GIUSEPPE CACACE Afp
DEBAKL GLAMUROZNOG PROJEKTA

Na kraju će završiti u Europskoj ligi umjesto u Superligi? ‘Zaslužili su kazne, izbacite ih iz Europe!‘

Nakon povlačenja Engleza bilo je jasno da Superliga nije prošla, ali ostale su velike posljedice...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. travanj 2021. 16:27

FIFA bi 20. travnja trebala proglasiti danom nogometnih navijača i svima zajedno udijeliti The Best. To je datum kad je mali čovjek slavio pobijedu nad "glavešinama“, kad je krupni kapital ustuknuo pred poviješću, tradicijom i samom biti nogometa, narodnog sporta s milijardama pristaša na čiji račun zapravo zarađuju svi ti milijunaši i milijarderi. Bili igrači, treneri ili vlasnici. Nogomet, koliko god odavno u raljama beskrupuloznog biznisa spasio je dušu. I smisao. Ostao je sport, a ne isključivo komercijalni proizvod.


Međutim, koliko bismo god voljeli vjerovati u romantičnu priču da su navijači najvažniji, da su oni presudili "grinchevima" koji su htjeli oteti čast njihovim klubovima, nema šanse da bi taj napor donio rezultat u manje od 48 sati da nije bilo snage institucija FIFA-e i UEFA te prije svega politike. Ključevi uništenja projekta iza kojeg je stajalo 12 najjačih klubova Europe i JP Morgan, jedna od najvećih svjetskih banaka koja smjenjuje i postavlja vlade po svijetu, bili su rukama britanskog premijera Borisa Johsnona i njegova administracije koja je vjerojatno uz pomoć moćnih igrača iz sjene riješila problem brže nego je itko očekivao.

Još tog utorka ujutro predsjednik Reala i Superlige Florentino Perez tvrdio je kako se ne brine da bi bilo tko izašao iz projekta. No, vidjeli su da se narod previše pobunio, da je Superliga šlampavo pripremljena, da u sveopćoj negativi nikome ne bi koristila, a njeno sprječavanje donosi obilje političkih bodova. Ni onima koji su je htjeli sponzorirati razvoj događaja nije odgovarao. Tako su joj Englezi presudili. UEFA je poslala svoje izaslanike u jedanaest klubova da ih nagovori na obrat, jedino je izostavila Juventus. Aleksander Čeferina s Andreom Agnellijem ne želi više imati posla.


Danas je jedino bitno da je Superliga pala i da je FIFA-in sustav preživio, ne samo zbog vrha europskog nogometa nego svega što ga čini. Vjerojatno ne bi trebao puno vremena da nakon Superlige počnu nastajati i neke druge privatne lige raznih lokanih "Pereza i Agnellija“, od Balkana do Skandinavije, a nogomet bi se mogao pretvoriti u Divlji zapad. Stradale bi reprezentacije i manje države poput Hrvatske u kojoj bi svi klubovi osim jednog ili dva potonuli u totalni amaterizam, igrače i trenere više ne bi imao tko zaštiti ako im se ne isplati ugovor ili dobiju nezakonit otkaz…


Europa nije Amerika, Europa ima klubove, a ne franšize, Real Madrid može biti samo u Madridu, ne može se preseliti u Berlin niti London kao Seattle Supersonicsi u Oklahomu i toliki drugi u tamošnjem sportu. U europskom nogometu nema zajamčenih mjesta u elitnom natjecanju, treba ih zaraditi rezultatima, ovdašnji navijači ne žele zatvorena društva.


Kako na debakl Superlige gledaju nekadašnji akteri u tri lige odakle su trebali biti sudionici? Branko Strupar koji je bio profesionalac u Engleskoj, te bivši članovi uključenih klubova Zoran Ban (Juventus) i Goran Vučević (Barcelona). Strupar nije krio ogorčenje što se uopće dogodila ta tema:
- Svaki čas me tresu potresi, pandemija je korone, ali Superliga je vrh vrhova. Dvije su prirodne katastrofe, a to je katastrofa ljudskog roda. Vjerovao sam od prvog časa da neće nikad biti odigrana nijedna utakmica te Lige, i dobro je što neće jer tko zna kakve bi bilo reakcije, netko bi stradao. No, živimo u vremenu kad je sve otišlo "u bananu“ pa me više ništa ne može iznenaditi… Superliga nema nikakvog smisla. To je brutalno, srećom što se odmah dogodio kolaps. Kako se uopće moglo naći unutra šest ekipa iz Engleske, kolijevke nogometa? To je šok. Što su oni? G12? Znam da je to lova, ali nikako mi ne paše. Zaustavili su ih vlast u Velikoj Britaniji i navijači. Nitko nije bio za to. Išli su sami protiv svih. Oni kažu da nemaju novca, a kako je onda svima ostalim manjima? - temperamentno je tumnačio Strupar.


