Luka Modrić 

 JAVIER SORIANO Afp
(PO)NAJBOLJI IKADA

Modrić opet na krovu Europe! Veličanstvena noć za Hrvata, evo koje je sve rekorde postavio

Hrvatski kapetan ušao je u 85. minuti i ispisao povijest
Piše: SNObjavljeno: 01. lipanj 2024. 22:57

Real Madrid je na tronu Europe, a Luka Modrić na nogometnom Olimpu! Kraljevski klub lijepo se proveo na Wembleyju i nasuprot Borussije Dortmund osigurao 15. trofej Lige prvaka u klupskoj povijesti.

Samim time, Luka Modrić niže nove rekorde. Hrvatski kapetan u završnoj utakmici klupske sezone odigrao nastupio je od 86. minute zamijenivši Tonija Kroosa, a sama pojava pod svijetlima kultnog engleskog stadiona osigurala je nekoliko rekorda na ime (po)najboljeg veznjaka svih vremena.

Ovim trijumfom Modrić je, naime, tek drugi igrač u povijesti nogometa sa šest trofeja Lige prvaka u svom naručju. Stigao je uz bok Pacu Gentu, vrataru Reala u razdoblju između 1953. i 1971. godine. Istim podvigom mogu se pohvaliti još tri Modrićeva aktualna suigrača: Dani Carvajal, Nacho Fernandez i Toni Kroos također su na "šestici".

Nadalje, Modrić je postao i najtrofejniji igrač u povijesti Reala! Ovo mu je 26 odličje otkad dirigira madridskim odajama, prestigao je bivše kraljevske adute Marcela i Karima Benzemu za jedan pehar. S hrvatskim kapetanom na apsolutnom vrhu izjednačen je Nacho Fernandez.

Osim toga, Modrić je postao i najstariji igrač ikada koji je zabilježio nastup za Real u finalu Lige prvaka. Rekord proizlazi iz same činjenice da je Modrić najstariji Realov igrač u Ligi prvaka uopće. Oborio ga je još u polufinalu protiv Bayerna, nastupivši s 38 godina i 234 dana na leđima "nadživio" je Ferenca Puskás​a.

Završno, Modrić je i igrač s najviše nastupa u finalima Lige prvaka otkad se igra u ovom formatu. Šesti put zaigrao je u najjačoj klupskoj utakmici, što je pošlo za nogom samo Paolu Maldiniju i Cristianu Ronaldu. Dosad je Modrić s pet nastupa u finalima LP bio izjednačen s Benzemom, Patriceom Evrom, Clarence Seedorfom i Edwinom van der Sarom. U ovoj domeni odsad je, pored već navedenih, izjednačen s Carvajalom i Kroosom.

Linker
28. rujan 2024 00:09