PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/PROFIMEDIA Pierre-philippe Marcou/Afp/Profimedia
SVJETIONIK OVOG REALA

‘Navijači Reala ismijavaju Katalonce zbog riječi o Modriću! Zvižduke su doživjeli i Zidane i Casillas, ne i Luka‘

Kako zapravo španjolska javnost doživljava kapetana hrvatske nogometne reprezentacije?
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. travanj 2022. 11:27

Glavna tema jučerašnjeg nogometnog dana svakako je bio Luka Modrić. Željeli smo čuti kako kapetana hrvatske reprezentacije doživljavaju u Španjolskoj, te kako njegove igre i ostvarenja komentiraju novinari koji svakodnevno prate Kraljevski klub.

Jedan od njih je i Sergio Gomez, novinar španjolskog sportskog dnevnika As.

- Modrić je još jednom pokazao da je svjetionik ovog Real Madrida. Njegovo dodavanje vanjskom Rodrygu spasilo je momčad i osvijetlilo Bernabeu. Ali Modrićeva igra nije bila samo ta asistencija. Sa 36 godina radio je puno u obrani i iskazao kvalitetu koju Realovu navijači uvijek vrednuju. Bila je to igra poput njegovog broja na dresu, prava desetka - rekao je Sergio Gomez.

image
BURAK AKBULUT Anadolu Agency Via Afp

Koliko je velik i značajan Modrićev utjecaj u Realu?

- Jedan je Real s Modrićem, a drugi bez njega. Real sa svjetlom i onaj bez njega. Utjecaj kojeg Hrvat ima na igru Ancelottijeve momčadi je evidentan, neosporan. On radi s karakterom mladosti i vodi s dušom veterana. On savršeno utjelovljuje što znači biti igračem Real Madrida. Modrić uvijek shvaća što treba učiniti u pravo vrijeme, s filtriranim pasevima, 'poništenjima' i udarcima.

Što ga čini tako posebnim?

- Uvijek je najkompliciranije činiti jednostavne stvari, a Modrić ima tu vrlinu u igri. On uvijek odabire ispravnu opciju dodavanja. Osim njegovih nogometnih kvaliteta, neosporan je njegov karakter. Njegova poniznost, sposobnost da se žrtvuje, njegov profesionalizam i njegova uključenost u vrijednosti kluba učinili su ga legendom među navijačima. Bernabeu ga je na utakmici sa Chelseajem pozdravio 'stading ovationom', ali to nije divljenje koje pripada samo Realovim fanovima. Mnogi španjolski stadioni su zapljeskali Modriću, što pokazuje da je Modrić već postao dio nogometne baštine. On utjelovljuje vrijednosti koje bi trebale prevladavati u ovom sportu; poniznost, poštovanje, entuzijazam za igru. Ovacije suparničkih navijača govore same za sebe. Modrić je Zlatna lopta kad su u pitanju nogometne vrijednosti!

Gdje je Modrićevo mjesto u klupskoj povijesti?

- Modrić je već sad jedna od legendi Reala, on je jedan od najboljih igrača koji su nosili njegov dres. Sad je jedan od vođa momčadi i sigurno je u najboljoj povijesnoj jedanaestorici Reala. Kad su u pitanju veznjaci, sigurno je među tri najbolja u povijesti Reala.

Iako je u 37. godini, to se na njegovoj igri ne primjećuje. Do kada može potrajati na ovako visokoj razini?

- Sve će ovisiti o njegovoj tjelesnoj spremnosti. Sigurno može ovako igrati još najmanje dvije ili tri godine. On brine o sebi, o svojoj prehrani, posebno je posvećen nogometu i svome tijelu. Da se mene pita, produljio bih ugovor s njim bez ikakve dvojbe. Ako Modrić želi nastaviti, dajte mu da nastavi. Onog trenutka kad odluči otići, pustite ga da ide. Modrić je sad Real Madrid i kao takav on mora biti taj koji odlučuje o svojoj budućnosti - zaključio je Sergio Gomez.

Drugi naš sugovornik bio je hrvatski novinar Miho Dobrašin, koji u Madridu radi kao freelancer.

