Hanza Media, sn ilustracija
HRVATSKI TALENTI

NEKOĆ NAJAVLJIVANI KAO ZVIJEZDE NAJVEĆEG HRVATSKOG DERBIJA, A DANAS U RAZLIČITIM ULOGAMA 'Vlašić je već tada bio više oblikovan kao pravi nogometaš'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. listopad 2018. 17:38

Prije više od četiri godine - premda su imali tek 17 godina - Ante Ćorić i Nikola Vlašić bili su najavljivani kao zvijezde velikih derbija između Dinama i Hajduka. Danas bi se ponovno mogli sresti, ali ovaj put na najvećoj klupskoj pozornici svijeta, u utakmici Lige prvaka u kojoj Roma dočekuje CSKA. Međutim, uloge su im danas bitno različite, Ćorić se pokušava nametnuti u Romi, u nedjelju je dobio i prve minute u rimskom dresu, dok Vlašić u Rim stiže kao najbolji i ključni igrač moskovske momčadi. U te četiri godine štošta se toga događalo s obojicom, karijere im nisu išle glatko kako se to mahom najavljivalo, a iz današnje perspektive neupitno je kako je Vlašić napravio više od Ćorića.

- Gledajući ih tada u Dinamu i Hajduku, kao i u U-19 selekciji izravno na treninzima i utakmicama, došao sam do zaključka da je Vlašić ipak bliže tome da izraste u klasnog svjetskog igrača - kazuje Ilija Lončarević, prekaljeni hrvatski trener koji je u to vrijeme obnašao dužnost glavnog čovjeka HNS-a za sve mlade hrvatske selekcije.

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 02: Nikola Vlasic of PFC CSKA Moscow celebrates after scoring a goal during the Group G match of the UEFA Champions League between CSKA Moscow and Real Madrid at the Luzhniki Stadium on October 02, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

- Obojica su bili iznimno talentirani, svaki na svoj specifičan način, ali Vlašić je već tada bio daleko više oblikovan kao pravi nogometaš. On je na svim treninzima i utakmicama U-21 selekcije pokazivao punu odgovornost i spremnost da se maksimalno žrtvuje za momčad, te da joj se potpuno podredi. Takvim sam ga vidio i na Hajdukovim utakmicama. S druge strane, Ćorić se u to vrijeme više igrao nogometa i kao da nije shvaćao koliko je to ozbiljan i težak posao. Antin je talent fantastičan, ali da bi takav talent mogao egzistirati u današnjem nogometu potreban je strahovit rad i to najviše za interese kompletne momčadi. A bojim se da je Ćorić u Dinamu - isti je slučaj bio i s Alenom Halilovićem - bio odgajan kao individualac, a ne kao timski igrač i to je bio problem.

Tko je ‘ugasio svjetlo’?

U Maksimiru je Ante Ćorić imao božanski status sve do trenutka dok nije napunio 18 godina, kada su se pojavili problemi koji u sljedeće tri godine nikada nisu bili do kraja razjašnjeni. Za Ćorića je Zoran Mamić tada javno rekao da je bolji nego Boban i Prosinečki u tim godinama, tražilo ga je pola Europe, a Zdravko Mamić im je svima proučio da ga mogu dobiti, ali za najmanje 25 milijuna eura. Na terenu je Ćorić blistao, rješavao je i derbije s Hajdukom, što je bilo fascinantno za 17-godišnjaka. No, onda je napunio 18 godina i netko je “ugasio svjetlo”.

Zagreb, 040418. 
Stadion u Maksimiru.
Polufinale Hrvatskog kupa izmedju GNK Dinamo i  HNK Rijeka.
Na fotografiji: Ante Coric i Soudani, slavlje.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
Ante Ćorić

Ono što stoji jest činjenica da je Ćorić nakon što je napunio 18 godina odlučio izaći iz ugovora s menadžerskom agencijom koju je vodio Mario Mamić, sin Zdravka Mamića. Nakon tog poteza uslijedile su brojne trzavice na relaciji klub - obitelj Ćorić, a Ante se više nikada nije ustalio u udarnoj postavi. Doista nevjerojatno zvuči podatak da je u 125 nastupa za Dinamo - tu ubrajamo europske i HNL utakmice - čak 69 puta bio pričuva, a samo je 17 puta odigrao svih 90 minuta. U takvim okolnostima, s čestim nesuglasicama izvan terena i s lošim statusom na njemu, mladi se Ćorić zagubio i njegov talent posljedično nije mogao prerasti u klasnog igrača.

