FRANCK FIFE Afp
ISPLATIVA ‘KUPOVINA‘

Neočekivani junak sezone: U karijeri nije plaćen ni centa, a Bayern je zbog njega zaboravio na Lewandowskog

Početkom sezone u jednoj utakmici zabio je četiri pogotka i tomu dodao tri asistencije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. ožujak 2023. 09:39

Čovjek koji je u srijedu načeo megamomčad Paris Saint-Germaina i tim pogotkom u 62. minuti sveo nade Messijevog društva na minimum Bayernov je neočekivani heroj. I to ne samo u ovom dvoboju osmine finala Lige prvaka. Ne, Eric Maxim Choupo-Moting vuče Bavarce tijekom čitave sezone, kada je to najviše potrebno. A očekivalo se, vjerovalo i priželjkivalo da to bude netko drugi...

image
ODD ANDERSEN Afp

Što nakon Roberta Lewandowskog? Pitao se cijeli nogometni svijet onda kada je Poljak preselio u redove Barcelone početkom sezone. Bayern je odgovor pronašao u Sadio Maneu. Ili je tako mislio. Zvijezda pristigla iz Liverpoola trebala je biti rješenje, premda po prirodi nije centarfor. Ali Senegalac je ustvari poprilično neprimjetan u debitantskoj sezoni pod grbom minhenskog velikana, a sve ono što je on trebao donijeti i činiti, ocrtalo se u liku Choupo-Motinga. Možda nije "razvikan" poput ostalih bavarskih imena, ali jednakoj je učinkovit.

Pogoci u ključnim utakmicama

Prije nego je praktički presudio Mbappeu i Messiju, sjajni Kamerunac zabio je još tri gola u Ligi prvaka (Barceloni, kijevskom Dinamu i Interu), a u Bundesligi broji 10 golova. Dio te statistike ‘nabildao‘ je u zasad ključnom dijelu sezone, odnosno u posljednje tri utakmice. U svakoj od njih upisao se u strijelce, u trenutku kada Bayern nije imao previše "lufta", jer Union Berlin i Borussia Dortmund bili su im za petama. Potonji su još uvijek bodovno izjednačeni s Bavarcima.

image
ODD ANDERSEN Afp

Choupo - Moting zabio je u 2:1 pobjedi nad Stuttgartom, prethodno načeo upravio Union Berlin u 3:0 slavlju. Time je prekinuo golgeterski post, jer prije niza od sada četiri utakmice u koje se upisao u strijelce, zabio je krajem siječnja. I taj gol bio je od iznimne važnosti, dovoljan za remi protiv RB Leipziga, također jednog od konkurenata na njemački vrh.

Kamerunac sada (uz Leroya Sanea) broji više golova u LP od svih ostalih suigrača, a u Bundesligi je učinkovitiji samo Jamal Musiala. Kako je Moting nadišao sva očekivanja, trener Julian Nagelsmann već u siječnju tražio je da centarfor produži ugovor, premda mu trenutno važeći istječe tek na ljeto 2024. godine. Toliko jako želi ga zadržati u budućnosti...

Žele ga osigurati

- Ako zadrži svoju marljivost, imat će glavnu ulogu u momčadi. Kada imate napadača koji postiže toliko golova, uvijek ima smisla zadržati ga u svojim redovima - rekao je tada Nagelsmann na jednoj od konferencija za medije.

Zanimljivo, napadač koji je natjerao bavarsko društvo da brzo preboli, pa i potpuno zaboravi na Lewandowskog, u seniorskoj karijeri obavio je šest transfera. U svaki novi klub koji je došao, a to su Mainz, Schalke, Stoke, PSG i Bayern, došao je potpuno besplatno. Već sada možemo reći da dugo nismo vidjeli tako isplativu "kupovinu".

image
ODD ANDERSEN Afp

Početkom ove sezone najavio se "na sva zvona" u visokoj 12:0 pobjedi Bayerna nad Bremerom u Kupu. Jasno, radi se o niželigašu, no treba zabiti četiri pogotka i tomu dodati tri asistencije, što je Moting učinio, a to nije lak zadatak ni protiv jednog suparnika.

Choupo-Moting srušio je klub iz kojeg je došao u redove njemačkog giganta, dokazao da može igrati na najvišoj razini premda su u to mnogi sumnjali nakon neuspjelih epizoda u klubovima znatno ‘manjeg‘ imena.

Linker
01. svibanj 2024 21:41