Zoran Ban, svojedobno napadač Juventusa, kaže:
- To je bio napad na nogomet, na njegovu povijest i tradiciju. Razumijem da multimilijarderi gledaju svoj profit i interes, ali da su uspjeli, da je to zaživjelo, to bi bio nokdaun za srž nogomet. Surova ideja, nekontrolirana od čelnika najvećih klubova. Da se tako nešto pokuša riješiti mimo FIFA-e i UEFA-e, to je suludo - rekao je Ban za akciju koje je razbijena "bombaškim napadom“ sa svim strana.


- Da bi to propalo morala se umiješati politika. Ona je uvijek umiješana u sport, koliko god netko govorio drugačije. Gazde ovog svijeta na kraju su rekle - ne.


Međutim, kad se jednom bolje organiziraju i obave predradnje, mogli bi klubovi kroz neko vrijeme opet izaći s takvim ili sličnim planom. Ne odmah, ali...
- Vratimo se unatrag na početak Lige prvaka. Više se puta širila. U ovom trenutku Superliga nije mogla proći, ali otvorila se tema. Ne možemo reći da jednog dana to neće zaživjeti. Bilo je prenaglo. Išli su mimo FIFA-e i UEFA i kazali su im - ne možete preko nas. U budućnosti će sigurno biti prijedloga da se napravi kompromis, za destak-petnaest godina moglo bi se ići u smjeru Superlige.


Ban je u kontaktima s ljudima iz Juventusa. Agnelli je izoliran nakon neuspjeha, za Čeferina je lažljivac i varalica, za Talijane izdajnik. Mediji pišu da će možda morati otići s mjesta predsjednika Juventusa.
- To je njegov veliki poraz jer bio je s Perezom suorganizator. Doživio je težak udarac koji se nadovezao na neuspješnu sezonu momčadi. Andrea Agnelli sigurno ne spava mirno.


Mogli bi na kraju završiti u Europskoj ligi, umjesto Superlige.
- Mislim da su svi ti klubovi zaslužili kazne. Neka se malo ohlade, trebalo bi ih na godinu dana izbaciti iz Europe. Već i ovo za njih će imati dugoročne posljedice zbog navijača - zaključio je Ban.


Goran Vučević je do prije godinu dana bio skaut Barcelone.
- Pokazalo se da su u ovu priču Superlige išli totalno nepripremljeni i to im se obilo o glavu. Sve je za njih ispalo konfuzno. Velika većina je protiv toga i Superlige nema perspektivu.


Kakvo je ozračje u miljeu Barcelone?
- Joan Laporta napravio je odličan potez što je objavio da bi konačnu odluku imali sociosi. To je dobro, nogomet se igra zbog navijača. Toga moraju svi biti svjesni.


Kako bi glasovali članovi Barcelone?
- Sigurno protiv Superlige. Definitivno.


Iako je Superliga najviše zamišljena u laboratoriju Španjolaca i Talijana koji su u dugovima.
- Je, tako je. Napravljena je i modifikacija Lige prvaka, nešto se mora učiniti jer kriza je kod svih klubova, ne samo kod velikih.

Treba pronaći bolja rješenje. Pitanje je što nas čeka sutra s nogometom, svi su dosta pesimistični jer novca nema. Na UEFA-i i FIFA-i je da povuku konkretna rješenja jer ovako dalje ne ide. Godinama gledamo kako se plaćakju ogromni transferi kao i kako se kupuju vrlo mladi igrači, mi iz Hrvatske i takvih država nismo nimalo ravnopravni. Ne može se to do kraja izbalansirati, ali može biti puno bolje.


Je li vas iznenadilo jedinstvo kod reakcije protiv Superlige?
- Ne, to je još jedan dokaz da se nogomet igra zbog navijača, da bez njih nema nogometa - konstatirao je Vučević.

Linker
16. travanj 2024 20:34