Foto: Boris Kovacev / CROPIX
TAKTIČKI POGLED

MOŽE LI BJELICA IZNENADITI GUARDIOLU? Otvorena igra i napadanje bio bi harakiri za Modre, no postoji 'rupa', evo što bi Dinamovci trebali raditi...

Do prije nekoliko tjedana moglo se čuti kako je Manchester City jedan od najozbiljnijih pretendenata na naslov prvaka Europe. U tom kontekstu su i kladionice iskazivale svoje prognoze. Temelj takvom pristupu bio je u tome da je Cityjev kadar jedan od najskupljih na svijetu, imaju ponajboljeg trenera na svijetu, imaju i vrlo moćnu igru
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. prosinac 2019. 16:25

Bilo je tu dosta paušalnog stava jer činjenice govore da je u Ligi prvaka Manchester City neuspješan. I znakovito, u posljednjih sedam godina City je najbolji plasman u Ligi prvaka ostvario prije dolaska Pepa Guardiole. Njegov prethodnik Manuel Pellegrini doveo je City do polufinala, gdje se morao predati bivšem klubu, Real Madridu.

U tri dosadašnje sezone Guardiola je prvo City doveo u osminu finala, a potom u dva četvrtfinala. Oba je izgubio od engleskih konkurenata, Liverpoola i Tottenhama. Kao trener Bayerna igrao je tri polufinala i izgubio od tri španjolska predstavnika, Barcelone, Reala i Atletica. U prijevodu, Guardiola i City, u Europi nisu uspješni. Barem ne u kontekstu uloženog i očekivanog. Kako sada nisu uspješni ni u Engleskoj, gdje su praktično izgubili titulu (minus 14 bodova u odnosu na Liverpool, minus 6 Leicester), jasno je da u Zagreb dolaze s problematičnom atmosferom. Pored kadrovskih problema imaju i manjak igrača za obranu. Zbog svega tog miksa faktora kao da su počeli prevladavati dojmovi optimizma kako Dinamo treba igrati na pobjedu i napasti Guardiolinu momčad.

Alex Pantling/Getty Images
Getty Images

Ukoliko bismo temu naslovili “Kako Bjelica može iznenaditi Guardiolu”, onda se upravo taj pristup može smatrati jedinim koji bi ga iznenadio. I vjerojatno bi ga jako razveselio. Ostaviti puno prostora u obrani, što je neminovno ako se želi napasti (visoko) Manchester City, bio bi harakiri za Dinamo. Neovisno koju momčad poslao Guardiola na travnjak Maksimira, ona će biti maksimalno natjecateljska, jer u kadru vrijednom 1,3 milijarde eura, nema slabih igrača. Štoviše, za alternativne igrače u Guardiolinu kadru ova utakmica može biti velika šansa da se nametnu šefu. Zato će biti motivirani, kao i svi u Cityju, kojem treba pobjednički rezultat da barem malo primire tenzije i razočaranje odnosima u Premirshipu. Koja god postava bude igrala, ona će biti po trenerovoj filozofiji.

Dakle ofenzivna, s visokim težištem igre i stiskanjem suparnika, bržom kombinatorikom i naglim okomicama. Kao i najjača postava, tako i ona u Zagrebu imat će sličan problem u neravnoteži ofenzivnog pristupa sa obrambenim potrebama. City prima golove već osam utakmica zaredom, četiri poraza u 16 kola engleske lige, uz dva remija u Ligi prvaka s Atalantom i Šahtarom, više je nego dovoljan pokazatelj da je momčad u natjecateljskoj krizi. Najlošiji prvi dio sezone za Guardiolu. Jedan od ključnih razloga su ozljede i manjak kvalitetnih braniča, pogotovo bočnih, uslijed čega je obrana ranjiva s bržim suparnicima na otvorenom prostoru...

Zagreb, 290819.
Stadion Maksimir.
Reportaza sa Dominikom Livakovicem, golmanom GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Dominik Livakovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

To nas upućuje na logiku da bi Dinamo trebao iskoristiti slabosti defenzive Cityja kroz kontranapade. No, prije svega treba se zaštititi, jer City ima prosjek od 2,7 golova po utakmici (Premier liga), odnosno 2,66 (Liga prvaka), a prima 1,1, odnosno 0,6 golova po utakmici.

Bjelica ima veliki problem s neigranjem dva stopera i lijevog beka. S obzirom na okolnosti, teško će “izmisliti” liniju tri braniča (odnosno pet) s jednim sandardnim (Dilaver) i jednim prekvalificiranim (Ademi) stoperom. Dojam je da će se malo lakše zakrpati u liniju 4 obrane i s napučenom sredinom (4+1) maksimalno zgusnuti koridore prema Livakoviću.

Brzo otvaranje, s Oršićem i Olmom, te razigravanje Petkovića, baza je da bi se Modri našli u šansi za pogodak. Kad se prilika dogodi, a ne bi ih trebalo biti puno, koncentracija će morati biti stopostotna.

City je veliki favorit i u Zagrebu, ali je nešto “humanije moći” nakon niza udara u prvenstvu. Kako god, Dinamo će morati odigrati utakmicu godine da bi postigao pozitivan ishod...

Linker
02. svibanj 2024 20:05