MANU FERNANDEZ/Pool/AFP
SAFET SUŠIĆ ZA SN

‘Neymar je shvatio da dolazi njegovo vrijeme, gladan je trofeja i to je najveći razlog uspjeha PSG-a‘

Negdašnji igrač PSG-a sretan je raspletom prvog polufinala LP i vjeruje da je ovo samo početak
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. kolovoz 2020. 22:15

Safeta Sušića uhvatili smo na jutarnjoj kavi u Parizu. Sušić je igračka legenda PSG-a, jedan od onih koji su, možemo reći, stvarali taj klub i koji je i danas emotivno vezan za PSG. Utakmicu protiv Leipziga, kaže, nije gledao u prijenosu, no kasnije je stigao sve pogledati i analizirati.

- Baš sam dolazio s puta, bila je gužva, nije mi se dalo negdje stati i gledati pa sam otišao kući. I onda u miru pogledao snimku, emisiju o utakmici i vidio sam koliko je PSG bio uvjerljiv - započeo je Sušić, koji nije djelovao kao da je iznenađen konačnim ulaskom Parižana u finale Lige prvaka.

Neymar je okosnica

- Uvijek kad su me mediji ovdje pitali što mislim, govorio sam im isto: ako želi osvojiti Ligu prvaka ili barem doći do finala, PSG mora zadržati Neymara. Mora ga nagovoriti da ostane. Znate da je prošle godine bio blizu odlaska, nije bio zadovoljan u Parizu i tada je malotko mislio da će godinu dana poslije upravo Neymar biti u finalu Lige prvaka s PSG-om. Odigrao je fantastičnu utakmicu.

Ne samo on, čitava je momčad bila dominantna, moćna.
- Snaga PSG-a je napad, taj trio Di Maria - Mbappe - Neymar, to je najbolji napad na svijetu. Kad su pravi, spremni, kad svi igraju u najboljoj formi, onda PSG-u rijetko tko može nauditi. Vidjeli ste Di Mariju, nije možda odigrao neku spektakularnu utakmicu, ali je zabio, dvaput asistirao, što bi više trebao učiniti.

image
Argentinac Di Maria i Brazilac Neymar slave ulazak francuskog prvaka u finale LP
afp

Mnogi ističu baš Neymara kao ključ ovoga uspjeha, istina je da je to jedan drugi Neymar nego ranije, uživa u nogometu, igra s osmijehom, ne glumata, nije ozlijeđen.
- Mislim da je Neymar shvatio da dolazi njegovo vrijeme, da su Messi i Ronaldo na zalasku, pogotovo da ove godine nisu više ubojiti kao prije. I on tu vidi svoju šansu, priliku za osvajanje Zlatne lopte idućih godina. Uz to, zdrav je. Sjetite se ranije, uvijek je na proljeće, u završnici sezone bio ozlijeđen, nije igrao kako zna pa je trpio i rezultat PSG-a. Sad je spreman, gladan je trofeja i dokazivanja i zato je on sad najjače oružje Parižana i glavni razlog tog iskoraka u Ligi prvaka. Naravno, s njim u paru i Mbappe, njih dvojica su stvarno nezadrživi.

Može li PSG u finalu uzeti ‘kantu’?
- Može, naravno, sad je sve otvoreno. Kažem, budu li igrali na ovoj razini, Neymara i Mbappea će teško itko zaustaviti. Znate, PSG ima problem francuskog prvenstva, što je tamo dominantan, nema kvalitetnog suparnika, zna se da će biti prvak, jedino je pitanje s koliko će bodova razlike uzeti naslov. I onda dođe u Ligu prvaka, igrati protiv najjačih momčadi Europe i doživi razočaranje. To je bila osnovna prepreka na putu do ostvarenja europskih ambicija, sad je momčad uspjela to preskočiti i sad može pobijediti i u finalu. Puni su samopouzdanja, svjesni svoje snage.

Cilj je ispunjen

Eto, morao je na klupu doći Nijemac, Tuchel, da bi Francuzi otišli u finale?
- Pa dobro, znate kako se u nogometu sve okrene. Da je PSG izgubio od Atalante, a nije bio daleko, mislim da Tuchel više ne bi bio u Parizu. To su te nijanse koje dijele uspješnu sezonu od neuspješne. Naravno, ne može se reći da bi bila neuspješna sezona kad osvojiš naslov i dva Kupa, međutim, to je nešto što se očekivalo, Liga prvaka bila je natjecanje koje je bilo PSG-ov cilj. Ulaskom u finale na neki je način ispunjen cilj, u smislu da neće biti razočaranja i depresije ako na kraju trofej ne završi na Parku prinčeva. Mislim da će, bez obzira kako ta utakmica završila, PSG iduće sezone krenuti još motiviranije po nove trofeje.

image
JEAN MARIE HERVIO/DPPI

Što znači da će Neymar ostati u Parizu?
- Nakon ovoga, vjerujem da hoće. I on i Mbappe. Mislim, oni su temelj svega, na njima se treba graditi ta priča. Ali, sad kad su vidjeli da mogu u PSG-u zadovoljiti svoje ambicije, osvajati trofeje, igrati finale Lige prvaka i doći u kontekst da ih se gleda kao najbolje igrače svijeta, nema razloga da odu iz kluba.

image
Igrači PSG-a burno su proslavili pobjedu i plasman u završnu utakmicu Lige prvaka
afp

Neće otići ni katarski novac. Predmijevamo da je gazdama bilo već pomalo dosta ‘bacanja novca’ bez konačnog cilja, Lige prvaka.
- Nisam vidio niti čuo da bi Katarani otišli. Možda su se u jednom trenutku zapitali ima li to smisla, međutim, imaju oni previše novca i ne mislim da su se nešto zabrinuli, haha. Što će sad biti, hoće li se još pojačati? Zapravo, ne vidim previše mjesta na koja trebaju dovesti pojačanja, treba im jedan jaki stoper, jer Thiago Silva odlazi, on je produljio ugovor samo za mjesec dana. Ako ostanu Mbappe i Neymar, možda bi im trebao još jedan napadač. Ne znam što je s Icardijem, iskreno, iznenadilo me da nije igrao u ovoj utakmici, a PSG je dao toliki novac za njega. Katarski vlasnici grade i novi klupski centar, sigurno neće stati s ulaganjima, pogotovo ne prije SP-a u Kataru.

Bit će veliko slavlje

Kako je uopće Pariz, grad, doživio ovaj uspjeh PSG-a?
- Nakon pobjede protiv Leipziga okupilo se nešto navijača oko Parka prinčeva, ali bude li PSG prvak budite sigurni da će tisuće ljudi izaći na ulice i da će biti fešta slična onoj nakon osvajanja naslova svjetskih prvaka u Rusiji. Bio bi to veliki uspjeh za PSG, a kad vidim kako su Parižani došli do finala, siguran sam da se mogu iz Lisabona vratiti kao pobjednici.

Linker
12. svibanj 2024 11:35