MARCO BERTORELLO Afp
PLJUŠTI SA SVIH STRANA

Lavina kritika za Juventus nakon ispadanja, Allegri tvrdi da ovo nije neuspjeh!? ‘Ima li smisla nakon ovoga?‘

Novi teški udarac za Staru damu, koja je ponovno zapela u osmini finala Ligi prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. ožujak 2022. 13:15

Treću godinu zaredom ista priča. Lyon, Porto, sad i Villarreal, Juventus je već u osmini finala 'izletio' iz Lige prvaka. Godinu prije u četvrtfinalu zaustavio ga je Ajax.

- Zagovarate Superligu, a ispadate od klubova koje u toj ligi ne želite!

Na tom su tragu mnogi komentari Juventusovih navijača nakon još jednog europskog razočaranja, 'sprdaju' se i navijači nekih drugih klubova i oni koji guštaju u Juventusovoj blamaži. Drugi će cinično primijetiti da Juventus zato i želi Superligu, jer je to jedini način da igra važne utakmice protiv Reala, Cityja, Liverpoola..., s obzirom da tako brzo ispada iz Europe. Hashtag #allegriout sve je češći ukras pod komentarima utučenih fanova Stare dame.

image
AFP

- To nije bio nogomet. Obojica su trenera razmišljala samo o tome da ne prime gol. Allegri i Emery su se spojili kao taktičari, ali su imali malo hrabrosti. No, koliko je potrošeno na ovu momčad Juventusa? Jesmo li sigurni da je ovaj projekt pravi - pitao se nakon utakmice legendarni Ariggo Sacchi.

Villarreal je, dakle, slavio u Torinu 0:3, uz dva kaznena udarca, sve golove Žuta podmornica zabila je u drugom poluvremenu. Juventusova trofejna vitrina u (post)pandemiji ima sve više praznih polica. Naslov prvaka i Superkup u 2020., samo Kup 2021. Što će biti 2022? U Serie A bježi Milan sedam bodova, iako je to i dobro kakav je bio početak sezone, ostao je još Kup, u kojem je Juventus blizu finala nakon pobjede u Firenci (0:1). No, ispadanje iz Europe, ovako rano, to je veliki neupsjeh za velikana poput Juventusa. Ili nije? Tako barem tvrdi Allegri.

- Pričati o neuspjehu je intelektualno nepoštenje!

Tako je to vidio Allegri. Intelektualno nepoštenje? Neobična definicija, pogotovo nakon takvog poraza. No, Allegri je uporan, za njega to nipošto nije neuspjeh.

- Ne mogu si pomoći. Znam vrijednost momčadi, uvijek držim noge na zemlji i iznad svega cijenim ono što imam u ruci.

Pokušao je Juventusov trener objasniti kako njegova momčad uopće nije odigrala lošu utakmicu.

- Momčad je dobro igrala 75 minuta, a onda su oni ušli s devet igrača iza lopte, nisu više ni pokušavali kontranapade i uspjeli su iskoristiti situaciju. Razočarani smo, ali nemam što zamjeriti igračima. Kod 0:1 možda smo mogli neke stvari napraviti drugačije, pogriješili smo, no nema razloga nekoga razapinjati.

Kritike, svejedno, pljušte sa svih strana, Talijani nemaju klub u četvrtfinalu Lige prvaka drugu godinu zaredom, Juventus je trebao biti 'zicer'. A kao što je i Sacchi pitao, tako su pitali i mediji: 'Je li Juventusov projekt ugrožen, ima li smisla nakon ovoga'?

- Moramo odmah izaći iz toga, postoji gorčina, ali ako se odmah maknemo od ovoga i pogledamo realnost vidimo da radimo dobar posao. Na kraju utakmice sam bio ljut, ali ništa posebno - kazao je Allegri, a onda dodao:

- Odgodite još malo sahranu, pred nama su još uvijek dva cilja, dvije mogućnosti za osvajanje trofeja, u Serie A i Kupu. Okrećemo se tim ciljevima i napravit ćemo sve da nešto osvojimo.

Nije Allegri želio nakon utakmice pričati zašto je bio ljutit, prema kome je gestikulirao, je li tako komunicirao sa sucem ili nekim drugim? Primijetili su mnogi da je i Emeryju na pobjedi čestitao sportski, ali službeno, hladno, nije ga niti pogledao u oči.

- Nemojmo, molim vas, otvarati neke beskorisne polemike. Jesam li pričao sa sucem? Razgovarajmo o nogometu, o tome tko je bio bolji, a ne o nekakvim kontroverzama - poručio je Allegri.

No, teško će zaustaviti lavinu, koja je krenula, jer Juventus je navikao na više, na bolje, trofejnije sezone. Puno je Juventus potrošio ove sezone, preko 120 milijuna eura, previše da bi se mogla opravdati suša. Iako će Allegri dometnuti u jednom od razgovora kako u Europi trenutno ima desetak momčadi koje su bolje od njegove i da to treba prihvatiti, navijačima kluba koji je navikao samo na pobjede i trijumfe, to je teško objasniti. Kao i to da ispadanje od Villarreala u osmini finala Lige nije neuspjeh!

Jest, pogotovo kad se takvo što događa treću godinu zaredom. Lyon, Porto, Villarreal, teško da baš oni spadaju u tih desetak klubova na koje je mislio Allegri.

Linker
26. travanj 2024 20:18