DAMIEN MEYER
PIŠE SE POVIJEST

Liga prvaka više nikada neće biti ista! Evo tko će suditi utakmicu između Juventusa i Dyanama u Torinu

Priliku za glavnu sutkinju dobila je i u ovosezonskom izdanju europskog Superkupa u Budimpešti
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. prosinac 2020. 08:51

Liga prvaka više neće biti ista. Barem što se tiče sudaca. Naime, Stephanie Frappart imenovana je za glavnog djelitelja pravde Juventusova okršaja s kijevskim Dynamom, što je presedan, koji ju je učinilo prvom ženom koja će suditi utakmicu elitnog europskog klupskog natjecanja.

Frappart je iskusna, sudila je finale Svjetskog prvenstva za žene 2019. između Sjedinjenih Američkih Država i Nizozemske, a priliku za glavnu sutkinju dobila je i u ovosezonskom izdanju europskog Superkupa u Budimpešti gdje su se sastali Liverpool i Chelsea, što je također bilo prvi put da žena vodi glavnu riječ u tom rangu natjecanja.

Govoreći uoči tog Superkupa, Frappart je upitana o razlici između suđenja muških i ženskih utakmica.

- Mislim da nema puno razlike jer je nogomet isti - rekla je tada.

- Za mene je isto jer je suđenje isto. Nogomet je isti, postoje ista pravila, pa ću suditi isto kao u ženskim ligama.

image
PASCAL GUYOT

Za svoje arbitriranje tada je dobila samo pohvale, a menadžer Liverpoola Jürgen Klopp ponudio je zanimljivo viđenje njezinog rada.

- Sve sutkinje su bile odlične. Da smo igrali kao što su one sudile, pobijedili bismo 6:0. Velik je pritisak bio na njima, međutim, mislim da su posao odradile savršeno - kazao je Nijemac, referirajući se na sudačku trojku u Budimpešti, koju su osim Frappart činile i Francuskinja Manuela Nicolosi te Irkinja Michelle O’Neill.

Zanimljivo je napomenuti da je Frappart već odradila i dva susreta u Europskoj ligi. Prvi je u listopadu bio sudar Leicestera i Zorje, a nakon toga i Granade i Omonije. Tako ova 36-godišnjakinja ima već velikog iskustva s muškarcima u seniorskom nogometu, a jasno je da kad god je delegiraju odrađuje i utakmice francuske Ligue 1.

Dodajmo za kraj i da je naša sutkinja Sanja Rođak-Karšić ove godine također dobila priznanje od UEFA-e kada je bila pomoćna djeliteljica pravde na finalu ženske nogometne Lige prvaka, a možda ćemo je također uskoro vidjeti i na europskim utakmicama u muškoj konkurenciji.

Linker
20. travanj 2024 10:46