Tomislav Kristo / CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

NEZABORAVNI TRENER KOJI JE PRIJE 20 GODINA ŠOKIRAO MANCHESTER U ČUDU ZBOG JEDNOG IGRAČA MODRIH 'Otkud sad on? Čudesan je igrač, za najveće klubove!'

OSVALDO ARDILES Argentinski trener koji je prije 20 godina u Manchesteru, ali s Unitedom na Old Traffordu, s Modrima u utakmici skupine Lige prvaka odigrao 0:0
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. listopad 2019. 00:05

Dinamo je danas odletio u Manchester, sutra je na programu okršaj s velikim Cityjem Pepa Guardiole. Bili su Modri u ovom gradu i prije 20 godina, s njima i vaš reporter. Tada se na Old Traffordu igralo s Unitedom koji je trenirao Alex Ferguson, a u momčadi su igrali David Beckham, Paul Scholes, Andy Cole, Dwight Yorke, Ryan Giggs, Teddy Sheringham... Bilo je to najtužnije putovanje u životu, nakon ogleda s Unitedom preminuo je Darko Tironi, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti.

Na Old Traffordu je Dinamo tada vodio slavni Argentinac Osvaldo Ardiles, posljednji trener Croatije, ili kako su ga kasnije nazivali “posljednji Tuđmanov trener”. Ossie je bio veliki igrač, a najbolje ga možda opisuje rečenica njegova suigrača Diega Maradone.

- Bio je prijatelj svih svojih suigrača jer lako može promijeniti poziciju koju igra, pa je bilo nepredvidiv za protivnike. Najbolje bi bilo da je Ardiles na majici imao upitnik umjesto broja jer je bio vrlo svestran igrač - tako je govorio Maradona o Ardilesu.

Majstorsko djelo

Argentinski slavni igrač, koji je s reprezentacijom Argentine osvojio Svjetsko prvenstvo 1978. godine, ipak nije bio tako dobar trener, bio je bolji nogometaš. No ljubav prema nogometu bila je tolika da je radije izabrao treniranje slabije afirmiranih klubova u Južnoj Americi, Japanu ili arapskim zemljama nego nešto drugo.

Osvaldo Ardiles
Tomislav Kristo / Hanza Media / Hanza Media

Ali njegovo majstorsko trenersko djelo upravo je bila utakmica s Manchester Unitedom na Old Traffordu prije 20 godina kad su Modri s tom slavnom momčadi odigrali 0:0. Makar, kad smo se jučer čuli s Ossijem, kazao je nešto drugo:

- Uvijek se sjećam tih dana, bili su zaista posebni, a to ne govorim iz kurtoazije. Kad sam otišao iz Dinama, još mnogo godina nakon toga pratio sam Dinamove nastupe, rezultate. Naravno, najviše se sjećam igara u Ligi prvaka. Iako znam da svi govore o toj utakmici s Manchester Unitedom na Old Traffordu, meni je najviše u sjećanju ostala ona utakmica u Budimpešti kad smo pobijedili MTK s 2:0 te se plasirali u Ligu prvaka. Prva utakmica u Zagrebu je završila 0:0… U Budimpešti je Josip Šimić zabio oba pogotka, ime i prezime tog mladića zaista će mi uvijek ostati u sjećanju. Bila je to teška utakmica, ali mi smo na kraju pobijedili. Bila je to fenomenalna večer, meni najdraža kao trenera Dinama. Druga po redu prekrasna večer bila je ta na Old Traffordu kad smo s Manchester Unitedom odigrali 0:0.

Iako je prošlo dugih dvadeset godina, ostali smo u kontaktu s Ardilesom, zahvaljujući i njegovim zagrebačkim prijateljima koji su se tada u Zagrebu brinuli o njemu, Tomislavu Golemcu i Mladenu Petreskom. Prije dvije godine bio je u Zagrebu sa suprugom i prijateljem Paulom Millerom, s kojim je igrao u Tottenhamu, otišli smo na večeru, prisjetili smo se tada njegovih zagrebačkih dana. Kad smo ga opet podsjetili na te dane, rekao nam je...

- U vrijeme kada je Liga prvaka počela, sredinom rujna, imali smo fiksaciju na Manchester United. United je tada bio prvak Europe, mi smo bili tek sporedna uloga u cijeloj priči. Međutim, eto, odigrali smo 0:0. Ali nakon toga situacija se zakomplicirala, izgubili smo od Marseillea, a nismo trebali. Onda smo igrali protiv austrijskog Sturma iz Graza i lako dobili kod kuće, ali u vrlo važnoj drugoj utakmici, izgubili smo 1:0. Krajem listopada ozlijeđen je naš igrač broj jedan, Robert Prosinečki. Trebali smo ponovno igrati protiv Manchester Uniteda, ovoga puta kod kuće. Bio je to golem izazov, znali smo da će stadion biti prepun i očekivanja ogromna, ali igra Prosinečkog bila je pod velikim znakom pitanja...

MONACO - OCTOBER 16:  Osvaldo Ardiles signs a picture prior to the Golden Foot Award press conference at Grimaldi Forum on October 16, 2013 in Monaco, Monaco.  (Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images for Golden Foot)
Tullio M. Puglia/Getty Images

Znao je da Veliki Žuti ne može igrati svih 90 minuta, pa ga nije stavio od prve minute, nije ga želio potrošiti...

- Rekao sam Robertu: “Slušaj, bit će jako žestoko s obje strane na početku. Ti ćeš doći kasnije i napraviti veliku razliku ako pokažeš svoj talent.”

