MIGUEL MEDINA Afp
DINAMOV PROTIVNIK

Monaco je dobio tek četiri od posljednjih 18 eurogostovanja, ali evo zašto ih ta tradicija ne muči previše

Povratnik u Europu nakon jedne sezone pauze trenutačno je drugi u prvenstvu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. rujan 2024. 21:06

Monaco se direktno plasirao u skupinu Lige prvaka nakon što je prošle sezone osvojio drugo mjesto u francuskoj Ligue 1 s devet bodova manje od prvaka PSG-a. Vratio se tako klub iz Kneževine u Europu nakon jedne godine pauze, u sezoni 2022./23. bio je šesti te tako ostao bez eurovize. No u Europi već dugo nije napravio veći uspjeh, još iz vremena kada je u njegovom dresu briljirao Kylian Mbappe.

Monaco je zablistao u sezoni 2016./17. kada je u Ligi prvaka stigao do polufinala gdje ga je s dvije pobjede zaustavio Juventus. Počevši s tim porazom u uzvratu u Torinu, 9. svibnja 2017. godine (1:2), počele su muke Monaca na europskim gostovanjima. Računajući i taj dvoboj, Monaco je u gostima u UEFA-inim natjecanjima odigrao 18 utakmica, a uspio ih je dobiti tek četiri.
Nakon Juventusa, Monaco je gubio kod Porta, Atletico Madrida, Borussije Dortmund, Brage, PSV Eindhovena i Trabzonspora, koji ga je 13. listopada 2022. potopio s čak 4:0 u skupini Europske lige, a remizirao s RB Leipzigom, Bešiktašom, Club Bruggeom, Šahtarom, Real Sociedadom, Sturmom i Ferencvarosom. Pobjede su Monegažani ostvarili kod praške Sparte (2:0, 2021.), PSV Eindhovena (2:1, 2021.), Crvene zvezde (1:0, 2022.) i Bayer Leverkusena (3:2, 2023.).

No ta pobjeda protiv Apotekara u veljači prošle godine nije na kraju bila vrijedna slavlja, jer je Bayer u uzvratu play-offa nokaut faze Eurolige u Monte Carlu trijumfirao s 3:2 pa prošao boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Naravno, u srijedu u Maksimir stiže Monaco u novom ruhu s novim trenerom Adijem Hütterom, kojeg ta tradicija previše ne muči. U Ligu prvaka startali su s pobjedom protiv Barcelone u svojem domu, a nakon šest kola prvenstva Francuske drže drugo mjesto sa 16 bodova, koliko ih ima i vodeći PSG. Favorit u Maksimiru jasno je istaknut...

Linker
30. rujan 2024 22:57