MANU FERNANDEZ Afp
URUŠAVANJE EUROPSKIH LIGA

‘Liga prvaka odlazi u povijest, a novac koji je generirala, ubuduće dijele najveći igrači!‘

‘Cijeli podzemni projekt zakotrljali su Perez i Gianni Infantino, a sada su pronašli saveznike...‘
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 01. veljača 2021. 09:28

Zatvorena nogometna Superliga s 20 klubova, čedo globalnih financijskih igrača koje bi sudionike častilo godišnjim "čipom" vrijednim 350 milijuna eura, nameće se Barceloni kao nužni izlaz za bijeg od bankrota. Dojučerašnji predsjednik Josep Bartomeu agresivno je zagovarao taj projekt koji ruši vrijednost i imidž španjolskog klupskog nogometa. Javier Tebas, šef La Lige, odahnuo je kada su Bartomeua izgurali iz Barcelone, ali samo nakratko, jer štafetu je preuzeo Realov predsjednik Florentino Perez.

"Cijeli taj podzemni projekt zakotrljali su Perez i šef Fife Gianni Infantino, a sada su pronašli saveznike u obitelji Glazer te u vlasnicima Liverpoola. Htjeli su sve zadržati u tajnosti i dovesti javnost pred svršen čin, ali od listopada pomalo cure informacije, što im kvari planove. Takva liga bila bi katastrofa za ekosustav,jer bi uništila ravnotežu među europskim ligama", ogorčen je Tebas u razgovoru za The Sun.

Ideja je usmjerena protiv Uefine Lige prvaka, koja je trn u Infantinovoj peti (on Svjetsko prvenstvo organizira samo jednom u četiri godine, dok Čeferinova organizacija svake godine okrene milijarde kroz Champions League), a Perezu i saveznicima ide na živce jer bogato "alimentira" uspješne klubove s europske periferije. Zašto da s njima dijeli novac, kada ga može zadržati za sebe? O tome je Perez nedavno razgovarao s Juventusovim gazdom Agnellijem, kad ga je inkognito posjetio u Torinu.

"Je li ovdje riječ o pohlepi? Nazovite stvar kako želite, ali ideja je jasna. Superliga je osmišljena kako bi izgurala Ligu prvaka. Ona odlazi u povijest, a novac koji je generirala, ubuduće dijele najveći igrači".

Linker
03. svibanj 2024 07:29