Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
VELIKA JESEN

MOŽE LI JUVENTUS S OVOM MOMČADI DO NASLOVA LP? Je li Pjaca ključan dodatak da se dođe do trona?

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. srpanj 2016. 16:46

Massimiliano Allegri temelje Juventusova projekta “Liga prvaka” počeo je zidati u Australiji, no onaj središnji dio uigravanja ipak će se dogoditi na europskom tlu budući da će tek po povratku u Italiju na raspolaganju imati sve reprezentativce koji su dobili nešto duži odmor. Tu će početi stvaranje novog Juventusa u kojem će Allegri sasvim sigurno pronaći mjesta i za hrvatskog dragulja Marka Pjacu.

Koju će mu ulogu namijeniti uvelike ovisi o sustavu igre za koji će se opredijeliti talijanski strateg. Dojam je da bi se Pjaca puno lakše uklopio u 4-3-3 ili neku od njegovih inačica, od onoga 3-5-2 koje je Allegri koristio u prošloj sezoni.

Ipak, sa svojim karakteristikama modernog ofenzivca Pjaca i ovdje može odlično odgovoriti na zahtjeve trenera Bianconera, u prvom redu kao druga špica uz bok Dybali ili Mandžukiću čime bi imao aktivnu ulogu u kreiranju i finaliziranju napada. Juventus je u ovom djelu momčadi trenutno najtanji, no Higuain ili Gabriel (napadač Santosa kojeg se naziva novim Neymarom) mogli bi uskoro zaoštriti konkurenciju.

Dio talijanskih medija Pjacu na početku epizode u Torinu vidi i u ulozi takozvanog “dvanaestog igrača”. Allegri je poznat kao trener koji voli imati na klupi igrača čije mu uvođenje može donijeti trenutnu promjenu u utakmici, a Pjaca se sa svojim karakteristikama savršeno uklapa u ovu ulogu.

Baš zbog toga, ostane li pri svom sustavu 3-5-2, Pjaca bi povremeno mogao dobivati i ulogu jednog od bočnih veznih igrača i zamijeniti Juana Cuadrada koji se vratio u Chelsea. Ipak, ova je varijanta manje izgledna budući da, nakon odlaska Morate i sve izglednijim odlaskom Zaze, Juventus nema previše opcija u napadu, dok bočne pozicije mogu pokriti Dani Alves i Lichtsteiner desno, odnosno Evra i Alex Sandro lijevo.

Odluči li se Allegri još jednom na promjenu sustava i vrati se na neku od varijanti sustava 4-3-3, onda će za Pjacu biti rezervirana jedna od krilnih pozicija na kojoj bi zatvorio ofenzivni trokut s Dybalom i Mandžukićem. Talijanski mediji ovdje ga vide kao pravog mogućeg džokera budući da ga po igračkim karakteristikama uspoređuju s Angelom Di Marijom naglašavajući razliku da je Pjaca fizički moćniji i da sa svojom polivalentnošću može pokriti više pozicija u ofenzivnom dijelu momčadi.

Linker
30. travanj 2024 13:07