PAUL ELLIS Afp
RASPAD SISTEMA

Legendarni hrvatski nogometaš ogorčen: ‘Nisam više navijač Uniteda! Onaj Pogba, pa taj se ni ne oznoji‘

‘Izgleda mi kao da su tamo svi posvađani. Pa pogledajte kako ih samo vrijeđaju bivši igrači...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. ožujak 2022. 15:44

Time to say goodbye... To je bila priča Manchester Uniteda u Ligi prvaka. U Kazalištu snova, na svom Old Traffordu momčad Ralfa Rangnicka oprostila se od Lige prvaka porazom od madridskog Atletica (0:1). Momčad koja je prepuna zvijezda i koja po Transfermarktu vrijedi više od 790 milijuna eura je nestala s europske scene. To je još jedan šok za slavni, kultni engleski klub. Nije to naravno neka velika vijest kad se radi o Crvenim vragovima, jer njihova igre i rezultati dugo vremena nisu na razini tog kluba. Na tu smo temu nazvali Branka Strupara, jer znamo da je veliki navijač tog kluba. Ali ponudio je ovakav odgovor...

- Nisam više navijač Manchester Uniteda! Sad sam samo bivši navijač. Uvijek će mi taj klub biti drag, ali od kada je otišao Alex Ferguson, to nije više isti klub - kazao nam je u uvodu Strupar.

Eto, nakon svega što se događa na Old Traffordu, Crveni vragovi gube svoje navijače i u Hrvatskoj.

- Kad pogledate koliko im vrijedi momčad, onda je cijela ta priča oko njih zapravo nevjerojatna. Ma, vidite samo kako ih vrijeđaju bivši igrači, Scholes, braća Neville, Rio Ferdinand... A najbolje je rekao Roy Keane. Ne možeš nositi dres Manchster Uniteda ako se ne oznojiš, ako na taj dres nisu ponosan. To je upravo tako. Manchester United je skup velikih zvijezda koje nisu - momčad! Ne ginu jedan za drugoga, sve se vrti oko Ronalda. Koliko god je dobar igrač, on u momčad donosi nemir.

Kad smo ga pitali ima li u cijelom tom padu Crvenih vragova kakav utjecaj trener Ralf Rangnick, Strupar je decidiran.

- Manchester Unitedu ne može pomoći niti jedan trener! Pa koliko su ih već promijenili, a ukupna slika se ne mijenja. Onda je sve jasno da se tu ne radi o trenerima. Nema tu kruha, mogu oni dovesti trenera kojeg hoće, ali ne vidim da može biti bolje. Možda, možda da se dogode neke radikalne promjene. Eto, kakvo je to rješenje kad već govorimo o Ragnicku... Na koliko su ga doveli? Na mjesec, dva, šest mjeseci? Je li znaju da odlazi? Što on tu može promijeniti? Trudi se čovjek, ali ne može, jednostavno ne ide.

image

Branko Strupar

RONALD GORSIC/CROPIX

Vraća se Strupar na biti stvari koje se događaju u Manchester Unitedu.

- Nema kemije između igrača, nema kemije između trenera i igrača. Nema ničega, samo praznina. Zato Ragnick nema nikakve šanse da nešto napravi. Sve te velike zvijezde u takvom stanju ne mogu ništa napraviti bez te kemije, bez zajedništva. Niti jedna momčad ne može bez toga ništa, niti jedna momčad bez toga ne postoji. Manchester United je - nikakav! Eto vam jedan primjer. Baš sam prognozirao prije uzvratne utakmice Ajax - Benfica da bi Portugalci mogli dalje, da ih se nikako ne smije podcijeniti. Makar je većina mislila da nemaju šanse. Ali, oni su momčad, imaju kemiju, zato su prošli. Sve obratno od Manchester Uniteda.

Dobro, poneku utakmicu Crveni vragovi odigraju i dobro...

- U redu, da... Ali igraju toplo-hladno. Ne mogu se na taj način ostvarivati veliki rezultati. Jer eto, protiv Atletica su odigrali hladno. Dobro, dobili su Tottenahm, ali ih je zato razmontirao Manchester City, igrali su neodlučeno s Watfordom. A taj Watford će vjerojatno ispasti iz Premiershipa. Onda znate koliko je sati u Manchster Unitedu. To sve govori, nema tu neke velike filozofije.

Hoće li se Manchester United uopće plasirati u Ligu prvaka iduće sezone? Trenutačno su peti u Premiershipu, četvrtoplasirani Arsenal ima dvije utakmice manje, a City, Liverpool i Chelsea daleko su odmakli. Za petama im je i West Ham s samo dva boda manje....

- To je jako upitno. Zaista je teško kazati hoće li uhvatiti Ligu prvaka. Jer sad su u stanju šoka. Ovo ispadanje iz Lige prvaka sigurno im je teško palo. Moguće jest da će se odraziti i na igre u Premiershipu. Nije lako oporaviti se od takvog šoka. Imaju kvalitetu, nema tu spora, ali jednostavno nisu u stanju napraviti seriju pobjeda. Nemaju konstantu. To je najveći problem. Na individualnu kvalitetu pobijede jednu utakmicu, a onda ih na slijedećoj nema nigdje. A to se događa upravo zbog onoga o čemu sam pričao i što je jednostavnio nerješivi problem. Manchester United nije nmomčad, ne igra s zajedničkim duhom, igrače ne misle jedi na druge, nisu u korelaciji s trenerom... Zato ne vidim kako se mogu poboljšati.

Strupar je zaključio...

- Znate kako meni izgleda momčad Manchester Uniteda? Kao da su svi međusobno posvađani! Kao da ne razgovaraju, kao da se ljute jedni na druge. Onda tu nema sreće. Gledam tog Pogbu... Pa čovjek se ne oznoji za vrijeme utakmice. Znate kako ga vrijeđaju? Pa to je strašno. Svi ti igrači koji nose dres Uniteda nisu ponosni što ga nose, nitko nije spreman, metaforički kazano, poginuti za taj dres. A kad je tako, onda zbogom Manchester United.

Linker
26. travanj 2024 22:54