JUSTIN TALLIS Afp
ROSSONERI SE OBRANILI

Milan izborio prvo četvrtfinale Lige prvaka nakon 11 godina, kraj europskog puta za Perišića i Spurse

Nogometaši Milana plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 08. ožujak 2023. 23:11

TOTTENHAM - MILAN 0:0

LONDON Stadion Tottenham Hotspur. Gledatelja 62.300. Sudac: Clement Turpin (Francuska).

TOTTENHAM (3-4-2-1): Romero, Lenglet, Davies - Royal (od 70. Richarlison), Skipp, Hojbjerg, Perišić (od 53. Porro) - Kulusevski (od 83. Sanchez), Son - Kane.

TRENER: Antonio Conte

MILAN (3-4-2-1): Maignan - Kalulu, Thiaw, Tomori - Messias (od 56. Saelemaekers), Krunić, Tonali, Hernandez - Diaz (od 81. Bennacer), Leao (od 89. Rebić) - Giroud (od 81. Origi).

TRENER: Stefano Pioli

Crveni karton: Romero (78 - drugi žuti).


‘Rossoneri‘ su u uzvratnom susretu osmine finala na gostovanju u Londonu protiv Tottenham Hotspura odigrali 0-0 i tako obranili minimalnu 1-0 pobjedu iz prvog dvoboja.

Ako ste ogled u Londonu između Tottenhama i Milana pratili paralelno s ceremonijom na Alianz Areni, najbolje ste mogli uočiti razliku između vrhunskih i dobrih klubova. Engleski i talijanski sastav među 16 najboljih u Europi imao je isti cilj - spasiti sezonu, jer Liga prvaka jedini je način da ju nazovu trofejnom. Ogled je završio netaknutih mreža, pa je nade održao Milan, kojem je minimalna pobjeda (1:0) na San Siru otprije tri tjedna, ispostavilo se, bila dovoljna za prolaz. Ivan Perišić zamijenjen je u 53. minuti, a Ante Rebić ušao je u 89. minuti.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Tottenham iz utakmice u utakmicu djeluje sve lošije, a to je potvrdio u srijedu uvečer. Sve što je trener Spursa Antonio Conte tražio uoči meča - intenzitet, želju, hrabrost - nismo vidjeli. Od opasnih akcija domaćina, koji su trebali loviti rezultat, jedva da se ima što za izdvojiti. U prvom poluvremenu ni s jedne strane nije stigaoudarac u okvir gola, stoga je šansa Harryja Kanea u 36. minuti, kada je iz ukošene pozicije pogodio u braniča Thiawa, djelovala kao najizglednija šansa.

Kane je simbol Spursa i, premda je to nerijetko radio, više nije u stanju baš sav teret preuzeti na svoja leđa. Da bi igrao svoj najbolji nogomet, potreban mu je Heung-min Son na vrhunskoj razini, a Korejac takvu nije dohvatio ni u jednom trenutku sezone. I u ovoj utakmici ostao je nevidljiv. Engleski mediji, komentirajući ovaj susret, vjeruju da je treneru Conteu i velikom Kaneu predodređeno da ove sezone napuste Spurse. Talijan zbog slabašnih rezultata, pogotovo ako ne izbori TOP 4 u Engleskoj, a centarfor ususret činjenici da je davnih dana (2017.) najavio da ne može biti dio sredine nekonkurentne za kakvu titulu. Ispostavlja se, iz godine u godinu, da je Tottenham baš takva sredina.

U drugom dijelu domaćini su ostali s igračem manje, Cristian Romero zaradio je drugi žuti karton u 77. minuti. Odnos snaga nije se previše promijenio, Milan je nastavio igrati s malo rizika, a Tottenham bezidejno pokušavao zaprijetiti. Rossoneri su očuvanom mrežom potvrdili da je Piolijeva promjena formacije na igru s tri braniča bila ispravna odluka, ali u 90. minuti ipak ih je morao spašavati vratar Mike Maignan. Kane je zapucao glavom, no američki golman vrhunski je reagirao, a njegova momčad mogla je i to rezultatske reprize da Divock Origi nije pogodio vratnicu u nadolazećoj kontri.

Kako bilo, Belgijac neće mnogo žaliti, jer njegov Milan plasirao se u četvrtinu finala prvi put od sezone 2011./2012., kada ih je u toj fazi nadjačala Barcelona. Presudnim se, na kraju krajeva, pokazao pogodak Brahima Diaza iz prve utakmice.

Milan može slaviti, ali onda se što prije baciti na posao, jer predstave kakve su pokazali u ova dva ogleda možda su dovoljne za prolaz protiv Tottenhama, ali teško da će biti u srazu s nekom jačom momčadi. A takvih je u ovosezonskoj Ligi prvaka mnogo.

Linker
01. svibanj 2024 02:04