Prosinečki time nije bio oduševljen, htio je igrati od starta.

- Ušao je i fantastično igrao, što je na kraju rezultiralo i pogotkom. No, na kraju izgubili smo 1:2...

Tako su, eto, prošle te dvije utakmice s Manchester Unitedom, a mi smo se vratili ipak na onu prvu, onu koja je odigrana u ovom gradu u kojem igraju dva kluba koja su među najboljima na Globusu.

- Da, bila je to briljantna večer za Dinamo. Pa United je bio najbolji u Europi, oni su se bili pripremili za sigurnu pobjedu, mi smo trebali biti tek nekakvi manje važni gosti na njihovoj zabavi. Došli smo kao janje na klanje! Međutim, od starta smo igrali jako dobro. Kako je utakmica odmicala, bivali smo sve bolji i bolji, stvarali smo šanse. Na kraju su se osjećaji miješali. Bili smo sretni što smo uzeli bod, ali i nesretni što nismo pobijedili. Ali da, bila je to jedna od mojih najsretnijih večeri u danima kad sam bio trener Dinama.

Veli nam da nije gledao Dinamovu utakmicu s Atalantom, ali da nije propustio sažetke.

- Kad sam vidio rezultat od 4:0, rekao sam sâm sebi da svakako moram pogledati sažetke utakmice. Nisu na njima bili prikazani samo pogoci, tako da sam se mogao uvjeriti da je Dinamo zaista igrao odlično, jako mi se sviđalo kako su igrali, djelovali su moćno, kao vrhunska europska momčad. Nego, mogu li vas nešto pitati?

Naravno, kako da ne...

- Koliko onaj igrač Mislav Oršić ima godina? Nevjerojatno je brz i jak na lopti. Takav igrač može igrati u najvećim klubovima. Ma ta momčad Dinama očito je jako mlada i poletna. Da, vidio sam i neke iskusne igrače. Ali taj Oršić, baš me se dojmio. Bio sam jako sretan zbog Dinama i te velike pobjede.

Zagreb, 180919.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka  2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atalanta BC.
Na fotografiji: Mislav Orsic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Pitali smo Ardilesa što misli, kako će sutra završiti utakmica na Etihadu?

- Za mene je Manchester City najjača momčad na svijetu. Apsolutno. Dobro, tu su negdje na razini Liverpoola. Idemo kazati da su City i Liverpool nekako podjednaki. Ali ipak bih City stavio ispred Liverpoola. Dovode super igrače, baš dobro kupuju. Dinamo je danas isto kao i mi prije 20 godina, došao je kao janje na klanje. Ali Dinamo nema što izgubiti.

Onda je dodao još nešto...

- I kad sam ja bio trener Dinama, a i kasnije kad sam pratio svoj bivši klub, došao sam do jedne spoznaje. Što je protivnik jači, to Dinamo igra bolje. Mislim da se tu radi o mentalitetu vaših prostora. Protiv slabijih igrate slabije, a protiv boljih jako dobro, s posebnim motivom. Zato sam gotovo siguran da će Dinamo sutra na Etihadu igrati dobro. Naravno, Manchester City je ogroman favorit u ovom dvoboju, moram napomenuti da ne mogu kazati ništa drugo nego da će City ipak pobijediti. Međutim, ako se Dinamo dobro pripremi, ako bude igrao kao protiv Atalante, a Manchester City u igru uđe mrvicu slabije, nonšalantnije, onda se može dogoditi svašta, onda bi se moglo dogoditi iznenađenje kao prije 20 godina - zaključio je Osvaldo Ardiles.

Oženio je studentsku ljubav, glumio s Peleom i Stalloneom

Biografija velikog argentinskog nogometaša ispunjena je mnogim zanimljivim pričama. Inače, Ardilesov život izvan nogometnog terena bio je vrlo pristojan i miran. Iz dobrostojeće je obitelji iz Cordobe, drugog po veličini argentinskoga grada. Ardiles je odmalena obožavao igrati nogomet, prvo sa starijom braćom koje je brzo nadigrao, a kada je njegov talent došao do izražaja, počeo je trenirati u lokalnom klubu. A daljnja karijera došla je do neslućenih visina. Oženio je svoju studentsku ljubav Silviju Navarro, a punac mu je bio lokalni šef policije i vrlo moćna osoba u peronističkoj Argentini, pa je na vjenčanju mladog para bilo mnogo argentinskih uglednika...

Ardilesov nerazdvojni kolega i najbolji prijatelj iz Argentine, koji je zajedno s njim primljen u Tottenhamov Hall of Fame, s kojim ga veže najdulje nogometno prijateljstvo, vezni je nogometaš Ricky Villa.

Obojica su sjedila na klupi u finalu Engleskog kupa 1982. godine zbog sigurnosnih prijetnji jer je izbio Falklandski rat pa argentinski igrači nisu bili dobrodošli na terenu. Argentinac je glumio i u kultnom filmu “Bijeg u pobjedu” Johna Hustona skupa sa Sylvesterom Stalloneom, Michaelom Caineom i legendarnim nogometašem Peleom. Taj je film inspiriran stvarnim događajima, utakmicom Dynama iz Kijeva protiv njemačkih vojnika u okupiranoj Ukrajini. Kijevska je momčad pobijedila, ali zato što su porazili naciste većina je igrača ubijena.

Linker
19. travanj 2024 14:42