FRANCK FIFE Afp
OBRAČUN U PARIZU

Legenda Dinama Hrvatu koji će čuvati Messija: ‘Dvostruko si jači od njega, znam što trebaš napraviti!‘

Drago Vabec je najavio susret u Parizu u kojem će Joško Gvardiol ići na ponajbolje svjetske igrače
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. listopad 2021. 13:55

PSG večeras od 21 sat dočekuje RB Leipzig, mnogi francuski mediji najavljuju da je pobjednički recept isti kao s Manchester Cityjem - napadački trojac Messi, Mbappe, Neymar. Prije utakmice PSG-a i Cityja teško je bilo u Hrvatskoj naći nogometno ime koje će dati prednost francuskom klubu, jedan od njih bio je Drago Vabec, Dinamova legenda iz sedamdesetih i osamdesetih godina koja je lijepu etapu karijere imao u Francuskoj noseći dres Bresta.

Vabec sada uoči ogleda PSG-a i RB Leipziga kaže: "RB Leipzigu baš ne ide. PSG je apsolutno favorit."

Verratti sve stiže

Zašto?

"Prvi razlog je što Nijemci nisu u nekoj formi, loše stoje i u domaćem prvenstvu, sad su sretno uzeli bod s Freiburgom, a i Dani Olmo ne igra zbog ozljede. Na Parku prinčeva je teško dobiti PSG, pogotovo zato što njima trebaju bodovi za drugi krug. Ako će igrati Messi i Neymar, navijači PSG-a ne moraju se brinuti. Ponude li 70 posto od onoga što su prikazali sa Cityjem, to će biti lagano i uvjerljivo za njih."

Vabec još ističe:

"Volim gledati PSG, ne samo najveće zvijezde nego i Marca Verrattija. Taj sve stiže, a kad je veza prava napad odlično funkcionira. U prvenstvu su uvjerljivo prvi po bodovima, imaju i pravo na kiks. Čini se da neće biti iznenađenja u Ligue 1, iako je Lille lani napravio malo čudo. To se neće ponoviti."

Što očekivati od RB-a? Amerikanac na klupi Jesse Marsch govori kako nema dobra iskustva s Messijem i Neymarom kao pomoćnik izbornika SAD-a u utakmicama s Argentinom i Brazilom, ali želi vidjeti može li se to promijeniti… Optimizam ga ne napušta, iako ekipa glavinja.

Pitanje je hoće li igrati u rasporedu s četvoricom ili trojicom u obrani jer mijenja te formacije. Što je bolje za ovaj ogled?

"Ne bih na širokom prostoru igrao tri na tri. Mislim da neće ni oni. Iako je puno momčadi prešlo na igru s trojicom stopera. Vjerujem da će Nijemci startati s četvoricom u zadnjem redu. Ako igraju 3-5-2 u sredini će ostati rupa, jer to je zapravo 5-3-2, prisiljeni će biti braniti se."

Joško Gvardiol je kandidat za poziciju na lijevoj strani, bekovsku ili stopersku. Mediji najavljuju različite formacije, s njim i bez njega. Kako Vabec gleda na Gvardiola?

"Za reprezentaciju je korisno što može igrati i stopera i bočnog. Sviđa mi se što se kao stoper ubacuje u napad. Kad iznese loptu nastavi dalje, to mu je jedna do boljih vrlina. Tako može stvoriti višak. Ostali naši stoperi daju loptu i stanu. Jak je igrač. Iznimno mi se dopada. On je naša budućnost. Imamo perspektivu. Bojali smo se za smjenu generacija, ali izvanredni talenti dolaze.

image
Joško Gvardiol
RONNY HARTMANN/AFP/PROFIMEDIA Ronny Hartmann/Afp/Profimedia

Bude li klasično postavka - Messi poludesno, Gvardiol lijevo, ići će izravno jedan na drugoga. Barem u nekim situacijama.

"Ljevak na ljevaka."

Kako bi trebao igrati protiv Messija? Što mu savjetujete, ako se nađe na terenu?

"Rekao bih mu: ‘Joško, gurni ga malo‘. Ako će Messi ići na njega najbolje rješenje je prekršaj. Bitno je samo da te ne nasamari. Vjerujem da se Gvardiol neće zalijetati. Ne smije to protiv njega. Jednom fintom te izbaci. Ima predfintu i izvoza te kao ništa ako si na širokom prostoru. Samo ti ode. Messijev najjači adut je taj lažni dribling. Bit će zanimljivo."

Pitanje vratara

Hoćete kazati: “Tko leži ne bježi”?

"Ne, nisam to doslovno mislio. Iako će morati koji put i to napraviti. To se nekad radilo često, sada dobiješ karton. Puno se više štiti igrače. Gvardiol ima već nekog iskustva, iako je mlad. Može igrati bez straha jer nitko mu ništa neće zamjeriti. Fizički je dvostruko snažniji zato kažem da treba ulaziti u kontakt i izbacivati ga iz ravnoteže. Treba ga gurnuti, bez jakog prekršaja, tek toliko da ne prođe. Iako mora biti vrlo pažljiv jer napadači PSG-a izvrsno mijenjaju pozicije. Ključno je da obranu ne izvuku van i razvuku je. Bit će svašta."

U zaključku je Vabec istaknuo:

"RB Leipzig mi je najdraži klub u Njemačkoj u zadnje vrijeme i volio bih da nije prodao toliko igrača, to se osjeti na rezultatima. Za PSG je bitno samo da odnosi ostanu pozitivni u svlačionici, da trener ima šmeka koga kad staviti. Messi ne bi remetio odnose, siguran sam da nije takav. Ali vidjet ćemo tko će na vrata, već pitanje Donnarumma ili Navas stvara određene dvojbe.

Marsch je najavio da moraju biti jako dobri u igri jedan na jedan i čvrsto se braniti što nimalo neće biti lako jer RB je ove sezone poznat po pogreškama zadnjeg reda. U dva kola Lige prvaka nema niti bod iako je zabio četiri gola. No, u Engleskoj je inkasirao šest, a od Cluba Bruggea doma dva. Glavni adut gostiju je nekadašnji igrač PSG-a Christopher Nkunku.

U 11 službenih utakmica ove sezone zabio je devet, do toga sva četiri njihova u Ligi prvaka. No, što je Nkunku kontra Messija, Mbappea i Neymara?"

Linker
19. travanj 2024 14:35