DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
UPOZORENJE ZA DINAMO

‘Napasti će Dinamo poput roja stršljenova, navijači su im žestoki, a Modri trebaju pripaziti na njega...‘

Stoper Arisa uoči uzvratnog dvoboja 2. kvalifikacijskog kola Lige prvaka...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2021. 22:21

Gordon Schildenfeld (36) je opet na Cipru. Njegov Aris iz Limassola se baš jučer vratio iz Poljske, gdje je momčad bila na pripremama. Sa Šifom smo razgovarali i prije prve maksimirske utakmice Dinama i Omonije i, moramo kazati, bio je iznimno točan u predviđanju kako će igrati ciparski prvak.

- Vidite, nisam puno pogriješio kad sam vam kazao kako će igrati Omonia, zar ne? Zapravo, bez lažne skromnosti, sve sam točno pogodio. Bit ću dobar skaut kad završim karijeru, ha, ha, ha... - kazao nam je dobro raspoloženi Šifo

Adut im je vlaga

Sad nam pak kaže da će se u utorak u Nikoziji igrati sasvim drukčiji nogomet od onog koji se igrao na Maksimiru.

- Omonia će na domaćem travnjaku žestoko krenuti po pobjedu. Napast će Dinamo od prve minute. Nemaju što izgubiti, znaju da zaostaju dva pogotka razlike, Bergova momčad će napasti poput roja stršljenova. Znate na koju kartu će igrati? Oni misle da Dinamo neće imati snage izdržati veliku vrućinu u Nikoziji. To je njihov adut, visoka temperatura i vlaga. Nadaju se da bi vremenski uvjeti mogli postići koji pogodak za njih.

Ali dobro, vidjeli smo da je došlo do promjene vremena odigravanja utakmice, Omonia je pod pritiskom ipak utakmicu s 18 sati po tamošnjem vremenu pomaknula za sat kasnije...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Znate što je bitno u toj priči? Sunce. Bitno je samo da sunce zađe. Utakmica starta u 19 sati po ciparskom vremenu, a to znači da sunce još uvijek neće zaći... Još će pržiti “bože sačuvaj”. Sunce će zaći nešto prije 20 sati, a otprilike pola sata kasnije će se spustiti temperatura. To pak znači da će se utakmica opet igrati u teškim uvjetima. Da se pomaknula za recimo 20 sati, onda bi bilo drukčije, ali opet ne puno. To što se utakmica pomaknula dva sata kasnije neće biti neki preveliki dobitak za Dinamo. Eto, neće temperatura iznositi preko 40 stupnjeva Celzija, ali će biti recimo 36 ili 37 stupnjeva... Na prvi pogled priča o promjeni termina izgleda dobro, ali, realno, nije sad to neki veliki plus za Modre. Bit će bolje, razlika naravno postoji, dobro da se igra kasnije, ali vlaga će biti ista, a to je najgore, to guši, ne dopušta disati. No dobro, svakako je plus što sunce ipak neće strašno pržiti, jer kad prži, onda kao da si na roštilju.

Plaćaju na vrijeme

Stigla je vijest s Cipra da je Omonia već do subote prodala 6 tisuća ulaznica za utakmicu. Znači da bi osim u zraku, paklena atmosfera mogla vladati i na tribinama?

- Ne čudi me to, Omonia obično ima pun stadion, navijači su fanatični. Radi se o klubu koji je među Top 3 na Cipru. Kad nije bilo korone, oni su uvijek imali pun stadion i iznimno jaku podršku navijača koja ih je nosila. Da nema korone, siguran sam da bi stadion bio rasprodan. Navijači Omonije su stvarno žestoki, ne prestaju s potporom, Ima tu jedna zanimljiva priča kad se radi o navijačima Omonije. Klub se svojedobno raspao, pa su se stvorile dvije Omonije. Navijači su okrenuli leđa onoj “staroj” Omoniji, pa su osnovali svoj klub. To je sad ova Omonia, sad su se svi više-manje udružili. To je sad novi klub s novim vlasnikom, jedan je od rijetkih klubova na Cipru koji sve plaća uredno i na vrijeme. Klub super funkcionira.

Teže kad ih stisneš

Za kraj, Šifo nam kaže...

- Da, bit će pakleno i zbog vremenskih uvjeta i na tribinama. Međutim, mislim da Dinamo ne može prokockati prednost od dva pogotka. Modri imaju jako kvalitetnu momčad, s velikim europskim iskustvom. Igrali su “milijun” ovakvih utakmica. Sumnjam da se može dogoditi čudo u Nikoziji. Ali, naravno, treba biti oprezan. Jer vidjeli smo da je Omonia imala svojih prilika i u Zagrebu, igrali su u nekim trenucima sasvim dobro. Teže im je kad ih stisneš, ali prema naprijed igraju fini nogomet. Da su im ušle one dvije povratne lopte, da su zabili, bila bi sad drukčija priča. Znate što, trebaju Modri pripaziti na svog bivšeg igrača Jana Lecjaksa. U prvoj utakmici on im je bio najveći problem. Nekoliko puta je probio bok, ostavio povratne lopte. Njega će Berg puno koristiti u napadačkim akcijama, treba ga limitirati u prodorima po boku, spriječiti njegove povratne lopte i centaršuteve - zaključio je Šifo.

Šifin igrač pod povećalom

Jan Lecjaks za Dinamo
29 utakmica, 2.375 minuta, 1 gol, 3 asistencije

Jan Lecjaks za Omoniju
68 utakmica, 5.895 minuta, 0 golova, 16 asistencija

Linker
26. travanj 2024 00:15