Vahid Halilhodžić

 CHARLY TRIBALLEAU Afp
TEŠKA ODLUKA

Ni legendarni Vaha nije presudio u korist svog bivšeg kluba: ‘Meni je Real do tada izgledao smiješno!‘

‘PSG je bio dominantan u svim segmentima igre. A onda kao da im je netko ugasio svjetlo‘.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. ožujak 2022. 06:10

Težak je to bio šok za PSG. Pretežak. Strani mediji su javljali da je nakon madridskog kraha francuskog kluba bogati gazda ‘poludio‘, čak prijetio smrću jednom djelatniku madridskog Reala, da su se u svlačinici skoro potukli Donnarumma i Neymar. Uglavnom, u pariškom klubu nakon ispadanja iz Lige prvaka, a njeno osvajanje bio je cilj, slijede nemirni dani. Kako će se stvari odvijati u ovom trenutku je teško predvidjeti, madridska rana još je svježa, ali je pitanje da li će uopće zarasti. Jučer smo se čuli s izbornikom Maroka Vahidom Halilhodžićem, bivšim igračem i trenerom PSG-a. Kako je on vidio krah svog bivšeg kluba u Madridu, što predviđa u budućnosti?

- Žao mi je zbog ispadnja PSG-a. Bio sam igrač i trener tog kluba, jasno jest da žalim. Naravno, sad očekujem slijedećih dana i mjeseci velike kritike na račun trenera, igrača, kluba... Tako to ide. Mislim da je prijelomni trenutak utakmice bio prvi pogodak Benzeme, on je sve okrenuo, utakmici dao neki sasvim drugi tijek. E sad, je li bio prekršaj nad Donnarummom ili ne? Veliko je to pitanje. Mogao je sudac dosuditi taj prekršaj, a i nije mogao... Teško je tu biti objektivan - kazao nam je Vaha u uvodu.

image

Benzema i Donnarumma

AFP

Međutim, bez obzira na taj definitivno sporni trentutak, Halilhodžić se čudi tijeku utakmice nakon poravnanja Reala.

- E, to je već priča koju je teško adekvatno objasniti. Ne znam, stvarno ne znam zašto je PSG nakon tog poravnanja tako pao, gotovo nestvarno se raspao. Mogla bi se u tu priču ugurati psihologija. Međutim, s druge strane za PSG igraju nogometaši koji su odigrali ogroman broj najvećih utakmica, na najvišoj razini. Tako da mi niti to na neki način teško objasniti. Jer, pa i što ako je Real izjednačio? Taj rezultat 1:1 i dalje je PSG vodio dalje. Evo zaista sam razmišljao o tome, ali nije mi lako naći neke prave rečenice kako bih objasnio taj ‘blackout‘ Parižana. Jer ja to gledam s strane, ne znam što se zbiva u pariškoj svlačionici. Meni je s strane promatrača takav pad u igri jednostavno neobjašnjiv.

Kaže nam Vaha da je do tog poravnanja PSG totalno dominirao i kontrolirao igru.

- Vjerujte, do tog trenutka i prvog pogotka Benzeme meni je Real izgledao - smiješno! PSG je bio dominantan u svim segmentima igre. I tjelesno i tehnički, taktički. A onda kao da im je netko ugasio svjetlo, kao da više nisu znali što učiniti, gdje krenuti, kao da su se predali, totalno su stali, izgledali su zbunjeno, nešto baš nevjerojatno. Nisam niti u snu mogao vjerovati da se toj momčadi tako nešto može dogoditi.

Priča da je poraz u Madridu veliki šok za Parižane.

- Ogroman je to šok, baš ogroman. Dolaskom Messija PSG je imao ambiciju osvajanja Lige prvaka. Vlasnicima kluba bio je najveći cilj uzeti naslov kontinentalnog prvaka. Godinama već to žele, ali nikako im ne uspijeva. Opet im se dogodilo da momčad, bez obzira na sve zvijezde to ne može učiniti. Sad slijede jako teški trenuci za PSG, ovaj poraz duboko će utjecati na sve što će se u budućnosti događati. To nije neki obični poraz, to je baš jaki udar s nesagledivim posljedicama. Biti će se jako, jako teško oporaviti od njega. Evo opet se moram vratiti na utakmicu jer nikako ne uspijevam shvatiti kako jedna takva momčad prepuna kvalitetnih i svjetski vrijednih igrača tako posrne, tako se ugasi. Neshvatljivo...

Misli li da će sad biti smijenjen trener Mauricio Pochettino? Hoće li to biti prvi potez klupskih vlasnika?

- Vidite, ja kao trener ne volim razgovarati. Ne može se to znati, to mogu biti samo nagađanja koja će se pojavljivati u medijima. Zaista o tome ne mogu pričati. PSG-u sigurno neće biti lako u danima što dolaze, kritike će biti ogromne, a kako će klub na sve reagirati, to se ne može znati.

Kaže da se svakako mora nešto kazati i o dva igrača koja su dovela PSG u ovakvu situaciju.

- Ono što je napravio Benzema jest fantastično. Tri pogotka, još nekoliko prilika, zaista je bio izvanredan. Napravio je podvig koji će se teško ponoviti. Osim njega, Real je imao i fenomenalnog Luku Modrića. Modrić je zaista fenomen. U tim godinama igrati na takvoj razini jest zaista čudesno dostignuće. Njih dvojicu je bilo užitak gledati, bili su ‘krvnici‘ PSG-a. Ali isto tako, bez obzira što su Parižani izgubili Mbappe je bio jako, jako dobar. I on je postigao tri pogotka, samo što su mu dva poništena. No, Mbappe je budući najbolji igrač svijeta.

Kad smo već kod Mbappea, hoće li on nakon svega završiti u Realu? Hoće li napustiti klub s kojim ne može do osvajanja Lige prvaka?

- Čitam o tome... Ali tko to može znati? Svašta se može dogoditi. On je pametan momak, sigurno će izabrati ono što misli da je najbolje za njega. Možda ova utakmica u Madridu može mnogo toga promijeniti u njegovom razmišljanju i njegovim planovima. To bi trebalo pitati njega. Meni je o tome teško raspravljati.

Linker
03. svibanj 2024 10:47