CHRISTOF STACHE Afp
STROJ ZA GOLOVE

Najveći golgeter koji nije osvojio Zlatnu loptu čeka bogatstvo, mogao bi putem Modrića, Ronalda i Ibrahimovića

Neki su osporavali Robertu Lewandowskom nagradu za najboljeg na svijetu 2021. godine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. ožujak 2022. 08:49

France Football nije mu ni dao Zlatnu loptu. Čemu? Poljak je stroj za golove čije statistike su skoro na razini Ronalda i Messija iz najboljih dana, a to su svemirski dometi. U utorak je zabio hat-trick za 23 minute, brže nego itko ranije u Ligi prvaka. Nitko tako ranije na utakmici nije zabio tri. Prva dva s bijele točke, ali baš ti su usmjerili pitanje pobjednika. Centarfor kojem su 33 godine zabio je ove sezone već 42 natjecateljska pogotka, u Ligi prvaka 12 u osam utakmica, ukupno u elitnom natjecanju 85.

Aktivan je na terenu i izvan njega. Nekidan je prekinuo sponzorski ugovor s kineskim Huaweijem. Prema pojedinim medijskim navodima učinio je to zato što je ta tvrtka navodno pružila tehnološku podršku Rusiji prilikom napada na Ukrajinu. Što su Kinezi odbacili, ali Lewandowski više ne želi čuti za njih. Kažu da se odrekao pet milijuna eura. Pozdravio je odluku Poljskog saveza da ne igra utakmicu dodatnih kvalifikacija s Rusijom u Moskvi, prije nego što je Zbornaja suspendirana.

image
CHRISTOF STACHE Afp

U Bayernu nije samo vodeća zvijezda nego i neka vrsta pomoćnog trenera. Otkako je šef Julian Nagelsmann on mu daje savjete i ima veliki utjecaj na svlačionicu. Mladi stručnjak rado ga posluša jer sam nije imao igračku karijeru, “iz škole” se bacio u trenerske vode.

Ugovor mu istječe u ljeto 2023. godine. Nije skrivao da je iritiran što ga Uprava Bayerna ne tretira na poseban način i što mu nije stavila konkretnu ponudu na stol. Na izjavu Hasana Salihamidžića, sportskog direktora, da ga žele zadržati pod svaku cijenu, sarkastično je reagirao:

- Prvu put čujem za to.

Poljak sve želi riješiti do ljeta. On je zvijezda koji si može dopustiti da očekuje poseban status. U godinama je kad bi mogao još potpisati jak ugovor u velikom klubu, ali vrijeme mu curi. Oliver Kahn, predsjednik Uprave, koji nije bio na utakmici s RB Salzburgom zbog pozitivnog antigenskog testa na Covid još ranije je najavio razgovore tijekom proljeća.

image
CHRISTOF STACHE Afp

Kako ugovori za godinu dana prestaju i Manuelu Neueru i Thomasu Mülleru, mnogi se pitaju što Bayern želi. Ranije bi s takvim legendama već sve razjasnio, sada nije. No, novi ugovor Lewandowskog je skup. Trebao bi zarađivati 24 milijuna eura godišnje, kako mediji procjenjuju, a njegov čuveni menadžer Pini Zahavi mogao bi tražiti samo više. No, pandemija je pogodila i financijski moćni Bayern i to niti za njega nije mali novac. Lani Davidu Alabi nije htio dati 17 milijuna za sezonu, ovaj je našao tko želi - Real!

Međutim, zna se tko je Lewa i koliko im znači. Ako jednog igrača ne smiju izgubiti, to je na pravom mjestu on. Nešto će pomoći i novi ugovor s DT-om. Telekom im do 2023. daje 45 milijuna eura godišnje, potom će više. Barem 50. Kako postoje i bonusi, na četiri godine to bi trebalo biti oko 200 milijuna eura. Zato je realno očekivati da će mu ponuditi suradnju do 2025. Još tri sezone. I oni snivaju o Haalandu, ali cijeli paket za njega mogao bi doseći i 200 milijuna eura, po nekima i 300, što im je previše.

Manchester United se javio Bayernu da je spreman kupiti Lewandowskog ako oni ne misle produžiti suradnju. Nekad je Real Madrid bio vrlo aktivan, činilo se da je blizu transferu i Poljak ga je htio, no tada se nije dogodilo. Sve govori da će i završiti vrhunsku karijeru u Bayernu...

U Münchenu je od srpnja 2014. godine, napravio je fantastično ime i već je sada osigurao mjesto legende kluba. Nadmašio je brojne rekorde čuvenog Gerda Müllera, koji je prije njegove ere bio nedodirljiv i kako će u kolovozu imati 34 godine pitanje je koliko mu je ostalo na toj razini. Opet, kako igra, živi, trenira i koliko djeluje spreman, Lewandowski bi mogao putem Luke Modrića, pa i Ronalda ili čak Ibrahimovića i igrati još jako dugo. Tko zna gdje će biti kraj njihovim karijerama.

Trenutačno mu je cijena na Transfermarktu 50 milijuna eura. Bila je i 90 milijuna eura, pad je očito, ali to je procjena samo zbog godina. Koje kod njega, očito je, još uvijek nisu važne. Što se savršeno vidjelo i ovog utorka. I zbog čega je Bayern jedan od glavnih favorita za sam vrh europskog nogometa. Ako Lewa bude zdrav, šanse će im biti veće nego lani kad im je silno nedostajao jer propustio je obje utakmice s PSG-om.

Linker
02. svibanj 2024 22:55