Ante Rebić u akciji u Serie A

 MIGUEL MEDINA Afp
BIVŠI VATRENI

‘Luka Modrić & Co. će opet srediti Liverpool, Gvardiol će ispasti, a Rebić će izbaciti Perišića!‘

‘PSG vs. Bayern? Svi će reći da su Parižani favoriti, ali ne bih se baš složio. Jedva čekam taj meč‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. studeni 2022. 19:20

Bivši hrvatski reprezentativac Nikica Jelavić duboko je uzdahnuo kada smo krenuli s analizom parova osmine finala Lige prvaka: - Parovi su fantastični za sve nogometne sladokusce, Uživat će ljudi u sjajnom nogometu - kazao je Jelavić u startu.

Između dva sudara mega momčadi, Liverpool - Real Madrid i PSG - Bayern, Jelavić bi prvo posjetio parišku utakmicu.

- Da mogu birati koju bih utakmicu prvo otišao pogledati, svakako bi to bio ogled PSG-a i Bayerna.

Prevarili biste se kada biste pomislili da su razlog Messi, Neymar, Mbappe i društvo. Jelavić pohađa trenersku akademiju i željan je gledati sučeljavaljanje trenera velikih momčadi.

- Najviše me zanima kako će se treneri taktički postaviti. Nagelsmann i Galtier su kvalitetni stručnjaci čim su došli do razine PSG-a i Bayerna, ali interesira me kako će napasti protivnika. Željno iščekujem vidjeti kako će napadačka momčad udariti na još jednu napadačku ekipu. Pritom držim da neće biti velikih obrambenih zamki, jer momčadi s takvim napadačkim potencijalom neće se gušiti u defenzivnim zamkama. Uostalom, obje ekipe su pune igrača koji tako silno žele zabiti. Uvijek kažem, egomanijaci za postići gol. Zato vjerujem u lepršav nogomet.

Ima Jelavić jasnu viziju dvoboja u kojem ipak nikome neće udijeliti ulogu favorita.

- Znam, reći će svi da je PSG favorit. Istina, momčad koja ima takvu individualnu klasu na papiru je zaista favorizirana, međutim, Bayern, koji bez ikakvog problema dođe na Camp Nou i lakoćom porazi Barcelonu s tri komada razlike, zaslužuje golemi respekt. PSG bi na iskustvo trebao biti favorit, čak i na želju za osvajanjem Lige prvaka kao nekim konačnim imperativom sezone, ali ipak ne bih ulazio u predviđanje tko je favorit za prolaz. Bayern je mašinerija, po meni, bit će to izjednačena utakmica. Šteta je za nastavak natjecanja Lige prvaka kada nas jedna od takvih ekipa napusti. Ne mogu vam reći koliko me raduje pogledati utakmicu PSG-a i Bayerna.

Sudar njemačkog i francuskog prvaka repriza je finala LP iz 2020., a još jednu reprizu nudi nam ogled Liverpoola i Real Madrida. Prošlosezonski finalisti ove sezone susreću se već u osmini finala.

- Ne morate me ni pitati tko je moj favorit za prolaz. Dva su razloga zbog kojih tipujem na Real. Prvo, igrao sam za Everton, ja sam s druge, plave strane parka u Liverpoolu. Drugo, volio bih zbog Luke Modrića da prođe Redse. Dapače, da ode do kraja, ali za početak da skine Liverpool.

Igrački gledajući, kada maknemo osobne preferencije, kome ide prednost?

- Opet Realu, jer Liverpool je u fazi stagnacije. Igraju toplo-hladno, ponekad pokažu da mogu puno napraviti, ali nemaju kontinuitet. Vjerojatno su ih i protivnici pročitali nakon nekoliko sezona. Zato, bez obzira na motiv revanša koji će imati Liverpool zbog izgubljenog finala iz prošle sezone, Realu dajem veće šanse za prolaz.

image

Nikica Jelavić u Brazilu 2014.

TOM DUBRAVEC Cropix

Slijede nam dva njemačko-engleska dvoboja, u kojima Jelavić vidi jednog izrazitog favorita.

- City je u velikoj prednosti u odnosu na Leipzig. Zbog Gvardiola bih volio da se dobro suprotstave Cityju, ali nisam siguran može li Leipzig na ovoj razini do kraja odgovoriti izazovu. Živo me zanima mogu li u ovom dvomeču pružiti neku dozu neizvjesnosti s obzirom da je Manchester City ipak momčad velike širine kvalitetnog kadra.

Možda i najveći pretendent na naslov?

- Svake godine je City najveći kandidat za naslov prvaka Europe, ali nikako da se domognu titule. Ali, u susretu s Leipzigom će proći u četvrtfinale.

U drugom englesko-njemačkom ogledu igraju Borussia Dortmund i Chelsea. Puno neizvjesniji dvoboj.

- Chelsea našeg Matea Kovačića očito prolazi kroz neku fazu zahtjevne tranzicije na više razina. Bez obzira što netko mislio, ali šanse bih ovdje podijelio u ravnopravnom okviru. Chelsea je promijenio vlasnika, zatim trenera, momčad se još nije stabilizirala. Definitivno šanse idu pola-pola. Nije Borussia ovdje bez prilike za prolaz.

Još jedan londonski klub, četvrti Englez u osmini finala, morat će preko San Sira do četvrfinala. Milan dočekuje Tottenham, tvrda imotska stina protiv još jače omiške, Ante Rebić kontra Ivana Perišića.

- Milan je klub moje mladosti, odrastao sam uz njihove uspjehe i zato im želim prolaz. Uostalom, Tottenham ne briljira ove sezone. Provukli su se u skupini, u prvenstvu su daleko od borbe za naslov. Dobri su, ali ne dovoljno da bi napravili neki posebno kvalitetan rezultat. Milan se vraća na europsku scenu i protiv Tottenhama mogu proći. Možda je to moja emotivna želja na račun kluba koji me oduševljavao na početku karijere, ali vjerujem u Milan, bez obzira što Tottenham ima iskusnog trenera. Ima i Milan.

Još jednom Talijanu dao je Jelavić prednost u susretu Eintrachta i Napolija.

- Iskustvo i klasa na strani su Napolija. Eintracht je ulaskom u osminu finala napravio golem posao. Uostalom, ušli su u Ligu prvaka kao pobjednik Europske lige, a došli su među 16 najboljih. Veliki uspjeh, međutim, Napoli bi trebao proći dalje. Imaju sjajnu formu u prvenstvu, skupinu su uvjerljivo prošli.

Za kraj susret Club Bruggea i Benfice, ogled čijeg će pobjednika mnogi poželjeti u četvrfinalu.

- Utakmica zanimljiva za pogledati, da se vidi s kakvim kapacitetima raspolažu momčadi na koje se nije računalo u osmini finala. Iza sebe su ostavili dva Španjolca, Atletico Madrid i Barcelonu. Favorit? Benfica bi trebala preuzeti tu ulogu, ali Brugge je i jače protivnike već izbacio na putu do osmine finala.

Sve smo parove prošli, tko su favoriti za odlazak do finala u Istanbulu sljedeće godine?

- Osobno bih volio da Luka Modrić bude taj koji će još jednom osvojiti Ligu prvaka, da "cementira" svoje mjesto među najvećima u povijesti. PSG i City su uvijek favoriti uz Real.

Linker
23. travanj 2024 21:44