Lars Baron/Bongarts/Getty Images
BIJEG IZ RALJA VIRUSA

LJETO DONOSI KAOS, ALI GOLEMA VEĆINA IPAK ŽELI IGRATI Iz jednog od najvećih njemačkih klubova stižu alarmantne vijesti: 'Prijeti nam bankrot!'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. travanj 2020. 21:52

Kakvu god odluku o nastavku prvenstva donijeli, sigurno je samo jedno - izazvat će kaos. Ovaj supervrući krumpir zato rado prepuštam onima gore, kaže Claudio Ranieri na ulasku u šesti tjedan bez akcije na stadionima Serie A.

Italija je zaključala vrata nogometnih stadiona 9. ožujka zbog aktualne pandemije, a u međuvremenu je značajan broj profesionalnih nogometaša na Čizmi preležao infekciju koronavirusa, među kojima i nekolicina Ranierijevih igrača u Sampdoriji (Gabbiadini, Ekdal, Torsby, klupski liječnik Baldari...).

Bez rokova

Kultni trener bježi od konkretnih prijedloga o dovršetku natjecanja, ali dok naglas razmišlja, strahuje od epidemije ozljeda jednom kada se sezona nastavi jer ne možete igrače “nagaziti do maksimuma” i tražiti od njih da igraju tri utakmice tjedno bez pravih priprema. Možda bi stoga trebalo razmisliti o povećanju broja zamjena, s tri na pet igrača s klupe tijekom utakmice. Možda bi sezonu trebali završiti samo klubovi koji se bore za “scudetto” i za preživljavanje u ligi u nekoj varijanti skraćenog doigravanja. Možda bi vrijedilo razmotriti ideju da se sljedeća sezona, umjesto u formatu jesen-proljeće, odigra u jednoj kalendarskoj godini.

I šefovima velikih nacionalnih saveza i prestižnih liga jasno je da će ljeto neizbježno donijeti kaos, ali u strahu od enormnih financijskih gubitaka ipak crtaju planove o nastavku sezone. Gabriele Gravina, predsjednik Talijanskog nogometnog saveza, naciljao je početak svibnja kao trenutak odmrzavanja aktivnosti.

- Ubrzo ćemo održati sastanak o proceduri koju treba poštivati. Željeli bismo početkom svibnja testirati sve igrače. U slučaju da svi nalazi budu negativni, momčadi bi mogle početi s treninzima. Hoćemo li igrati tijekom ljeta? Ne zadajemo sebi rokove, ali želja nam je završiti prvenstvo - objašnjava Gravina.

Talijanski recept preoprezan je za ukus njemačkih nogometnih šefova koji su već prošli tjedan dopustili klubovima da se vrate treninzima, doduše u prilagođenom režimu, s manjim brojem igrača na terenu uz uvjet držanja distance od dva metra. Nijemci požuruju priču u strahu od povratka nogometa na tvorničke postavke. Događa se već da renomirani i povijesno važni bundesligaši poput Schalkea puštaju u eter S.O.S. signale, žale se da im je ugrožena likvidnost, da preduga stanka i perspektiva igranja bez publike (milijunski matchday prihodi) prijete bankrotom.

- Ne vjerujem da ćemo zadržati isti pejzaž njemačkog nogometa jednom kada ovo završi. Što dulje bude trajala izvanredna situacija, veća je opasnost od bankrota, čak i u profesionalnim ligama - zabrinut je Fritz Keller, predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB).

Tragom njemačkih klubova poželjeli su krenuti u Real Sociedadu ne bi li potjerali krv kroz vene La Lige. Plan je bio da se momčad u utorak vrati na terene klupskog kampa u Zubieti, ali u ponedjeljak su Baski nakon konzultacija s Ministarstvom sporta odustali od ideje i preporučili svojim igračima da nastave vježbati u kućnim karantenama. Španjolci zasad ne raspolažu ni stidljivim planom o nastavku sezone.

Rangersi žele kraj

Englezi su do prošlog tjedna bili umjereni optimisti. Žongliralo se idejom da igrači treninge nastave u svibnju kako bi tijekom lipnja i srpnja dovršili sezonu, svakako pred praznim tribinama, možda u formatu Svjetskog prvenstva na nekoliko susjednih stadiona. U međuvremenu je galopirajući broj oboljelih u Velikoj Britaniji cijelu priču bacio nekoliko koraka unatrag.

Većina klubova i dalje pokazuje želju da u bilo kakvom obliku sezona dobije svoje pobjednike na terenu, ali sve su glasniji oni, poput Glasgow Rangersa, koji zasad u Škotskoj predstavljaju manjinu, a zazivaju zaključenje kampanje bez pobjednika i poraženih.

Linker
06. svibanj 2024 10:33