REUTERS
MADRIĐANI NA PRAGU NOVOG FINALA

KOD IZBORNIKA 'DESETKA', KOD ZIZOUA PROTIV BAYERNA IGRAO RAZARAČA Hrvatskom 'maestru' nije bitno, on može igrati baš sve!

MADRIĐANI NA PRAGU NOVOG FINALA Realov trener Zinedine Zidane je u Münchenu s Bayernom hrvatskom veznjaku namijenio drukčiju ulogu nego inače
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. travanj 2018. 10:29

Pobjeda u Münchenu nagradila je europske afinitete Real Madrida. Bayern je bio opasnija momčad, iako drastično oslabljena. No, sasvim je uvjerljiva i teza kako Real Madrid u elitnom kontinentalnom natjecanju pokazuje posebne vrijednosti.

Iznad svih onu koja je osnovni klupski moto, napadati da bi se pobijedilo, ali i igralo atraktivno. Bilo je TOP trenera koji su znali doći do željenih rezultata, ali im je igra za Realova očekivanja bila naporna za gledanje (Capello i Mourinho), pa su ih jedva čekali otpustiti.

Glad za trofejima

Na Allianz Areni Real je također igrao pragmatično. No, pobijedio je jer se prilagodio situaciji, znao je trpjeti muku i vrebati svoju šansu, žrtvovati se u naletima domaćih i ne prepustiti se defetizmu. Momčad koja već 26 utakmica zaredom daje golove svjesna je svojih vrlina i onda kada suparnik stisne, zato ne paničari. Uz dozu sreće ona je znala vratiti se iz vrlo nepovoljne situacije, izjednačiti, a potom je majstorstvom svojih mlađih vedeta (Asensio, Vazquez) opet nokautirala Bayernove ambicije.

Snaga je Reala u Europi ta povijesna glad za elitnim trofejem, koji pokriva glavnu ambiciju blancosa da budu ‘naj’. Već osam godina zaredom su u polufinalu LP, rezultiralo je sa 3 naslova u posljednja četiri izdanja, a Florentino Perez diktira atmosferu europskog prioriteta i za dalje.

Luka Modrić jedan je od simbola tog povijesnog europskog iskoraka Reala. Modrić je bio playmaker u sve tri osvojene titule (2014, 2016, 2017.), a slučajno ili ne, kad je bio ozlijeđen 2015. Real je u polufinalu pokleknuo Juventusu. Sa 32 godine Zadranin igra vrlo dobro s obzirom na vrlo kompliciranu mu sezonu. Ona je bremenita slabostima momčadi u prvenstvu, presingom da se Hrvatska odvede u Rusiju, potom s više ozljeda, ali i sa znanim mu mukama sa sudovima.

Za Zidanea je Modrić nezamjenjiva karika i zato ga dozira, pogotovo u prvenstvu, da bi ga imao što svježijeg u Ligi prvaka. U Münchenu mu je namijenio drukčiju ulogu. U sustavu 4-1-4-1 Modrić je odrađivao rolu po desnom boku s duplim iscrpljujućim zaduženjem. Prvo je stalno morao presingom napadati braniče Bayerna u otvaranju igre, a kad bi ta prva crta obrane Reala bila probijena, morao se pridruživati Carvajalu u čuvanju Riberyja. Modrić je to dobro odrađivao, ali se silno trošio u presingu i trci, pa je najmanje igrao s loptom.

Soccer Football - Champions League Semi Final First Leg - Bayern Munich vs Real Madrid - Allianz Arena, Munich, Germany - April 25, 2018   Bayern Munich's James Rodriguez in action with Real Madrid's Luka Modric and Dani Carvajal   REUTERS/Thorsten Wagner
REUTERS/Thorsten Wagner / REUTERS
Luka Modrić

Započeo akciju za gol

Nakon dugo vremena statistika Reala u prvom dijelu nije imala među prvih 5 u broju i točnosti dodavanja njegovo prezime. Uz to Real se silno mučio izaći iz obrambene zone, jer su Bavarci visokim presingom napadali, kako Casemira i Kroosa, tako i stopere Varana i Ramosa. Rastao je tako pritisak na obranu gostiju, a u napadu su djelovali prilično jalovo.

U 2-3 navrata, bilo je primjetno, Modrić se samoinicijativno vratio ispred kaznenog prostora Reala, započeo igru, a opet, slučajno ili ne, iz jednog od tih njegovih posjeda i proigravanja, začela se akcija koja je kasnije završila golom Marcela.

U drugom dijelu Modrić je igrao nešto povučenije i imao više loptu u nogama, koji je i bolje djelovao. No, opet je, nakon izlaska Carvajala i vraćanja Vazqueza na beka, morao i još više motriti na Riberyja.

Najjači kada gradi

Luka Modrić je ponajbolji svjetski veznjak posljednje 3-4 godine. Takav status stekao je izvanrednom sposobnošću da u začetku akcije svoje momčadi stvara višak u sredini, ubrzava igru Reala i time ključno pogoduje najboljoj kontri u Europi. Modrićeve vrline kao vrhunska tehnika, kvalitetan dugi i kratki pas, motorika koja omogućuje da pobjegne direktnom suparniku, dodatni su plus za status klase na TOP razinama.

Soccer Football - Champions League - APOEL Nicosia vs Real Madrid - GSP Stadium, Nicosia, Cyprus - November 21, 2017   Real Madrids Luka Modric scores their first goal    REUTERS/Yiannis Kourtoglou - RC12A251FA20
REUTERS

Njegova žrtva u fizičkom smislu, radi taktičke potrebe momčadi, ukazuje nam kako je Real, iznimno bogat po mogućnostima, ali i kadru igrača, ponizan kada treba, odnosno kad je na stolu probitak u Europi i miris finalne borbe.

No, takve situacije mogu biti prigodne trenutku, ali na dužu stazu Real mora biti tehničko-taktički moćan da osvaja trofeje. Isto vrijedi i za Modrića, koji i u 33. godini djeluje motorički moćan, iako mu treba više za rekuperaciju između utakmica.

On je najjači kada gradi igru svoje momčadi i često ima loptu u nogama. U finalizaciji i visokom presingu može biti dobar. No, to nije TOP Modrić. Za odlučne borbe o tome će trebati voditi računa kako Zidane, tako i Zlatko Dalić u Rusiji...

Linker
02. svibanj 2024 18:26