz presinga, a potom i dovoljno hitrine da u tranziciji stvori ozbiljne probleme obrani domaćih, koja je neuravnotežena na širem prostoru.

Dinamu nije uputno da prihvati jurnjavu i ritam Salzburga. Bjelica ima igrače “za igru”, a na fizičkom planu može parirati. Modrima treba taktički i fizički izdanje koje su pokazali protiv moćnijeg suparnika, Monaca. Budu li ostvarili taj pristup, uvjerljiv je dojam kako će vijesti iz RB Arene biti pozitivne.

Što Dinamu treba za uspjeh u Salzburgu?

FAJTERSKI PRISTUP

Domaći će silno biti napaljeni jer očekuju Dinamo kao "žrtvu" s kojom će promijeniti negativne dojmove početka sezone. Tipuju na "fizikalije" stoga Modri imaju obvezu fajterski pristupiti toj borbi i ne odstupiti ni metra.

TEHNIČKI NOGOMET

Bjelica ima niz igrača čije su tehničke kvalitete više nego kod domaćih mladih igrača. Upregnuti tu tehničku prednost unutar taktički vrlo disciplinirane igre je ključ da bi se ritam i dinamika utakmice prilagodili sebi.

NATJECATELJSKA PRAGMATIČNOST

Bjelica je trener natjecatelj i to je dobro za Modre. Pristup ovoj utakmici treba biti usmjeren na rezultat, a ne dojmove. Stoga, čvrsta obrana, uz zgusnutu sredinu i vrebanje kontre je logična opcija da se ukroti suparnika i favorizira svoje prednosti. (rm)

Linker
24. listopad 2024 10:35