DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
HALO, CIPAR

‘Nema straha za Dinamo, ali...moraju biti maksimalno oprezni, sada tih 2:0 nije tako velika prednost‘

Ivan Mance, bivši sportski direktor Rijeke, sad je na toj funkciji u ciparskom prvoligašu Pafosu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. srpanj 2021. 22:59

Bivši sportski direktor Rijeke, Ivan Mance, od 1. srpnja je na toj funkciji u ciparskom prvoligašu Pafosu, potentnom klubu koji želi napraviti iskorak i biti u vrhu tamošnje lige. Mance je, dakako, pratio dvoboj Dinama s Omonijom (2:0), sa svojom je momčadi bio na dvotjednim pripremama u Austriji i baš su u srijedu otputovali na nastavak priprema, u Španjolsku.

O zagrebačkom dvoboju Plavih s Cipranima Mance kaže:

- Dinamo je bio odličan u drugom poluvremenu. Svi znamo da je Dinamo extra momčad i kad je maksimalno ozbiljan i motiviran, onda mu malo tko može parirati. Ostvarili su Plavi lijepu prednost uoči uzvrata, taj rezultat dobiva na težini znamo li da Omoniji više odgovara igra na protunapade. Jer, domaćin u utorak neće baš imati vremena za čekanje i morat će igrati otvorenije i krenuti prema golu Zagrepčana. Unatoč vrijednih 2:0, naš prvak mora biti maksimalno oprezan - rekao nam je Mance.

image
Ivan Mance
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Često se spominje da će uzvrat biti odigran u nemogućim uvjetima, po paklenoj vrućini (17 sati), hoće li to doista biti golema prednost Omonije?

- Činjenica je da na Cipru vladaju ekstremne vrućine, ali tamošnji su ljudi već navikli na život u takvim uvjetima. Međutim, u mom su klubu bili iznenađeni kad su vidjeli u kojem se terminu igra ta utakmica jer u to vrijeme obično nema nikakvih sportskih aktivnosti. Primjerice, igrači u klubovima treniraju ili u 8 sati ujutro ili u 20 sati, kad vrućina nije tako nesnosna.

Jeste li ikada u Hrvatskoj doživjeli takve vrućine kakve tijekom dana vladaju na tom otoku?

- Ne, baš nikad. Međutim, prije deset godina igrao sam u Izraelu, branio sam za Maccabi iz Petah Tikve i ciparsku vrućinu definitivno mogu usporediti s izraelskom! Specifično je to, recimo kao kad u nekim našim krajevima, u kojima prevladavaju krš i kamen, upeče najjače sunce u podne, uz dodatak neobične vlage u zraku, koja još pojačava osjećaj vrućine. Stvarno je to ekstremno, ali iskreno smatram da će Dinamovi igrači nadvladati i taj problem.

Ovih je 2:0 lijepa i velika prednost, ali imao je i Tottenham lani 2:0 protiv Dinama...

- U srijedu ujutro, kad sam pregledavao naše internetske portale, baš mi je to prošlo kroz glavu! Gledajte, Omonia je dobra, Henning Berg je odličan trener i stvorio je kompaktnu momčad, u kojoj nitko ne iskače kao zvijezda, ali odlično funkcioniraju na travnjaku.

Da je ostalo pravilo...

Kaže da bi svako opuštanje moglo biti kobno...

- Toga moraju biti svjesni u Maksimiru. Bit će dobro ozračje na stadionu, Omonia ima žestoke navijače i treba biti jako oprezan. Podsjetnik na taj Tottenham svakako je dostatno upozorenje Zagrepčanima i ovu utakmicu moraju shvatiti kao finale nekog natjecanja. Bude li tako, onda neće biti problema.

Nakon što je UEFA nedavno ukinula pravilo da pogodak u gostima, u slučaju identičnog rezultatskog omjera, vrijedi dvostruko, nakon ovih maksimirskih 2:0 ta odluka ne ide Dinamu na ruku?

- Točno! Prije ukidanja tog pravila svi smo uvijek priželjkivali baš taj 2:0 rezultat u domaćim utakmicama uoči odlaska na uzvrat u gostima. Jer, to je značilo da bi jedan pogodak u gostima natjerao suparnika da mora zabiti četiri zgoditka za prolaz! A to baš i nije bilo realno, niti se često događalo. Sad je sve drukčije, pa tih 2:0 i nije tako velika prednost kao što bi, recimo, bila lani i možemo reći da je šteta za Dinamo što to pravilo više ne vrijedi jer je Omonia sad u povoljnijem položaju nego što bi bila prije.

Ipak, teško je zamisliti da bi Dinamo mogao primiti tri pogotka u Nikoziji?

- Slažem se. Ali, nogomet nas je svemu naučio, pa sjetimo se samo tog dvoboja Dinama i Tottenhama. Zagrepčani, ponavljam, moraju biti oprezni i koncentrirani i onda neće biti straha za prolaz jer Dinamo je ipak na kvalitativno višoj razini od Omonije - kaže Mance.

Vjerujem da Gzira neće biti preteška prepreka Rijeci

Jeste li u kontaktu s Rijekom?

- Naravno, Rijeka će uvijek ostati moj klub. Gotovo sam svakodnevno u telefonskom kontaktu s klubom, razgovaram s predsjednikom Damirom Miškovićem, mojim nasljednikom Robertom Palikućom, savjetnikom Srećkom Juričićem i trenerom Goranom Tomićem. Zadržali smo sjajan odnos i uvijek će tako biti.

U četvrtak Rijeka gostuje na Malti, kod "uvijek nezgodne" Gzire Uniteda...

- Da, još se sjećamo kako su Maltežani iznenadili Hajduk. Stoga je jasno: moja Rijeka mora biti maksimalno u utakmici, svi moraju biti na 100 posto! Poznavajući trenera Tomića, kao i mentalitet Rijeke, znam da neće biti opuštanja. Ova je nova momčad spremna, "gladna i žedna" uspjeha i vjerujem da Gzira neće biti preteška prepreka na startu novog europskog putovanja Rijeke - optimističan je Mance.

Vjerojatno ćemo uskoro dovesti i nekog hrvatskog igrača

U novoj se sredini Mance dobro snašao...

- Pafos je klub golemog potencijala, dobro je organiziran i vjerujem da ćemo složiti dobru momčad za novu sezonu, u koju ulazimo s dosta ambicija. Trener nam je Slovenac Darko Milanič, napravio je lijepe uspjehe sa Sturmom i Mariborom, nadam se da će i ovdje odraditi dobar posao. Vjerojatno ćemo uskoro dovesti i nekog hrvatskog igrača, prvenstvo nam počinje za mjesec dana - kaže Mance.

Linker
24. travanj 2024 08:45