- To što je Modrića ostavio svih 120 minuta na terenu pokazuje ogromno povjerenje koje ima Ancelotti u hrvatskog kapetana. Zagrljaj i međusobni poljubac na kraju utakmice to su dodatno potvrdili. Modrić je utakmicu završio kao drugi igrač Reala s najviše pretrčanih kilometara, odmah iza mladog Valverdea. To pokazuje da su njegova igra i atraktivna asistencija pred kraj utakmice rezultat dobre forme - ističe Dobrašin.

Kako biste opisali njegov status među navijačima Reala?

- Sa stadiona Santiago Bernabeu izvještavam od listopada 2012. godine, dva mjeseca od kada je Modrić došao u klub. On je jedan od rijetkih igrača koji ondje nikada nije doživio zvižduke publike. Čak i velikani poput Zinedinea Zidana i Ikera Casillasa znali su biti izviždani od vlastitih, uglavnom razmaženih navijača, koji osim uvjerljivih pobjeda inzistiraju na lijepim potezima i spektaklu. Modrićeve poteze pozdravljaju pljeskom i često skandiraju njegovo ime. Asistencija Rodrygu je stoga izazvala erupciju oduševljenja. Na ulicama Madrida mogu se vidjeti ljudi u njegovu dresu i kada se ne igraju utakmice. Štoviše, Modrićev dres je uz onaj kapetana Karima Benzeme najprodavaniji u tamošnjim trgovinama.

Podsjetio je Dobrašin i jednu zanimljivost vezanu uz Modrićev dolazak u Real.

- Odmah po završetku utakmice španjolski prijatelj mi je na mobitel poslao fotografiju naslovnice katalonskog Sporta iz 2012. na kojoj je Modrić, a iznad njega naslov: "Modrić, dimna zavjesa. Za prikrivanje sramote (slabih rezultata) plaćeno 42 milijuna eura". Taj dnevnik je bio naveo kako je klub preplatio Modrića, da ga Florentino Perez nije htio, ali da je bio "kapric" Josea Mourinha. Navijači Reala sada ismijavaju Katalonce zbog tih riječi. Mnogi Modrića smatraju najvećom "desetkom" u 120 godina dugoj povijesti kluba, što pokazuje i nedavna anketa Marce u kojoj bi čitatelji ulaze s brojem 10 i 19 nazvali po njemu. Presuda za izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj nije utjecala na njegovu popularnost među navijačima i sportskim medijima. Voljen je i u svlačionici Real Madrida, gdje su mu najbolji prijatelji bili donedavni kapetan Sergio Ramos i njegov zamjenik Marcelo. Mlađi igrači, poput 21-godišnjeg Rodryga, jako ga poštuju.

Koliko je Modrić napravio za promociju Hrvatske i hrvatskog nogometa u Španjolskoj?

- Stanovnici Španjolske koji nikada nisu bili u Hrvatskoj ili ne znaju ništa o njoj, našu zemlju često asociraju uz spominjanje Modrića. Klupski predsjednik Florentino Perez mi je prilikom dolaska Matea Kovačića u klub 2015. rekao: "Pa ja sam stalno okružen Hrvatima. Luka je ovdje, moj liječnik Niko Mihić je tu, vi ste ovdje, a sada je i Kovačić došao". Svi daljnji Modrićevi uspjesi potaknuli su spominjanje Hrvatske u medijima, u razgovorima među ljudima, pa ne iznenađuje da su Španjolci navijali za Hrvatsku na SP-u u Rusiji nakon ispadanja njihove reprezentacije. Potrebno je spomenuti i Ivana Rakitića, koji baš kao i Modrić čitavo desetljeće igra na najvišoj razini u Španjolskoj, pa bi ih La Liga mogla uzeti za svoje "ambasadore" kada završe karijeru. Španjolci kada se vraćaju s odmora iz Hrvatske kao suvenir donose "kockasti" Modrićev dres. Mlađi igrači iz Španjolske danas su spremniji ići u hrvatsku ligu, djelomično i zbog saznanja da je iz te lige potekao Modrić - zaključio je Miho Dobrašin.

Linker
25. travanj 2024 09:47