SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
SRPSKI TRENER ZA SN

‘Ne mogu vam otkriti što smišljamo, ali nama je kompliment kad Dinamo kod nas mora doći s najboljima...‘

Nekadašnji nogometaš, potom i samostalan trener, sada je pomoćnik Gudjonssonu na klupi Valura
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. srpanj 2021. 18:23

Srbin Srđan Tufegdžić na Islandu je već 15 godina, došao je kao igrač, bio i samostalan trener, a sad je pomoćnik Heimiru Gudjonssonu na klupi Valura. Javio se za SN iz Reykjavika, uoči uzvrata njegova Valura i Dinama, prenio razmišljanja Islanđana prije utakmice u kojoj vjeruju da mogu napraviti senzaciju.

- Pripremamo se za Dinamo, ali ne mogu vam otkriti što smišljamo, ha-ha - priča očito dobro raspoložen.

Nismo se odmah snašli

Ona dva gola u završnici maksimirske utakmice popravila su, izgleda, raspoloženje svima u Valuru...

- Odigrali smo jako loše prvo poluvrijeme, nismo se najbolje snašli u Maksimiru i zamalo smo to platili visokim porazom. No, u nastavku utakmice uspjeli smo se sabrati, parirati Dinamu i zabiti dva gola, koja nam daju nadu da možemo u uzvratu napraviti nešto više.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Ipak, tvrdi Tufegdžić, daleko je atmosfera od euforične.

- Ma, gledajte, mi se ne zanosimo da su naše šanse za prolaz sad veće i da smo blizu tome da izbacimo Dinamo. Naravno da je Dinamo favorit, to je fantastična momčad, velik klub, koji je prije nekoliko mjeseci igrao četvrtfinale Europske lige protiv kasnijeg osvajača, španjolskog Villarreala. No, kao što sam rekao i nakon utakmice u Zagrebu, islandski mentalitet ne priznaje predaju, nema odustajanja i sigurno će naši igrači dati sve od sebe da naprave maksimum, da pruže veliki otpor, pa kamo nas to dovede. Za što će to na kraju biti dovoljno, vidjet ćemo...

Još se malo vratio na maksimirsku utakmicu.

- Bilo je jako vruće, ne znam koliko je naših igrača ranije uopće doživjelo takve uvjete, kamoli igralo u njima. Ono što vam sigurno mogu reći jest da naša predstava u Zagrebu nije najbolje što Valur može, ova momčad vrijedi više od onoga što je pokazala.

Sigurno i Dinamo vrijedi više, zato je Krznar na Island poveo sve najjače snage, osim vratara Dominika Livakovića. Eto, ako ništa, Valur je natjerao Modre da moraju na Island kompletni, s igračima koji su prije neki dan još igrali na Euru?

- Moram priznati, nama je to kompliment, kad momčad poput Dinama mora doći kod nas s najboljim igračima. Iako, ne zamaramo se puno time tko će od dinamovaca igrati jer Krznar ima puno kvalitetnih igrača, na svakoj poziciji po dva-tri sjajna rješenja, tako da i nije presudno tko će od njih igrati. Ali, da je lijepo vidjeti kako nas ozbiljno shvaćaju i dolaze s najboljim sastavom, sasvim sigurno jest.

Dinamu u korist ide i novo pravilo po kojemu više nema gola u gostima. Sad Valuru treba pobjeda od dva gola razlike za senzaciju?

- Ha, dobro, nismo o tome razmišljali, niti gledamo trebamo li pobijediti s jedan ili dva razlike. Kažem, fokusirani smo na to da odigramo dobru utakmicu, da dostojno predstavimo islandski klupski nogomet protiv jednog snažnog protivnika s europskom reputacijom. Znate, ja sam ovdje na Islandu 15 godina i ne mogu se baš sjetiti puno momčadi Dinamove snage i kvalitete da su gostovale ovdje u europskim utakmicama. I to vam dovoljno govori kolika je za nas stvar što možemo igrati protiv takvog suparnika i što uopće imamo rezultat koji nam daje neku nadu. Ono što želimo jest da tribine budu pune, da bude dobra, kvalitetna utakmica i da mi odigramo što bolje. A ako to bude dovoljno za nešto više, super.

Rastu i klubovi

Islandska reprezentacija već je zadivila svijet, igrala na Euru i Mundijalu, ali klubovi su ipak još uvijek daleko od zapaženijih uloga?

- Da, klubovi još nisu na toj razini, iako i klupski nogomet na Islandu raste, ide naprijed. Sve je više igrača koji su profesionalci, diže se razina rada u klubovima, infrastruktura je sve kvalitetnija. Ali, trebat će još neko vrijeme da klubovi postanu konkurentni kao što je reprezentacija.

Za početak, za utakmicu s Dinamom, barem je klima nogometnija, neće biti onako vruće.

- Ha-ha, to je istina, vjerujem da će uvjeti biti idealni za dobru nogometnu predstavu, da će publika uživati.

12 udaraca imao je Dinamo u Zagrebu za tri gola, Valur je pucao četiri puta i dvaput zabio

46% posjeda lopte imali su islandski nogometaši na maksimirskom travnjaku

Linker
09. svibanj 2024 00:57