REUTERS/Phil Noble
'TKO BI TO POMISLIO?'

NA OVAKVO FINALE LIGE PRVAKA ENGLEZI SU ČEKALI 11 GODINA Bivši Vatreni najavio veliki okršaj: 'Ako Klopp sad ne dobije, ne znam kad će'

ENGLESKO FINALE U završnoj utakmici Lige prvaka koja se igra 1. lipnja u Madridu sastaju se Liverpool i Tottenham, a bivši napadač Vatrenih Ivan Klasnić kaže
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. svibanj 2019. 10:41

Nakon 2008. godine i pobjede Manchester Uniteda nad Chelseajem udarcima s bijele točke, Engleska ima dva finalista. Kultni Liverpool, klub puka koji obožavaju širom svijeta i ugledni, ali daleko manje omiljeni Tottenham…

Dugo već nitko iz Premier lige nije dobio Zlatnu loptu, no tamo je najviše novca, u prosjeku najskuplje i ponajbolje momčadi. Pravi bi spektakl bilo vidjeti sraz Premier lige i španjolske La Lige na 20 “ploča”. Da se međusobno ogledaju prvi na tablici, drugi pa sve do dvadesetih. Tko bi osvojio više bodova? Neki će reći da je teže osvojiti englesko prvenstvo nego Ligu prvaka.

Tko bi pomislio?

Barcelone neće biti u Madridu koliko god je to postavljala kao imperativ, španjolska prijestolnica naći će se na udaru engleske invazije. Liverpool i Tottenham zadnji put su odmjerili snage 31. ožujka na Anfieldu, Redsi su dobili 2:1, ali tek autogolom Alderweirelda u 90. minuti. Liverpool je istim rezultatom riješio i prvu utakmicu ove sezone još u rujnu na Wembleyju, tada su vodili 2:0 preko Wijnalduma i Firmina. Momčad Jürgena Kloppa pobijedila je u četiri od zadnjih šest dvoboja, a od studenoga 2012. Tottenham ima samo jedan trijumf i to protekle sezone kao domaćin 4:1.

U tom periodu Redsi su uzeli devet pobjeda u 14 nastupa. Tog 22. studenoga 2017. Kane je dao dva gola, po jedan Son i Alli, za Liverpool Salah. Brojke neumoljivo “igraju” za lanjske finaliste….

Čim su ekipe koje su nakon prvih utakmica imala poraze i gol-razliku 0:4 otišle do kraja, kladionice valja držati na pristojnoj distanci ako se razmišlja o ovom paru. Jer ratnički i nabrušeni Kloppov stroj, koji tempom, srcem, ali i znanjem ruši barijeru po barijeru pred sobom ima osokoljene Pochettinove majstore. Bit će to najveći okršaj klubova koji već duže na Otoku slove kao gubitnici…

Ivan Klasnić jedan je od Hrvata koji su igrali Premier ligu, njegov je klub bio Bolton. Sada kaže:

- Nitko nije mislio da ćemo gledati ovo finale. I ja sam vjerovao da će Barcelona otići u završnicu. No, vidjeli smo još jednom kakav je nogomet i što je nogomet, koliko preokreta može ponuditi. Englezi su se vratili, dobili, a definitivno i zaslužili. Za Liverpool se znalo da će sa sto posto jurišati na Barcelonu, koja je djelovala nekako iznenađeno i loše što je donijelo tako uvjerljiv trijumf Redsa. No, da će Tottenham gubiti na poluvremenu od Ajaxa 2:0 pa u nastavku zabiti tri gola i proći dalje, tko bi to rekao? - priča Klasnić koji živi u Hamburgu, bavi se nogometnim menadžerstvom i zadovoljan je jer - zdravlje je super. Nakon više transplantacija bubrega to je najvažnije.

Nije se mogao odlučiti čiji mu je nogomet ljepši, ni tko će bliži podizanju čuvenog pehara:

- Obje ekipe igraju ofenzivno, poznaju se, vidjet ćemo kakav će tko imati dan, koliko će koja momčad biti kompletna, doista ne bih znao tko će dobiti.

No, zato izvrsno poznaje Jürgena Kloppa…

- Znam Kloppa, kako ne, sad je treći put u finalu i ako sad ne dobije, ne znam kad će.

Nijemac je napravio Liverpool po svojoj slici, unio je sav temperament i trenersku klasu.

- To se najbolje vidjelo u utakmici s Barcelonom. Tu je trener bio najvažniji, to kako je on postavio ekipu skupa i pripremio je. Kupio je pravog golmana Beckera i stopera Van Dijka, a imaju i još dvojicu-trojicu pravih obrambenih igrača na čelu s Dejanom Lovrenom, koji ovog časa nije u prvih 11. Međutim, možda će zaigrati u finalu. Ima šanse…

Nekad je Tottenham bio zvan i Crottenham kad su u njemu igrali Modrić, Ćorluka, Kranjčar i Pletikosa, Liverpool je imao Bišćana, a sad će Lovren biti jedini Hrvat u finalu Lige prvaka.

- Dejan je pokazao kvalitete. Nekad su u Liverpoolu znali zbrajati njegove pogreške, ali pokazao je koliko vrijedi, da on nije negativac u momčad, svaka mu čast što je postigao i kako igra. I za klub i za Hrvatsku. I kako će igrati još.

VIENNA, AUSTRIA - JUNE 20:  Ivan Klasnic of Croatia celebrates after he heads the ball in to score in the last minutes of extra time during the UEFA EURO 2008 Quarter Final match between Croatia and Turkey at Ernst Happel Stadion on June 20, 2008 in Vienna, Austria.  (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Na papiru je 9:0 u finalima za Redse i 5:0 u titulama, no na Wanda Metropolitanu to se neće pitati.

Branko Strupar još je jedan Hrvat koji je zabijao u Premier ligi.

- To je najjača i najzahtjevnija liga na svijetu, svaki tjedan imaš tešku utakmicu i ta kvaliteta je sada potvrđena. Ipak, nemojte me pitati na prognozu, jer više ništa ne znam. Očekivao sam finale Barcelona - Ajax. Sigurno ne znate tko je Big Mike. To je otac Divocka Origija, s njim sam tri godine igrao, bio je reprezentativac Kenije, sin mu igra za Belgiju. Poslao sam mu poruku s čestitkama. Mike Origi je isto bio odličan - pričao nam je Strupar, pa poentirao:

- Iznenadili su me i Liverpool i Tottenham, idu kao navijeni. Nakon ovog što su Redsi napravili Barceloni zaslužili su titulu, intimno sam za njih. No, Tottenham je također napravio sjajan posao. Bio je kao ispuhani balon u prvom dijelu, a onda - renesansa. Izvrsno se poznaju, to će biti velike utakmica, motiv je golem, vjerujem da ćemo na kraju sezone još jednom uživati u nogometu.

Branko Strupar
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Branko Strupar

Linker
07. svibanj 2024 13:53