Foto: Bistrović Josip / Foto: Bistrović Josip
'MI SMO BILI SUPERMOMČAD'

NEVJEROJATNA PRIČA NEZABORAVNE IKONE DINAMA: SRUŠIO JE ZVEZDU, OTVORIO PIZZERIJU, DOGURAO DO PARLAMENTA... 'Nitko u regiji nije veći od Dinama!'

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 17. rujan 2019. 16:27

Gregor Židan u Dinamo je stigao 1990. godine iz ljubljanske Olimpije. Bivši slovenski nogometaš na Maksimiru se zadržao dvije godine, a navijačima će zauvijek ostati u sjećanju po pobjedničkom golu protiv Crvene zvezde (3-2) u svibnju 1991. godine.

Židan je za Dinamo igrao i protiv Atalante u sezoni 1990./1991. Nakon 1-1 u Zagrebu, Atalanta je izbacila Dinamo remijem 0-0 u Bergamu. Nazvali smo “Gregu” i prisjetili se tih prošlih vremena.

- Možemo li se čuti nešto kasnije? Sad baš imam sjednicu parlamenta - rekao nam je Židan pa nešto kasnije objasnio: - Danas sam zastupnik u slovenskom arlamentu. Pokušavam kroz politiku pomoći sportu jer mislim da tu ima još dosta posla. Ljudi ne shvaćaju da je sport jako važan za društvo. Trebamo stvoriti dobre uvjete za sportaše koji su najbolji promotori svoje zemlje, posebno za nas manje.

U Hrvatskoj vas ipak pamtimo kao nogometaša Dinama. Kakav je bio taj vaš Dinamo?

- U to vrijeme smo imali jako, jako dobru ekipu. Mislim da je to za ona vremena bila baš supermomčad. Dinamo je tada htio dostići i prestići Crvenu zvezdu, no na kraju nam se ispriječio rat. Sad kada se sjetim, 29 godina kasnije, bila je to stvarno moćna ekipa, a skoro svi moji suigrači su napravili velike karijere i bili svjetski igrači.

Nije bilo toliko novaca u nogometu, ali svi ste živjeli za svoje klubove...

- Ja sam došao iz Olimpije u Dinamo i to je za mene bio, kako se kaže, korak od sedam milja. Došao sam u veliki klub i bio sam presretan. Dinamo je sada još i veći i mislim da nema kluba na zapadnom Balkanu koji je veći od njega. Što se tiče love, pustimo to, sada su druga vremena i nogomet je na nekoj drugoj razini pa su i primanja veća. Svima želim da zarade što više.

Vi ste zaradili dovoljno da otvorite pizzeriju u Ljubljani. Jeste li još uvijek u tom poslu?

- To je točno, a ta pizzerija još uvijek radi, ali ne radim ja u njoj već sam je dao u najam. Do prošle godine sam radio i s djecom u Olimpiji i u školama nogometa. Mislim da se nakon ove avanture u politici ipak vraćam u nogomet. Nekako je to više moje područje. Nakon godinu dana što sam u politici mogu reći da mi nije žao što sam se okušao u tome i borim se i borit ću se za sport i kroz politiku, ali mislim da ću se vratiti nogometu.

Vratimo se mi Dinamu. Što najviše pamtite iz svojeg igračkog staža na Maksimiru? Kakvi su bili suigrači?

- U principu se izvan nogometa nisam previše družio s ostalim dečkima iz kluba jer sam tada imao neko društvo iz malog nogometa, iz pizzerije Dvojka za koju sam igrao futsal. No, u Dinamu sam primjerice prvi put igrao s čovjekom koji je bio crne boje. Medford je bio baš nekako poseban. Sjećam se da mu je nakon tuširanja znao iskočiti čuperak, a on bi samo prošao prstom i frizura je bila sređena. Imao je takvu kosu. Osim toga, mislim da je utakmica s Atalantom bila među prvima koje je Zvone Boban odigrao poslije suspenzije nakon one famozne ‘utakmice’ s Crvenom zvezdom, a ubrzo je i otišao u Milan.

