Luka Modrić i Mateo Kovačić iz vremena u Realu

 KIERAN MCMANUS Dppi Via Afp
DERBI LIGE PRVAKA

Modrić ipak ne mora ‘na klupu‘: Veliki šef se vratio, sve je spremno veliki obračun u Ligi prvaka!

Bitka hrvatskih genijalaca Modrića i Kovačića bit će presudna za ishod "derbija" Lige prvaka
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 06. travanj 2022. 18:56

Carlo Ancelotti nije u utorak otputovao s Realovom momčadi za London, (doputovao je danas nakon što je test na covid u srijedu ujutro pokazao da je negativan), ali i da nije bilo tako nema panike, blago ironiziraju španjolski mediji, jer Luka Modrić je spreman preuzeti trenersku klupu.

Večer nakon pobjede protiv Celte u Vigu hrvatski nogometaš prometnuo se u zvijezdu televizijskog showa "El Día Después" (Dan poslije). Napustio je igru u 74. minuti pri vodstvu 2-1 i ostatak utakmice aktivno odradio kao pomoćni trener. Kamera ga je pratila kako daje instrukcije suigračima, žučno gestikulira i burno proživljava svaki trenutak dvoboja.

image

Carlo Ancelotti

JOSE JORDAN Afp

Ubrzo nakon izlaska s terena Modrić će shvatiti da je Eder Militao ozlijeđen i odmah krenuti u akciju. "Nacho, Nacho, ulaziš u igru", alarmirao je pričuvnog stopera. On nije odmah registrirao poziv pa je Luka oštrije podviknuo "Nacho, zagrij se".

Na Balaidosu je na Realovoj klupi sjedio Ancelotti junior, Carlov 32-godišnji sin Davide, u društvu pomoćnika Luisa Llopisa, ali sudeći prema televizijskom prilogu, utakmicu je kao dirigent zatvorio Modrić. Poslavši Nacha na zagrijavanje, on je zapovjedio ozlijeđenom Militau da na travnjaku pričeka liječničku pomoć.

"Hej, hej, lezi dolje!", viče Modrić i prvi put u trenerskoj karijeri susreće se s neposluhom igrača. Militao ga ignorira, ne želi ležati. "Kakva budala, majko mila…" (Vaya tonto, madrea mia), ljutiti Modrić ispušta bočicu s vodom na tlo. Kraj utakmice dočekat će na iglama, a posljednji sučev zvižduk u klupku suigrača koji pjevaju "así, así, así gana el Madri" (ovako pobjeđuje Madrid).

Diskretni šarm

"Kraljevski klub" u Vigu nije briljirao, ali kući se ipak vratio bogatiji za tri boda. Karim Benzema realizirao je dva (od tri dosuđena) jedanaesterca i učvrstio momčad na vrhu La Lige, dvanaest bodova ispred konkurencije. Onaj debakl u El Clasicu, kada je Barcelona protutnjala kroz Santiago Bernabeu, i službeno je zaboravljen, momčad se može posvetiti pripremi dvoboja s Chelseajem.

Dvije momčadi sudarile su se prije godinu dana u polufinalu Lige prvaka. U Madridu je bilo 1-1, a u londonskom uzvratu Chelsea je nadigrao i uvjerljivo pobijedio Real Madrid (2-0, strijelci Werner i Mount) te u nastavku kampanje osvojio trofej. Ubrzo nakon dvoboja na Stamford Bridgeu Zinedine Zidane ispraznio je ured u Valdebebasu i odškrinuo vrata povratniku Ancelottiju. Svojim diskretnim šarmom talijanski trener brzo je osvojio svlačionicu, i već mu se smiješi domaća titula, no sportski apetit budi se s pobjedama pa tako i Ancelotti - osvajač Realove "decime" iz 2014. godine - jednim okom mjerka i klempavi Uefin pehar.

image
JAVIER SORIANO Afp

U velikoj formi

Luka Modrić i Mateo Kovačić dvaput su podijelili teren kao suigrači u Dohi prošlog tjedna, ali ova će utakmica biti bitno drukčija. Nekada suigrači u bijelom dresu, u srijedu će hrvatski reprezentativci (zajedno 225 nastupa za "vatrene") voditi izravnu borbu za prevlast na sredini terena. Kada je Chelsea prošle sezone eliminirao Real, kapetan nacionalne momčadi bio je stožerni igrač Realove vezne linije, skupa s Casemirom i Kroosom, dok je Kovačić zbog ozljede preskočio oba meča. U Londonu su Modrić i suigrači naizgled kontrolirali utakmicu, držali su loptu u posjedu 64 posto vremena, ali Chelsea je bio puno okomitiji i konkretniji.

Uoči prvenstvene stanke Chelsea se rezultatski dobro odupirao bočnim udarima britanske vlasti, koja je iz kluba odlučila protjerati Romana Abramoviča i klub staviti na dražbu. U pet posljednjih utakmica na domaćem terenu momčad nije primila niti gol. Onda su nakon povratka s akcija nacionalnih momčadi turbulencije postale prejake. Prvo je za vikend objavljeno da se Thomas Tuchel razvodi od supruge nakon 13 godina braka. Još proljetos je gđa Tuchel u Portu poslije osvajanja Lige prvaka trčala mužu u zagrljaj na terenu. Dan poslije Brentford je isporučio četiri gola europskom prvaku u njegovu dnevnom boravku (1-4). Je li to prolazna nevera ili nagovještaj dublje krize?

Nekoliko tinjajućih problema već izvjesno vrijeme prijeti da se razbukta u požar. Prvi se zove Timo Werner, dočekan je kao napadač koji će momčadi dati novu dimenziju, ali za razliku od sunarodnjaka Kaija Havertza koji se brzo uklopio, Werner se nije snašao i već se spekulira o njegovu povratku u Bundesligu (Borussia Dortmund je vodeći kandidat). Drugi problem je u svakom smislu krupniji: premda je nagrađen bogovskim ugovorom, Romelu Lukaku nije zadovoljan i želi natrag u Inter. Tamo je bio Benzema, napadač prema kojem se ravna igra momčadi, a ovdje je prečesto strano tijelo u Tuchelovu sastavu, ako se za njega uopće i nađe mjesta u početnoj postavi…

Linker
03. svibanj 2024 13:31