Goran Mehkek / CROPIX
KOMENTIRA DAVORIN OLIVARI

NAPOKON NEMA STRAHA OD RUŽNOG KRAJA EUROPSKE PRIČE Ovaj Dinamo je pun nogometnih delicija i ove će nas jeseni gostiti prvoklasnih nogometom

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. kolovoz 2018. 13:37

Sad ćemo opet lemantirati o tome je li ovaj Dinamo za velike domete, je li za Ligu prvaka... Današnji Dinamo možda nije, ali Dinamo koji bi se mogao izgraditi u budućem razdoblju - jest!

Da su se dinamovci u srijedu probudili s plasmanom u Ligu prvaka, mnoge bi stvari bile ljepše, komotnije, europski bi put izgledao kao idealna cesta kojom bi do Maksimira stizali europski velikani - Real, Barcelona, Liverpool... Ovako plavom klubu slijedi križni put u Europskoj ligi, hod po krvavim koljenima i borba sa suparnicima koji nisu toliko atraktivni, ali koji ga uvijek mogu gurnuti niz stepenice.

Ali ova nadolazeća europska nogometna jesen ne treba biti tmurna, dapače. Kazat ćete da Dinamu u Europi uvijek fali jedan gol, jedan bod, zrno sreće. Mogli bismo se složiti, baš fali. Ali ima nade da u budućnosti neće biti tako jer, vjerujte, Dinamo je bolji od onoga što je pokazao u uzvratu s Young Boysima, plasman u Ligu prvaka pobjegao je više zbog spleta nesretnih i nespretnih okolnosti nego zbog znanja i talenta momčadi Nenada Bjelice. Uvjereni smo da utakmica u utorak nije bila pravi odraz Dinamove snage.

Zato ćemo s punom sigurnošću ustvrditi: ne, to nije povratak u realnost! Ova momčad koju je posložio Bjelica švedski je stol pun nogometnih delicija i kladimo se da će nas ove jeseni gostiti prvoklasnih nogometom, u HNL-u, ali i u Europskoj ligi. Ovaj Dinamo više neće stajati pred vratima pučke nogometne kuhinje, neće igrati nogomet za siromašne.

Žao nam je, naravno, zbog tog poraza, u rezultatskom i nogometnom smislu, jer je Dinamo u utorak postao ono što je nekad bio - pokret. Stizali su navijački autobusi iz svih dijelova Hrvatske i Hercegovine, mnogi su bili napaljeni na Dinamo “kao ‘82.”, iako današnji naboj nije nacionalni nego sportski. Žao nam je publike koja se vratila u Maksimir, na stadion na kojem morate imati zdrav mjehur i nositi staru odjeću jer bi se nova uništila u oronuloj infrastrukuri, žao nam je što je Dinamu nedostajao taj jedan mali korak. No ne bojimo se, kao nekih bivših godina, ružnog kraja ove europske priče.

Utorak je pokazao da se klub više neće gušiti u srdžbi i prepucavanju onih koji su za Zdravka Mamića ili protiv Zdravka Mamića, nego da će imati podršku svih, što je samo po sebi velika pobjeda. Nadalje, iako su izgubili, ovi momci u plavoj svlačionici ne izgledaju zastrašeno maksimirskom tradicijom gubitništva u Europi. Vjerujemo da ćemo to vidjeti već od prvog kola Europske lige. Možda Dinamo još nema momčad za Ligu prvaka, ali bude li pameti i strpljenja, mogla bi postati velika. I to vrlo brzo. Nekako se imamo pravo nadati Dinamovim proljetnim letovima za Europu.

Linker
27. travanj 2024 23:53