U utakmici s Atalantom, na gostovanju u Bergamu, Bad Blue Boysi su napravili velike nerede i tako iskočili na “europsku scenu”. Kako je to izgledalo iz igračke perspektive?

- To je bilo nešto neviđeno. Baklje i navijanje smo već prije doživjeli, ali prekid utakmice zbog nereda i nije bio baš česta pojava. Mislim da takve stvari ne smiju biti dio nogometa, ali ako to izuzmemo, navijanje je bilo baš svjetsko!

Nažalost, ni navijanje nije pomoglo, a ni taj prekid nije uzdrmao domaćine. Dinamo je na kraju ispao.

- Mislim da smo u obje utakmice odigrali vrhunski. Prema mojem mišljenju bili smo dosta bolji od Atalante, ali je sudac bio na njihovoj strani. Da nije bio, prošli bismo dalje. Ni dan-danas ne mogu preboljeti onaj penal koji im je dosuđen. Na istoj utakmici su bile identične dvije situacije za nas, pa nije ništa svirao. Baš sam prije nekih dva mjeseca gledao snimke tih utakmica. Imali smo svoje šanse, dobro smo igrali i bili smo dobro postavljeni. Da smo prošli, mislim da bismo napravili veliki rezultat.

Pratite li i danas svoj Dinamo? Kako vam izgledaju “modri”?

- Pratim, naravno. Jednim okom uvijek pratim Dinamo koji je bio i ostao moj klub. Jako mi je drago jer su Mamići napravili jedan respektabilan europski klub. Dolaskom Bjelice za trenera ostvarili su još jedan iskorak. Doveli su pravog trenera s pravim idejama i on je u ove dvije godine stvorio ekipu koja zaslužuje respekt. Prošlogodišnji rezultat i napokon to proljeće u Europi su bili sjajni. Vjerujem da će i ove godine ostaviti trag u Europi, ali mislim da je najveći dobitak povratak gledatelja na Maksimir. Dali su vremena pravom treneru i sada se to višestruko vraća.

Slijedi utakmica s Atalantom. Može li Dinamo do pobjede i kako će proći u skupini sa Šahtarom i Manchester Cityjem?

- Mislim da je City ipak rang više od ostalih, a ostatak je tu negdje. Trebamo vjerovati da možemo doći barem do trećeg mjesta koje vodi u Europsku ligu. Šahtar ima tradiciju, višestruki je prvak Ukrajine i redoviti sudionik Lige prvaka i napravit će sve da budu drugi u skupini. Mislim da je Dinamova velika šansa to što će ga u početku svi podcjenjivati. Mislim da su ipak zrela ekipa i da mogu nadograditi rezultat od prošle sezone.

Koliko je važno to što je ostao Dani Olmo koji već sad pokazuje da je svjetska klasa?

- Dečko je dobar igrač i mislim da će uskoro otići u neki veći klub, ali mislim da Dinamo ne ovisi samo o Olmu. Prošle sezone su prvenstvo osvojili bez nekih trzavica, a za to je zaslužna cijela ekipa. Bjelica ima 25 igrača od kojih svatko ima svoju zadaću. Neki igraju u Ligi prvaka, a neki u prvenstvu, ali treba i iduće godine izboriti Ligu prvaka - kaže Židan pa dodaje:

- Dinamo je klubovima iz HNL-a omogućio dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka i mislim da bi to trebao biti dodatni motiv Hajduku i Rijeci, posebno Hajduku, da se malo srede. Jači Hajduk bi bio dobar i za Dinamo, jer bi i Dinamo bio još jači.

Za kraj, nekoliko je igrača iz Hrvatske otišlo i u vašu Olimpiju. Kako vam se čine?

- Pratim posebno ove dečke koji su stigli iz Dinama i moram reći da su osvježenje za slovensku ligu. Menalo i Çekiçi stvarno djeluju odlično, ali Menalo je baš igrač po mojem guštu. Vidi se da je izvanserijski igrač, pogotovo za slovensku ligu. Mislim da je s njima dvojicom i Vukušićem malo iznenadila ostale ekipe i baš zato djeluju tako dobro u ovom dijelu prvenstva - zaključio je Židan.

Linker
25. travanj 2024 19:03