Jim Ratcliffe

 BERTRAND GUAY Afp
PRAVILA SU JASNA

Manchester United zbog novog suvlasnika ostaje bez Lige prvaka? U problemima i Manchester City

Ako Crveni vragovi budu među prva četiri u Premier ligi, problem bi im mogla napraviti Nica
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. studeni 2023. 22:23

Manchester United bi u sljedećoj sezoni mogao ostati bez nastupa u Ligi prvaka. Doduše, pitanje je hoće li Crveni vragovi uopće biti među prva četiri u Premier ligi, no ako se to dogodi, probleme bi im mogla stvoriti – Nica.

Problem je u tome što je britanski milijarder Jim Ratcliffe, budući vlasnik 25 posto Manchester Uniteda, putem svoje Ineos grupe ujedno i suvlasnik francuskog prvoligaša Nice.

Nica trenutačno drži drugo mjesto u francuskoj Ligue 1 sa samo bodom zaostatka za Paris Saint-Germainom, a UEFA ne dozvoljava klubovima s istim vlasnikom sudjelovanje u istom natjecanju.

Dogodi li se da obje momčadi izbore Ligu prvaka, pravo prolaska u elitno natjecanje imat će ona koja u nacionalnom prvenstvu ostvari bolji plasman.

"Prema pravilniku, prilično je jasno. Ineos je vlasnik Nice i spreman je igrati važnu ulogu u Unitedu. Sve dok se pravila ne promijene ili Ineos proda svoje vlasništvo u jednom od klubova, obje momčadi neće moći igrati u europskim natjecanjima. Jedna može igrati u Ligi prvaka, a druga u Konferencijskoj ligi.

U problemu bi se mogao naći i Manchester City jer je Girona, trenutačno vodeća momčad španjolske La Lige, u vlasništvu City Football grupe, baš kao i Guardiolini Građani.

Linker
03. svibanj 2024 10:30