DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
CIPARSKI PAKAO

‘Ne, Dinamo nam se nije javio, a mogao je. Igranje na toj vrućini doista bi bio teror na organizam!‘

Dinamo će uzvratnu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka igrati sljedećeg utorka - po paklenoj vrućini!?
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. srpanj 2021. 08:32

Nakon što smo objavili da dopredsjednik svjetskog sindikata nogometaša FIFPRO, Cipranin Spyros Neofytidis, inzistira da utakmica Omonia - Dinamo ne počne sljedećeg utorka u najavljenih 17 sati (16 sati po SE vremenu) zbog paklene vrućine u Nikoziji, nego dva sata kasnije, te je o tome obavijestio i UEFA-u, javio nam se i Mario Jurić, glavni tajnik hrvatske podružnice FIFPRO. Jurić kaže:
- Neofytidis nas je kontaktirao, nije UEFA-u obavijestio na svoju ruku. Poslao nam je e-mail sa svojom inicijativom, podržali smo ga, jer bi igranje na toj vrućini između 40 i 50 stupnjeva Celzija doista bio teror na organizam! Sjećam se da sam sredinom srpnja 2007. godine igrao u 1. pretkolu Kupa UEFA za Slaven Belupo protiv albanske Teute u Koprivnici. Pobijedili smo 6:2, a na travnjaku je bila izmjerena temperatura od čak 52 stupnja Celzija! Ne mogu vam riječima opisati kako smo se osjećali, sva je sreća da nitko nije nastradao. Jedva smo disali, tako da predobro znam kakvi su to bili nemogući i iznimno opasni uvjeti za igru. I nimalo ne pretjerujem kad kažem da je to teror nad organizmom i nema nikakve veze sa sportom – smatra Jurić.


Može li UEFA prihvatiti zahtjev dopredsjednika FIFPRO?
- Može! Vjerujem da će sad UEFA kontaktirati organizatora utakmice, dakle Omoniju, tražit će njihovo mišljenje o svemu i potvrdu informacije hoće li doista takva, paklena vrućina, biti na Cipru. Zna se da organizator na sebe preuzima svu odgovornost za sve što će se događati na utakmici i smatram kako je jedino pametno i logično očekivati da će Omonia pomaknuti utakmicu. Imaju reflektore, ne vidim nikakav razlog da se ne igra u večernjem terminu – rekao je Jurić.


Omonia je, očito, zaigrala prljavu igru, jer su njihovi igrači ipak više naviknuti na igranje u takvim teškim uvjetima od Dinamovih. A zna se dobro da je kvalitetnija momčad uvijek u prednosti – Dinamo to svakako jest u odnosu na Omoniju – kad su uvjeti za igru identični i jednima i drugima. No, promijene li se uvjeti i „pogurnu” na stranu jednoga suparnika, onda se i ta razlika u objektivnoj kvaliteti smanjuje...

UEFA bi trebala pristati

Upitali smo Jurića je li se Dinamo možda javio hrvatskom sindikatu nogometaša i zatražio eventualnu pomoć oko kontakta s UEFA-om i zahtjeva za pomicanjem termina utakmice u Nikoziji?


- Ne, nitko nam se iz Maksimira nije javio. Ponavljam, podržavamo akciju koju je pokrenuo Spyros Neofytidis, jer je očito da mu je osnovni cilj bila briga za zdravlje igrača i nikakvi ga klupski interesi ne zanimaju. A da nam se Dinamo javio, onda bi ta inicijativa FIFPRO svakako bila još jača! Mogao je to Dinamo učiniti i onda bi sve ovo imalo i čvršći temelj. Ovako je sve na inicijativi FIFPRO, Spyros me nazvao i sve mi je objasnio, pitao me slažem li se s njim? Naravno da sam se složio, on živi na Cipru (Neofytidis je, dodajmo, bivši ciparski profesionalni nogometaš, bio je vratar Pafosa, Olympiacosa iz Nikozije, te Apollona iz Limassola, op. a.) i svakako najbolje zna kakvi uvjeti tamo vladaju usred ljeta, krajem srpnja. Dobio je našu potporu i obavijestio je UEFA-u. Smatram da bi jedino logično bilo da UEFA prihvati naš zahtjev, te da se termin utakmice pomakne za dva sata - rekao je Jurić.

Linker
15. svibanj 2024 02:34