Srdjan Vrancic / CROPIX
ŠTO ĆE NAPRAVITI GUARDIOLA?

NENAD BJELICA NAKON GLEDANJA BOLNOG PORAZA CITYJA 'Nećemo igrati kao na Etihadu! Sada vjerujem u najveću pobjedu u svojoj karijeri'

NENAD BJELICA Trener Dinama uoči srijede i posljednjeg dvoboja u skupini Lige prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. prosinac 2019. 11:41

Hladnoća i magla u nedjelju su okovali metropolu. Plavi su dečki pak pod vodstvom Nenada Bjelice u 11 sati izašli na trening, počele su posljednje pripreme za veliku utakmicu s Manchester Cityjem.

Prije nego što će trener Modrih odvesti svoje društvo na trening, sjedili smo u Dinamovu hotelu, uz kavu razvezli priču o dolasku Guardioline momčadi.

Pitali smo Bjelicu je li posljednji prvenstveni poraz Cityja od Uniteda (1:2) dobra ili loša vijest za Dinamo.

Teško procijeniti

- Teško mi je kazati nešto konkretno. Utakmica Cityja i Uniteda bila je izjednačena, atraktivna, brza, s puno šansi, dvojbenih odluka... Mislim da je City pomalo nesretno izgubio. Vidjet ćemo što to znači za našu utakmicu u srijedu. Također, treba vidjeti s kojim će oni sastavom istrčati protiv nas. To ne možemo procijeniti. Istina jest da su njihove šanse za naslov u Premiershipu umanjene, ali dok god postoji prilika, držim da će se Guardiola i njegova momčad boriti. Uvijek može doći do neke lošije serije Liverpoola pa bi se mogli vratiti u igru. Kad se radi o našoj utakmici, ne možemo procijeniti kako će igrati, s kojim udarnim sastavom, kako će Guardiola pripremiti momčad. Mi jedino možemo razmišljati kako pripremiti svoju momčad da bude dobra i manje impresionirana nego na Etihadu. Te da na svom travnjaku probamo pobijediti - kazao je u uvodu Bjelica.

Milano, Italija, 261119. 
Stadion Giuseppe Meazza.
Utakmica 5. kola Lige prvaka, Atalanta - Dinamo.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Zanimalo nas je kako će Bjelica pripremiti dečke, kakvu će psihologiju potražiti u razgovorima ne bi li bili manje impresionirani nego na Etihadu.

Cilj je proljeće

- Kad dođete na stadion kao što je Etihad, vidite kako sve to glamurozno izgleda, dva dana o tome pričaš, fotografiraš se... I onda još protiv tebe igraju ponajbolji svjetski igrači, koje uglavnom gledaš na televiziji. Normalno je da si malo impresioniran, svi smo od krvi i mesa. No mi smo sad odigrali jednu utakmicu s njima, vidjeli smo da su odlični igrači, jedni od najboljih na svijetu. Ali isto tako, uz malo sreće, i protiv takve se momčadi može do pobjede koja nam donosi europsko proljeće. A to je naš cilj!

Kako će se Dinamo suprotstaviti moćnom Cityju? Na Otoku je bilo jednostavno: domaćini su napadali, Modri su se branili. Možemo li očekivati nešto slično ili će se taktika mijenjati?

- Velike su razlike između naše i njihove momčadi. U svemu. Tako da je naša igra na Etihadu bila normalan slijed te činjenice. Ali kad igrate na svom stadionu, očekujete da ćete imati više prilika. Sigurno je da ćemo biti mnogo poduzetniji i hrabriji u Maksimiru nego što smo to bili na Etihadu. Tamo nam je bilo teško. Pokušali smo s jednom taktikom, pa je u jednom trenutku Guardiola preokrenuo svoju, tako smo se onda i mi mijenjali.

Bjelica će naglasiti:

- Ako se želiš ravnopravno suprotstaviti takvoj momčadi, moraš biti perfektan na svih jedanaest pozicija! Nadalje, moraš imati snažan vjetar u leđa od navijača, ali moraš imati i sreće. Samo tako možeš protiv takve momčadi doći do pobjede.

Onda je dodao još nešto.

- Mi protiv Šahtara nismo imali sreće. A nismo je imali ni u nekim utakmicama HNL-a u kojima smo bili uvjerljivo bolji od naših suparnika, pa na knap pobjeđivali ili odigrali neodlučeno, naprimjer s Hajdukom. Vjerujemo da će nam se to vratiti u utakmici s Manchester Cityjem, da ćemo imati trunku sreće.

Milano, Italija, 251119. 
Konferencija za medije Dinama uoci nogometne utakmice 5. kola Lige prvaka Atalanta - Dinamo. 
Na fotografiji: Nenad Bjelica, Bruno Petkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Porazi od Atletica

Razgovarali smo malo i o tome da je Dinamo na Maksimiru zabio više pogodaka u Europi nego u HNL-u.

- Da, u HNL-u nam definitivno nedostaje malo koncentracije u završnici, vratari naših suparnika uvijek su igrači utakmice, to treba prihvatiti i ići dalje, probati biti efikasniji u sljedećim utakmicama. A protiv Cityja u srijedu moramo zabijati iz svojih prilika, vjerujem da će tako i biti.

Kad bi Dinamo dobio City, bi li to bila najveća pobjeda Bjelice u njegovoj trenerskoj karijeri?

- Definitivno - da! Bila bi moja najveća pobjeda kao trenera. Kao trener sam izgubio dvije utakmice s Atleticom iz Madrida. Sigurno bi mi to bio najveći trenerski uspjeh, borit ćemo se za pobjedu svih srcem i svim znanjem koje imamo. Stadion će biti pun, na svim smo europskim utakmicama imali vrhunsku podršku, a u takvoj atmosferi igrači rastu i daju svoj maksimum. Vjerujem da će tako biti u srijedu - zaključio je Bjelica.

Utakmica u Harkivu nas ne zanima

Hoće li Bjelica osluškivati što se događa na utakmici Šahtar - Atalanta u Harkivu, koja također može biti krucijalna za Dinamo? Ako Modri ne pobijede City, a Atalanta dobije Šahtar, nema proljeća u Europi.

- Na nas ta utakmica neće utjecati, mi samo s pobjedom možemo sigurno postići nešto više od ovoga što imamo. S neodlučenim i porazom također možemo doći do europskog proljeća, ali isto tako i ne moramo. Uopće o tome ne treba razmišljati, treba biti fokusiran samo na svoju utakmicu i probati je dobiti. Nama bod ništa ne znači. Baš ništa! Nas poboljšati može samo trijumf. Zato ćemo ići hrabro na pobjedu pa ćemo vidjeti što će biti.

Zagreb, 210219.
Stadion Maksimir.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige izmedju GNK Dinamo Zagreb i FC Viktoria Plzen. 
Na fotografiji: Emir Dilaver, Nenad Bjelica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Dilaver i Bjelica

Linker
23. travanj 2024 20:25