Teški trenuci za kijevski Dynamo
 AFP
OGNJEN VUKOJEVIĆ ZA SN

‘Kud nas je baš virus ovako pokosio i to uoči najvećih utakmica s Barcelonom i Šahtarom!‘

Može li kijevski Dynamo napraviti senzaciju baš kao i Šahtar protiv Reala? Pratite naš LIVE...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. studeni 2020. 19:45

Dynamo Kijev doputovao je u Barcelonu pod golemim pritiskom hoće li uopće imati mogućnost u srijedu odigrati utakmicu Lige prvaka na Camp Nouu. U barcelonskom hotelu W, gdje su se smjestili, utorak se pretvorio u dan iščekivanja, koji je zaključen predvečer kad su dobili zeleno svjetlo da mogu igrati.
- Koronavirus nas je pokosio - kazao nam je Ognjen Vukojević, pomoćni trener ukrajinske momčadi.

Vukojević nam se javio iz Barcelone, ali tamo nema drugog pomoćnika Emila Karasa i još četvorica članova stručnog stožera, koji su imali pozitivan test u ponedjeljak prije puta. Trener Mircea Lucescu bio je negativan.
- Klub je o svemu pravodobno izvijestio javnost. Mogu tek kazati da smo u četvrtak nakon testiranja imali trojicu pozitivnih, a potom smo u nedjelju ponovno napravili PCR test i još šestorica nisu smjeli s nama. Osim tih devet igrača izvan konkurencije i je kapetan Sidorčuk, koji ima crveni karton, a nekoliko je ozlijeđenih - dodao je Vukojević.

Trener Lucescu ostao je na 13 igrača s A liste, te je priključio juniore. Prema zdravstvenom protokolu UEFA-e toliko ih najmanje mora biti s A liste kako bi se odigrala utakmica. Ukupno je u Barcelonu doveo devetnaestoricu, od toga su dvojica golmani. Međutim, katalonske vlasti zatražile su da u utorak naprave novi PCR test jer htjeli su biti sigurni da se virus nije dodatno proširio. Test je pokazao da nema novih zaraženih...

Momčad je imala zajednički trening u nedjelju, nakon kojeg su šestorica “pala“. Zato je odmah krenula priča o odgodi za koju je UEFA izrazila spremnost, unatoč malom broju termina. Iz Nyona su poslali signal da bi zadnji rok za odigravanje dvoboja bio do 28. siječnja. Dakle, i nakon završetka natjecanja po skupinama, ali prije nokaut faze.

I dvojica liječnika

Dakle, Dynamo je u Kijevu ostavio devetoricu u karanteni, to su Šaparenko, Karavajev, Tsitaišvili, Garmaš, Duelund i Baluta od ponedjeljka, te od prije golmani Bojko i Buščan, kao i branič Mikolenko. Tome treba dodati da su ozlijeđeni Burda i Kostevič.
Stigao je s ekipom čija je prosječna starost 22,7 godina. U nedostatku vratara Lucescu je uzeo dvojicu iz filijala, Neščereta i Morguna, te juniora Ignjatenka.

Što očekivati od takve utakmice, pitali smo Vukojevića?
- Među zaraženima su i dvojica doktora, kako god pogledate okrnjeni smo. U velikim smo problemima. Odigrali smo tri jako dobra mjeseca, od osvajanja Superkupa, ulaska u Ligu prvaka, držanja prvog mjesta s četiri boda ispred Šahtara. No, sad nas je napao COVID-19, kad su na raspored došle najveće utakmice, prva je ta s Barcelonom, a onda i derbi sa Šahtarom u nedjelju. Barcelona je uvijek velika i kad nije u najboljoj formi, kad je u problemima - rekao nam je Vukojević, te o planovima s kojima su stigli dodao:
- Nismo si zadali velike zadatke osim odigrati dobru utakmicu. S obzirom na hendikep neigranja velikog broja igrača nemamo nikakav pritisak.

On je kao igrač bio s kijevskim Dynamom na Camp Nou.
- Igrali smo s Barcelonom u Ligi prvaka u sezoni 2008/09. Izgubili smo 2:0, ali ono je bila najjača Barcelona. S Xavijem, Iniestom, Ibrahimovićem, Messijem… U Kijevu smo poraženi 2:1, sjećam se da je Messi zabio eurogol iz slobodnjaka u 86. minuti. Pružili smo jako dobar otpor, imali smo kvalitetnu momčad, za nas je igrao i Andrij Ševčenko. Imam zgodne uspomene s Camp Noua iz nekog drugog doba kad je bio pun i kad se razmišljalo samo o nogometu. Nadam se da će se vratiti takva vremena. Nažalost, sad moramo voditi brigu o svemu ostalom, a najteže je o nogometu. Idemo dan po dan, ne mogu govoriti o ambicijama, niti dugoročnim planovima. Ali još se mi i dobro držimo, puno smo toga napravili ove sezone, bila bi šteta da nas ovo pokosi na način da duže osjećamo posljedice.

Zaraženi i Süle, Eder Militao, igrači Ajaxa, Francesco Totti...

Nemaju s koronavirusom problema samo u Kijevu. Naime, zaražena su i 11 igrača Ajaxa, Bayern je objavio da je zbog toga razloga izvan akcije Niklas Süle, a madridskom Realu otpao je Eder Militao. Talijanski mediji su pak, objavili, da je virus napao i Francesca Tottija.

Linker
23. travanj 2024 05:17