JAVIER SORIANO Afp
KLJUČAN TJEDAN

Moramo li strahovati? Evo detalja o Modrićevom zdravlju, a brojke su mu nevjerojatne, posebice za dob

Trener Zidane čuvao je ‘vatrenog Maestra‘ za presudne dvije utakmice ove sezone.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. svibanj 2021. 23:07

Više nije vrijedno istaknuti tezu koju kroničari Real Madrida ponavljaju iz tjedna u tjedan. Bez Luke Modrića igra Blancosa nije tečna, smislena i uvjerljiva. Bilo je tako i protiv Osasune u prvenstvu, gdje se Zinedine Zidane morao osloniti i na tri juniora kako bi posložio momčad za imperativ pobjede.

Modrić je bio na klupi, treći put u ovoj sezoni. Bila je to i prva utakmica u kojoj nije uopće ulazio, kao ni jedan od njegovih partnera u najuspješnijem veznom redu, Toni Kroos. U muci koju je Real prolazio s Osasunom to što nije koristio tu dvojicu više nego dovoljno govori o Zidaneovim mukama. Real je u punoj utrci za prvaka države i ambiciji da prvi put od 2008. godine obrani titulu. No, istovremeno je Real u utrci za finale Lige prvaka, za koji mu cilj treba mali pothvat na Stamford Bridgeu u srijedu.

Zidaneove muke

Upravo za dvoboj odluke s Chelseajem Zidane je čuvao Modrića i 4 i pol godine mlađeg Kroosa. Nijemac je odigrao 40 utakmica za Real u ovoj sezoni plus 5 za Elf, ali je imao i ozbiljnijih problema sa aduktorom. Što se Modrića tiče, njegovo je zdrastveno stanje bilo izvrsno sve do prije nekoliko tjedana, kada su ogromni napori doveli do zamora materijala, manifestiranih u problemu s leđima. Kontra Chelseaja Zidane treba najbolje i najiskusnije igrače da bi okrenuo prednost Londočana (1:1) iz prve utakmice u Madridu.

image
LLUIS GENE Afp

Luka Modrić je na 4 mjeseca od 36. rođendana. Nedavnim potpisom produžetka ugovora do 30. lipnja 2022.godine postao je raritetan slučaj duge ere predsjednika Florentina Pereza. Nema dvojbe da je Modrića vremenom zavolio, kako kaže, “kao da mu je sin”, te ga danas smatra jednim od najvećih igrača u povijesti Reala. Bude li u prosincu mjesecu ove godine Modrić u solidnoj formi, prije svega fizički, gotovo je sigurno da će mu Perez, kako je to uostalom i najavio, produžiti još jednu godinu ugovor, do 2023.

Perez, koji je silno razočaran svime što se dogodilo u njegovoj inicijativi Superlige, želi u 2022. godini otvoriti novi Bernabeu, a za tu sezonu (2022/23.) želi u momčadi imati Mbappea i moguće Haalanda. Od veterana, uz najstarijeg Modrića, u tim su vizijama i Benzema, Kroos, Casemiro, Carvajal, ali neće vjerojatno biti tandema stopera, Ramosa i Varanea.

Kako god bilo, ove sezone Modrić je odigrao u velikom stilu i praktično je osigurao završetak karijere u Realu. Od njegova dolaska 2012. godine ovo je sigurno najzahtjevnija sezona zbog posljedica pandemije i vrlo intenzivnog rasporeda igranja.

Brojke su, pogotovo za igrača u 36. godini, nevjerojatne. Modrić je od 20. rujna i početka sezone odigrao 43 utakmica za Real (3295 minuta, u prosjeku 77), plus 9 za reprezentaciju (604’-67’). U 7 mjeseci sezone to je praktično igranje svaka četiri dana. Ono što još bitno istakknuti. Prošlog ljeta se igrao završetak prvenstva 2019/20., koje je bilo 3 mjeseca prekinuto zbog pandemije. U 11 mjeseci, što više-manje označava jednu “normalnu” sezonu, Modrić je odigrao već 62 utakmice, odnosno igra svakih pet dana u prosjeku!

Veliki utjecaj

Do kraja ove sezone, u svibnju, Real igra još 4 utakmice Primere, najmanje 1 u Ligi prvaka, što bi Modrića moglo dovesti do 57 nastupa. Klupski će Modrić biti zaokupljen obvezama do 23. svibnja, kada se zaključuje španjolsko prvenstvo. Ukoliko prođe u finale Lige prvaka onda je to još jedan nastup više, 29. svibnja u Istanbulu. Što znači da bi preskočio dio priprema reprezentacije za Euro.

U kakvom će fizičkom i energetskom stanju kapetan Vatrenih biti za Euro, nakon gotovo 60 utakmica (2 prijateljske, Armenija, Belgija) u godinu dana to je doista teško predvidjeti. Velikog utjecaja imat će upravo preostali dio klupske sezone, kako po količini igre, tako i natjecateljskom epilogu...

Linker
19. travanj 2024 01:41