Erling Braut Haaland slavi gol
 LEON KUEGELER Afp
TRILER U NJEMAČKOJ

Napeta drama, strašni Haaland i asist Rakitića u showu na Westfalenu koji su obiježili sudac i VAR soba

Pobjednik Europske lige oprostio se od Lige prvaka! Borussia je ipak sačuvala prednost...
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 09. ožujak 2021. 23:22

BORUSSIA D. - SEVILLA 2:2 (prva utakmica 3:2 za Borussiju)

DORTMUND Signal Iduna Park. Bez gledatelja. Sudac: Cüneyt Cakir (Turska). STRIJELCI: 1:0 - Haaland (35), 2:0 - Haaland (54 - 11m), 2:1 - En-Nesyri (69 - 11m), 2:2 - En-Nesyri (90).

BORUSSIA D.: Hitz - Morey (od 90. Meunier), Can, Hummels, Schulz (od 89. Zagadou) - Bellingham, Dahoud, Delaney - Reus, Haaland, Hazard (od 67. Passlack). Trener: Edin Terzić.

SEVILLA: Bono - Jesus Navas, Kounde, Diego Carlos, Acuna - Jordan (od 60. Gomez), Fernando (od 86. Rakitić), Oscar (od 79. Oliver) - Suso (od 86. Munir), En-Nesyri, Ocampos (od 60. De Jong). Trener: Julen Lopetegui.

------------------------------------------------------------

Borussia Dortmund ušla je u četvrtfinale Lige prvaka, aktualni pobjednik Europske lige Sevilla tako je završila svoj kontinentalni put za ovu sezonu. Bila je to vrlo napeta utakmica, s dosta nervoze, a ponovo je junak bio Erling Haaland, norveško čudo od djeteta, zabilo je dva pogotka u remiju 2:2. Borussia je iz prve utakmice imala prednost 3:2.

Prije tri tjedna Borussia je pobjedom u Sevilli započela svoju seriju pobjeda, koja je stala protekle subote u Münchenu. Nanizali su crno-žuti četiri pobjede, a poklopilo se to nakon objave da će sljedeće sezone Borussiju preuzeti Marco Rose, aktualni trener Borussije M. Edin Terzić koji je zamijenio Luciena Favrea tako nije dobio dugoročniju prigodu, no trener s hrvatskom putovnicom ostat će u stručnom stožeru novog šefa kao prvi pomoćnik. Igrači su inače puni hvale na Terzićev rad, čini se da je pred 38-godišnjim trenerom obećavajuća karijera.

Večeras Terzić nije mogao računati na dva bitna igrača, Jadona Sancha i Raphaëla Guerreira. Julen Lopetegui imao je praktički sve igrače na raspolaganju, a loš niz rezultata, koji je nekako počeo baš protiv Borussije, plod je pada forme nekih igrača. Stoga je bivši španjolski izbornik na klupi ostavio Ivana Rakitića.

- Neće to biti jednostavna zadaća, svjesni smo da za prolazak dalje nije dovoljno jedna dobra utakmica, naučili smo to dobro prošle sezone protiv PSG-a - u najavi utakmice rekao je Terzić, podsjetivši da su crno-žuti prošle sezone ispali od Parižana nakon što su u Dortmundu slavili 2:1.

Sevilla je od prve minute krenula po pogodak, u 2. minuti prva opasnost pred Hitzom, Emre Can je pogriješio, a Ocamposov pokušaj s 20 metara vratar Borussije uspio je obraniti. Gosti su nastavili s pritiskom, lopta je bila većinom u njihovu posjedu, a domaći nikako nisu uspjevali izaći iz svoje polovine. Odlično je u tom razdoblju igrao vezni red gostiju, zatvorivši sve potencijalne opasnosti iz kontri.

Međutim, u kreaciji nisu bili previše inventivni, tako da se većinom igralo bez udaraca, a onda je u 35. minuti domaćin poveo i to po već dobro oprobanom receptu. Pogreška gostiju u dodavanju, loptu je uzeo Schulz, odmah je proslijedio Dahoudu koji izbacuje Reusa na lijevoj strani. Kapetan domaćih napravio je veći dio posla, a Haalandu nije bilo teško proslijediti loptu u praznu mrežu. Bio je to njegov 19. pogodak u 14 utakmica koliko ih je odigrao u Ligi prvaka do sada. Fantastična statistika norveškog napadača.

image
LEON KUEGELER Afp

Povećalo je to nervozu kod gostiju, koji se do kraja utakmice nisu mogli smiriti, reagirali su na svaki dosuđen prekršaj, a burno su protestirali u posljednjoj minuti prvog dijela kada je nakon Ocamposovog udarca lopta pogodila u ruku Dahouda. Cakir se nije oglasio.

Turski arbitar obilježit će nastavak utakmice, zajedno s kolegama u VAR sobi. Borussia je krenula ofenzivno u nastavak, imali su prigodu nakon 20-ak sekundi, Haaland je sjajno proigrao Hazarda koji je ostao sam na 10 metara, ali njegov udarac završio je dva metra pored gola.

A onda je počeo pravi show na Westfalenu. Haaland je minutu kasnije zabio prekrasan pogodak, žestoko ga proslavio, no na intervenciju VAR-a poništen je zbog prekršaja Norvežanina. Međutim, VAR se odmah potom oglasio i pozvao suca Cakira zbog akcije koja je prethodila Hazardovoj prigodi. Tada je naime, Haaland bio srušen i na kraju je Turčin pokazao na bijelu točku.

Norvežanin je izveo penal, Bono mu ga je obranio, baš kao i odbijanac, Sevilla je krenula u napad, koji je završen prekršajem Sevillinih igrača. U međuvremenu se oglasio VAR, pregledom snimke utvrđeno je kako se Bono micao prije izvođenja jedanaesterca, pa je Haaland dobio novu prigodu. Sada je pogodio, a u slavlju je nešto dobacio vrataru Seville što je izazvalo opću gužvu. Jasno, nervoza je dosegnula vrhunac.

image
Cuneyt Cakir prilikom jedne od brojnih provjera VAR-a
INA FASSBENDER Afp

Andalužani su sve bacili na napad, otvaralo je to puno prostora za domaće kontre. Nedostajalo je preciznosti u posljednjem dodavanju da bi se nešto više razvilo pred vratarom gostiju. I onda u 69. minuti tračak nade za Sevillu, Can je nepotrebno gurnuo De Jonga, koji nije mogao do lopte, a turski arbitar pokazao je na bijelu točku. En-Nesyri sigurno je izveo kazneni udarac i smanjio na 2:1.

Nakon toga utakmica se totalno rasplamsala, gosti su napadali iz svog oružja, a toliko kritizirani Hitz je branio odlično, na drugoj strani veliku šansu promašio je Dahoud nakon kontre četiri na tri. Gosti su u 6. minuti nadoknade uspjeli izjednačiti, ponovo je strijelac bio En-Nesyri na dodavanje Rakitića, ali za nešto više nije bilo vremena. Borussia je među osam najboljih.

Linker
02. svibanj 2024 18:17