ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Zac Goodwin/Pa Images/Profimedia
ISPISAO POVIJEST

Na Otoku oduševljeni Hrvatom, nakon čarobne večeri oglasio se i junak: ‘Bio sam u suzama, ostvario mi se san‘

Antonio Mirko Čolak nije skrivao oduševljenje velikim uspjehom svojih Rangersa koje je uveo u LP
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 13:06

Prije 10 godina Glasgow Rangers dotaknuo je dno. Slavni škotski klub tada je zbog neurednog financijskog poslovanja i nagomilanih dugova morao krenuti ispočetka, iz četvrtog nogometnog razreda. Danas su Rangersi opet u eliti, po prvi put će sudjelovati u grupnoj fazi Lige prvaka nakon sezone 2010./11.

A najzaslužniji je za to Antonio Mirko Čolak, hrvatski napadač koji je ovog ljeta stigao iz Malmöa. Prošle sezone sa švedskim je klubom Rangersima uzeo Ligu prvaka, a sad im je donio ‘Euro Jackpot‘, kako je na svojoj naslovnici istaknuo Metro Scotland.

"Nevjerojatno putovanje. Prošle godine sam za Malmö bio u suzama, bio je to sretan trenutak. Sretan sam što sam to opet doživio s Rangersima", rekao je junak kluba s Ibroxa.

Daily Record, koji je Čolaku posvetio i naslovnicu, se u naslovu ‘Happy Einding‘ poigrao imenom grada u kojem su Rangersi ostvarili velik uspjeh, dok autor teksta ističe kako je Čolak zabio gol vrijedan 35 milijuna eura.

Škotski The Sun napominje kako su navijači PSV-a pokušali učiniti sve ne bi li suparnika iz Škotske izbacili iz ravnoteže, ali u tome ipak nisu uspjeli. ‘‘Izostanak Morelosa bio je glavna tema prije utakmice. Čolak je ostao jedina opcija. Trener Giovanni van Bronckhorst vjerovao je u hrvatskog strijelca i isplatilo se‘‘, piše The Sun.

Pun hvale na račun hrvatskog golgetera bio je u svom komentaru Tom English, novinar škotskog BBC-a.

‘‘Antonio Čolak, ili Goalak kako bismo ga isto mogli zvati, sjajno je započeo svoj život u Rangersima. Učinio je ono što bataljun PSV-ovih ljudi nije uspio napraviti. Ne samo da je pogotkom odveo svoju momčad u obećanu zemlju slave i bogatstva, nego je također i osudio domaćine na čistilište koje je su u potpunosti sami stvorili.

U ovakvim utakmicama odlučuju veliki trenuci, a ovaj je bio seizmički. Gol za mega-novac, jedan od najslavnijih u povijesti Rangersa. Giovanni van Bronckhorst donio je vrlo mudru odluku kad je dovodio Hrvata u Glasgow. Jak i nemilosrdan s pet golova u posljednjih šest utakmica, Čolak je otkriće. Tri od pet zabio je na zahtjevnim europskim travnjacima. Morao je živjeti od otpadaka u dvije utakmice s PSV-om, a na kraju je zabio dva gola.

Drugi je Rangersov napadač, koji je ostao kod kuće u Glasgowu, mogao puno naučiti iz Čolakove gladi. Van Bronckhorst je donio još jednu mudru odluku kad je Alfreda Morelosa ostavio kod kuće‘‘, napisao je Tom English.

Zanimljivo je da će Rangers i Celtic po prvi put nakon 2007. godine ponovno zajedno sudjelovati u grupnoj fazi Lige prvaka...

Hrvatski heroj Rangersa: Plakao sam na terenu, bili smo nevjerojatni kao momčad

Antonio Čolak, heroj Rangersa, dao je intervju škotskim medijima.

Kako sažeti u nekoliko riječi kako se osjećate?

"Teško je opisati riječima. Bio je to u Eindhovenu nevjerojatan timski rad. Kako smo se branili, napadali i pritiskali tijekom 90 minuta pokazalo je da smo zaslužili pobjedu. Bit će to nevjerojatno putovanje kroz Ligu prvaka."

Bili te na drugoj strani prošle godine kada si nokautirao Rangerse. Kakav je osjećaj vratiti Rangerse u ovo natjecanje?

"Na terenu sam bio u suzama. To je samo trenutak radosti i sreće. Oduvijek mi je kao klincu bio san natjecati se na ovoj razini. Sada sam ovdje s Rangersima, koji su za mene najbolja momčad na svijetu, i samo se želim natjecati u ovom natjecanju."

Što mislite, što je ključno za vas i vaše golove koje zabijate kao na traci?

"Mislim da je to momčad. Trudim se maksimalno prilagoditi načinu igre i dati sve od sebe na terenu. Pokušavam pomoći dečkima koliko i oni meni. Od prvog dana osjetio sam puno ljubavi i radosti od svih. Igrači i stožer mi olakšavaju posao. Uživam ovdje svaki dan i samo želim tako nastaviti."

Jeste li osjećali dodatnu odgovornost s obzirom na to da Alfredo Morelos nije bio u Eindhovenu, a vi ste glavni napadač?

"Ne, mi smo tim. Alfredo je dio tima i doći će opet. Svi smo ovdje kao momčad i slavit ćemo kao momčad s navijačima. Svi su zaslužili slaviti danas i s navijačima."

Na koga ste sada bacili oko u ždrijebu?

"Ne zanima me. Samo se želim natjecati s najboljim momčadima. Sada ćemo popiti koje piće i fokusirati se na druge utakmice jer imamo težak raspored, ali sada možemo slaviti", zaključio je Čolak.

Linker
20. travanj 2024 06:08