LAURENT LAIRYS/DPPI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Laurent Lairys/dppi/zuma Press/profimedia
KOMENTAR BIVŠEG VATRENOG

‘Kovačić često pogriješi u jednoj situaciji, a koči ga zvijezda teška 121 milijun eura. Modrić? On je kralj‘

‘Uvijek kad je stani-pani traži se Luku koji maestralno izvuče loptu, zna što treba odigrati i kada‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. travanj 2023. 09:44

Real Madrid priskrbio si je lijepu prednost jer kad si Kraljevski klub i dođeš na Stamford Bridge s vodstvom 2:0 iz prve utakmice kod ranjenog suparnika, golemo iznenađenje bi se moralo dogoditi da krajnji ishod bude preokret i plasman Chelseaja u finale. Jurica Vranješ, nekadašnji hrvatski reprezentativni veznjak i akter finala Lige prvaka 2002. godine s Bayerom iz Leverkusena, prokomentirao je:

- Chelsea je upao u krizu rezultata i vođenja stručne politike. Amerikanac koji je kupio klub mislio je da sve može napraviti s novcem i igračima koji su eksplodirali na Svjetskom prvenstvu, ali ništa ne ide preko noći. Real je bolji te mislim da će pobijediti i u Londonu.

Luka Modrić nadmašio je Mateo Kovačića, kapetan Vatrenih ostavio je bolji dojam od mlađega kuma, bilo mu je jednostavnije jer igrao je za kvalitetniju i posloženiju momčad, no Luka je još jednom demonstrirao klasu kakve je danas malo u svijetu.

- Modrić je glavni u veznoj liniji Reala, bitniji i od Kroosa, iako je Nijemac često imao loptu. Uvijek kad je stani-pani traži se Luku koji maestralno izvuče loptu, zna kad treba odigrati iz prve, kad iz druge... Po pitanju Kovačića mislim da ga Enzo Fernandez koči. Mateo je odlično odigrao, htio se dokazati protiv svojeg bivšeg kluba, ali dao bi još više, eksplodirao bi kad ne bi imao Fernandeza pokraj sebe. Argentinac traži loptu kad treba i ne treba, zatvara ga, a osim toga zna ispasti u defenzivi na način koji je komičan za igrača od 121 milijun eura, koliko su ga platili. Razlika je što je u trojcu Modrić, Kroos, Valverde upravo Luka glavni i svi jedni drugima daju kisik, dok ga u Chelseaju Enzo uzima Kovačiću.

Tako je u usporedbi jedan na jedan pobjeda pripala Luki.

- Je. Imamo je tri-četiri ozbiljne akcije, ali moram istaknuti da Mateo nje imao kome odigrati. Sterling je nešto pokušavao, potom se ugasio, Chelsea je malo šarena ekipa. U ovom trenutku Kovačiću bi bilo lakše igrati za Real.

Postoje i kritičkije note pojedinih medija koji su još više očekivali od Modrića. Valjda da leti terenom i sam sve rješava. Navikao je Realov milje na galaktičke standarde.

- Luka je godinama među tri najbolja vezna igrača na svijetu i među deset najboljih u povijesti. Kako je bio Zlatna lopta svi od njega očekuju vrhunske partije, ali i on zavisi od Viniciusa i kolega jer što više njegovih pasova završi golom to je i dojam o Lukinoj igri impresivniji. A što da su dva-tri Lukina odlična proigravanja zaključena pogotkom, on bi bio igrač utakmice. Vjerojatno to očekuju.

Novinari znaju špekulirati hoće li Real dati novi jednogodišnji ugovor Modriću, iako se smatra da hoće, no ispada kako bi ga s time nagradili, a zapravo Madriđani moraju biti sretni što Luka tako dugo igra na najvišoj razini te što će ga imati i sljedeće sezone. Florentino Perez mora skakati od veselja više nego Modrić jer kad Luka ne igra vidi se to na izvedbama. Koji je taj veznjak kojeg bi kupili, a da ga istog časa može zamijeniti na jednakoj razini.

- Točno je tako. Real treba biti sretan što Modrić želi ostati, da ne prihvati ponudu iz Saudijske Arabije od 100 milijuna eura godišnje jer su oni počeli napadati. Moraju biti oduševljeni što je Luka normalan, zahvalan, što želi ostati u Madridu radi obitelji, ali i kluba jer novac mu nije na prvom mjestu. Iako nije lako odbiti 100 milijuna, nitko ne krivi Ronalda što je otišao za 200 milijuna godišnje. OK, ima Cristiano već milijardu, ali bolje je imati milijardu i 200, nego milijardu. Luka je pametan, vjerojatno će ostati u španjolskoj prijestolnici živjeti i želi tamo završiti karijeru. Real je potrošio 110 milijuna eura na Hazarda koji ništa nije napravio, a Luka je desetak godina među tri najbolja igrača u klubu. U svijetu danas nemaju boljega veznjaka za tu poziciju. Zato vjerujem da su se već dogovorili, a Luka je taj koji izabire hoće li ostati. A ostat će. Uz njega Real će ići na Engleza Bellinghama iz Dortmunda kao nasljednika. Znate što ću vam reći, kad bi Bellingham bio 80 posto Luke to bi bilo TOP za Real. Opet, Real će složiti ekipu da uvijek bude na vrhu.

Koja je igračka razlika između Modrića i Kovačića?

- S Modrićem se nitko ne može usporediti. Nisu isti profili. Luka je konkretniji. Mateo lijepo iznese loptu s njegovim korak koji rijetko tko ima, s ubrzanjem, ali često pogriješi zadnji pas ili kad treba pucati traži rješenje. Iako je sad dao neke golove... Modrić ima bolji pregled igre, štoviše on ima najbolji pregled u svijetu zadnjih desetak godina. Bolji nego što su ga imali i Xavi i Iniesta. Nijedan veznjak u povijesti nogomet nije imao tri rješenja kad mu lopta dolazi, kao Luka. Svi imaju dva. Ako su dešnjaci, unutarnja ili lijeva, a Luka ima i famoznu desnu vanjsku. Kažu da je Nijemac Franz Beckenbauer tako igrao desnom vanjskom, ali u to doba šezdesetih i sedamdesetih nije bilo toliko pritiska na igrača s loptom. Modrić je kralj.

Sportski život i kvalitetni treninzi omogućuju mu da igra bez ozbiljnijih ozljeda, od rujna 2019. nije imao stanku dužu od dvije utakmice, tada je preskočio četiri zbog mišića, a zadnja veća ozljeda snašla ga je 2016. kad zbog koljena nije igrao osam susreta za Real.

- Tko je s 37 godina nosio desetku u Realu? Nitko nikad. I to još na ić. Nisu to mogli ni Španjolci, a da netko iz Hrvatske bude taj, nije to slučajno. Nikad se to više neće dogoditi – zaključio je Vranješ.

Linker
27. travanj 2024 10:55