Odlazak u Romu doživio je kao pravi dar s neba i priliku da na pravi način oživi karijeru nad kojom su se oblaci već opasno bili nadvili. U Romi su mu odmah objasnili da će u prvih nekoliko mjeseci teško dobiti priliku, jer da će mu trebati vremena da se prilagodi zahtjevima Serie A i same momčadi koje su nekoliko razina iznad onoga što je imao u HNL-u i Dinamu. Stoga su minute koje je dobio protiv SPAL-a - u situaciji kada je momčad gubila 2:0 - neupitna nagrada za ono što je pokazao na treninzima. Ulazak protiv SPAL-a može se protumačiti i kao svojevrsna najava Ante Ćorića u ozbiljnijoj ulozi u Rimu.

O Nikoli Vlašiću posljednjih je tjedana napisano puno tekstova. Na fascinantan je način u manje od dva mjeseca osvojio Moskvu nametnuvši se kao najbolji igrač momčadi, a po mišljenju nekih priznatih ruskih stručnjaka i kao najbolji igrač ruske lige. Vlašić je u CSKA i više od toga, on je i vođa, igrač koji je energijom, sportskim bezobrazlukom i igrom preporodio momčad koja je očajno otvorila sezonu. Vlašić je golom srušio veliki Real Madrid, prije toga je u Plzenu golom i asistencijom spasio CSKA od sigurnog poraza. U prvenstvu je zabio sjajan gol u najvećem ruskom derbiju između CSKA i Spartaka, ponovno spasivši momčad od poraza. U konačnici, u prošlom je kolu zabio za 1:0 na gostovanju kod Anžija... Četiri gola koja su izravno donijela važne bodove u prvenstvu i u Ligi prvaka.

I dok su iza Ćorića tri neizvjesne godine u Dinamu i tih nekoliko mjeseci u Rimu, Vlašićev je put do statusa zvijezde CSKA bio sasvim drugačiji. U Hajduku je - uz sve uspone i padove, kako momčadi, tako i samog igrača - od prve utakmice bio jedan od stožernih igrača, a napustio ga je kao najbolji igrač Bijelih. Kako se u sljedećih mjesec dana nametnuo i kao jedan od bitnijih prvotimaca Evertona, Vlašić je prije točno godinu dana zaslužio i Dalićev poziv za utakmice u dodatnim kvalifikacijama protiv Grčke. I kada se činilo da njegovu meteorskom usponu nema kraja, Vlašić je prvi put u karijeri upao u rupu. Smjenom trenera u Evertonu izgubio je poziciju u momčadi i više se nije uspio nametnuti. Nenaviknut na drugi plan, ljetos je energično od trenera zatražio odlazak na posudbu. I tim je činom Vlašić pokazao koliko je zreo i odlučan da uspije u svojoj nogometnoj karijeri.

AS Roma

U Ćorićevim rukama

- Vlašić je i danas vrlo mlad, ali možemo reći da se već razvio u pravog igrača i da sada samo treba vidjeti na kojoj će se razini zaustaviti. Ono što je pokazivao kao 17-godišnjak, s vremenom je samo do kraja oblikovao i tu je tajna njegova uspjeha u Moskvi. Ne znam što se točno događalo u Evertonu, ali u CSKA je dobio trenerovu podršku, a s njom je brzo zaradio i podršku svojih suigrača, jer bez takve podrške nitko ne može igrati ozbiljan nogomet. Vlašić je to zaradio talentom, ali i pravim karakterom u kojem je pokazao da je spreman na sve kako bi momčad bila bolja. Ćorić se u Dinamu nije uspio razviti kao igrač u punom smislu te riječi i vidjet ćemo hoće li to uspjeti u Romi. S obzirom na talent koji posjeduje, bila bi velika šteta i za njega i za hrvatski nogomet da se to ne dogodi, a hoće li se dogoditi, najviše će ipak ovisiti o Ćoriću - zaključio je Lončarević.

Teško je reći hoće li se večeras sučeliti na travnjaku, iako bi takvo što bilo fantastično za hrvatski nogomet. Vlašić je godinama kod mnogih stručnjaka bio poprilično osporavan kao vrhunski talent, ali danas nema dvojbe kako su to bile pogrešne procjene. Ćorić je pak nakon što je bio proglašavan najvećim europskim talentom svoje generacije, upao u rupu i mnogi su ga prekrižili, pa u velikoj mjeri i oni koji su ga sa 16 godina uzdizali u nebesa. Roma, međutim, nije digla ruke od njegova talenta, nego ga sa svakim treningom pokušava izbrusiti kako bi izrastao u klasnog igrača. Važno je da Ante ostane strpljiv na tom putu i da sve što ima u sebi usmjeri na treninge i rad. Vlašiću se takvo što isplatilo, isplatit će se i Ćoriću...

Linker
10. svibanj 2024 07:13