Foto: Profimedia, Ilustracija: SN
PIŠE TOMISLAV JURANOVIĆ

Luka je nogometni Tom Cruise, a Real njegov Top Gun. Razlika? Svaka Modrićeva uloga je vrijedna Oscara

Kad je učitelj zakoračio u razred, sat nogometne vještine, lucidnosti i garda mogao je početi
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 22. veljača 2023. 10:30

Kažu da je jedna od najjačih vrlina ovog nastavka to što ima magiju originala, uz kvalitetna osvježenja koja donose novi dio postave.

U nizu metaforičkih hiper-epiteta koji kolaju po raznim internetima, u slavu još jedne bezvremenske partije jednog 37-godišnjaka, pao mi je na um - Top Gun. Odnosno nastavak kultnog originala iz, simbolično, sredine osamdesetih, u priči po kojoj je Maverick pozvan da se vrati u Top Gun, gdje se treniraju najbolji mladi piloti nacije, kako bi pripremio trupu za opasnu prekomorsku misiju.

Pretpostavljate, jasno, da je novodobni nogometni Tom Cruise - Luka Modrić. Da je Top Gun - Real Madrid, a "opasna prekomorska misija", naravno - Liga prvaka. Našem, hrvatskom Tomu Cruiseu, ipak, ne treba dva i pol desetljeća za novu ekranizaciju, jer čovjek oskarovske partije pruža u kontinuitetu. Praktički na tjednoj bazi, ali pogotovo kada se u igru ubaci ta najopasnija prekomorska misija. Tada vodi, ali i školuje "najbolje mlade pilote današnjice". Stavi na nos ray-banke, i onda Realov avion navigira preko opasnih hridi Anfielda, uz rafalnu paljbu neprijateljskih "crvenih trupa", sve do novog trijumfa. A publika, premda naklonjena "negativcima", na kraju predstave ustane, i hrvatskog Mavericka isprati pljeskom. Jer, itekako poznaje umjetnost lopte. I njene najbolje, ali i najiskrenije izdanke.

Pljesak Anfielda rekao je sve

"Sviđa mi se vlast mladih, ali samo dok je učitelj u razredu", izrekao je jednom rečenicu na temu starosti talijanski nobelovac Luigi Pirandello, sentencu koja se savršeno lijepi na obrise Luke Modrića.

Sve novo jače bliješti, konačno, u doba općeg i destruktivnog konzumerizma, upravo taj novi sjaj je onaj za kojeg se svi primamo. Novi automobil, novi mobitel, nosi sat, novi televizor... Samo da je sve novo. U traženju toga, često se gubi stvarna vrijednost. A ona nema cijenu, niti doba koje dolazi, može potamniti njenu patinu.

Svijet nogometa, začudo, ipak je iznimka. Istina, mediji traže novu, svježu krv, nove zvijezde, poster-bojeve, nove naslovnice, a klubovi bezmalo troše ne bi li u "talu" sa sponzorima stvorili novi "hype". Pa ipak, na kraju dana, navijačima, zaljubljenima u tu čudesnu loptu, stvarna vrijednost nema cijenu. Pljesak Anfielda Benzemi i Modriću, nakon perfektne partije, nakon što je Real njihov Liverpool preokrenuo, pa i ponizio (5-2), u njihovoj katedrali na Anfieldu, tome je krucijalni dokaz.

Velikan kojem ne treba milostinja

Luka Modrić je hodajući dokaz. Doći do toga nije lako. Treba odricanja, rada, discipline, neodustajanja, vjere, ali i poštovanja prema onome što radite i za koga radite. Dan prije još jednog perfektne epizode galaktičkog "blockbustera", u jednom od intervjua, gdje se opet, bezveze, provlači njegova uloga i trajanje u Realu, kazao je, parafraziramo:

- Ne želim milostinju jer sam Luka Modrić. Želim dokazati zašto zaslužujem novi ugovor, želim pokazati da i dalje mogu biti integralni dio Real Madrida...

Dan nakon, rekao bi Pirandello, učitelj je zakoračio u razred. Novi sat nogometne vještine, lucidnosti, trajanja i garda nepokolebljiva šampiona mogao je početi...

Linker
27. srpanj 2024 04:40