SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
KAPETAN DINAMA

‘Nisam nikad prije promašio jedanaesterac, to je unijelo nemir u momčad! Crna rupa neće se ponoviti...‘

Kapetan je protiv Valura bio igrač utakmice, ali i onaj koji je goste vratio u život...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. srpanj 2021. 07:00

Kapetan Arijan Ademi sigurno je kormilario plavim brodom, bio je najbolji igrač utakmice s Valurom, postigao je dva pogotka, donosio je stalan impuls, motiv, dodatnu energiju plavoj momčadi. Bio ja, zapravo, Ademi kakvog znamo. Pitamo ga što se Modrima dogodilo u posljednjim minutama utakmice? Jesi li Krznarovi dečki na koncu bili bahati, opušteni, jesu li zbog toga kažnjeni, pa umjesto s uvjerljivom, na Island moraju putovati s minimalnom pobjedom?

Bilo i opuštanja

- Bilo je i opuštanja, priznajem, ali jedanaesterac koji nisam zabio unio je nemir u momčad. Šteta, velika šteta smo u zadnjim trenucima primili ta dva pogotka. Igrali smo dobrih 85 minuta, a onda smo upali u crnu rupu - kazao nam je u uvodu Ademi.

Ipak, napomenut će da Valur nije momčad za podcjenjivanje.

- Islanđani su ozbiljan protivnik. Međutim, mi smo stalno dominirali, a na kraju je ispalo kako je ispalo.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Vratili smo se na njegov promašeni jedanaesterac... Kad je dosuđen, odmah je uzeo loptu i svima pokazao da će ga baš on izvesti. Pitamo ga je li mu bila tako velika želja zabiti i svoj treći pogodak na utakmici?

- Prije utakmice za izvođenje je jedanaesteraca bio zadužen Lovro Majer. Njegovo ime bilo ja zapisano na ploči u svlačionici. Međutim, u tom trenutku ga nije bilo na travnjaku, prije je izašao iz igre. A dan prije utakmice vježbao sam izvođenje jedanaesteraca. Zabijao sam... Ali, jedno je trening, drugo je utakmica. Nisam pogodio, što da radim?

Lagano ste nekako pucali, nježno...

- Čekao sam vratara, ali on je očito čekao i mene, ostao je na crti i skinuo mi ga je...

Jeste li ikad u karijeri promašili jedanaesterac?

- Nisam! Ali, pucao sam samo dva puta u životu do utakmice s Valurom. I oba sam zabio. Treći put nisam. Eto, kod nas pucaju Petko, Orša, Majer, ali sad ih nije bilo, pa sam onda ja preuzeo odgovornost.

Pokvareni planovi

Ta dva pogotka Islanđana poremetila su Dinamove planove. Sad svi vi koji ste bili na Euru morate sjesti u avion za Island. Trebali ste ostati u Zagrebu i malo odmoriti...

- E da, da je bio drukčiji rezultat, da smo uvjerljivije pobijedili, onda bi vjerojatno bilo odmora za nas koji smo bili na Euru. Sad nam nema druge, idemo na sjever Europe pobijediti. Moramo na Islandu dovršiti posao. Ja vjerujem da ćemo to i napraviti.

Na Islandu će vas čekati osjetno niže temperature, umjetna trava, u večernjim satima danje svjetlo. Može li to biti hendikep?
- Mi smo profesionalci i moramo biti spremni na sve uvjete, pa i na one koji će vladati na Islandu. Siguran sam da hoćemo.
Na temelju onoga što smo vidjeli na Maksimiru, razlika u kvaliteti Dinama i Valura je velika, iako to krajnji rezultat ne sugerira.

- Vidite, znam da svi kao floskulu upotrebljavaju onu rečenicu “danas svi igraju nogomet”. Ali, ona je nevjerojatno točna. Valur je, ponavljam, ozbiljna momčad.

Jesu li vas malo Islanđani iznenadili?

- Ne bih rekao da su nas iznenadili. Temeljito smo se pripremali za njih, vidjeli smo sve što je trebalo vidjeti, znali smo što mogu, što nude. Isto tako smo mi dobro znali da moramo biti na vrhunskoj razini ako želimo pobijediti i mirno otići na uzvrat. Sad, naravno, još više znamo što nas očekuje na Islandu, moramo se za taj uzvrat pripremiti najbolje što možemo. Vjerujem u prolaz dalje. Bez obzira na sve što nam se dogodilo u Maksimiru, mi smo favoriti.

Nezadovoljstvo Eurom

Kako je Ademi doživio nastup svoje reprezentacije Sjeverne Makedonije na Europskom prvenstvu.

- Iskreno, nisam zadovoljan. Nadao sam se da možemo napraviti više, vjerovao sam da možemo proći skupinu. Plasirali smo se na Europsko prvenstvo, to je već samo po sebi velika stvar za Sjevernu Makedoniju. Ali kad smo već bili tamo, stvarno sam očekivao da možemo napraviti svašta. Prije toga igrali smo s Njemačkom, koju smo pobijedili u kvalifikacijama. Imao sam velika očekivanja, definitivno. Malo nam je nedostajalo i sreće. Na kraju, eto, nije nam se poklopilo.

A kako je vidio reprezentaciju Hrvatske?

- Hrvatska nije bila onakva kakva je inače bila ne velikim natjecanjima. Ali, protiv Španjolske je igrala dobro. Jest, Španjolska je dominirala, ali Dalićeva vrsta se vratila nakon što je gubila 1:3. Protiv tako moćne reprezentacije se vratiti na takav način je velika stvar. Nakon toga je stigla i velika šansa za 4:3 u produžetku. Malo je Hrvatskoj nedostajalo da se plasira u četvrtfinale. Znam da dosta ljudi govori da je Hrvatska na Euru bila loša, nezadovoljni su. Ali, mislim da su Vatreni na Euru bili korektni, no da je moglo bolje i više, moglo je.

Dinamovci na Euru?

- Petković je odigrao jako dobru utakmicu protiv Škotske. U sudaru sa Španjolcima je bio odvojen od ostatka momčadi, stalno je bio sam kraj dva španjolska stopera. Suigrači su bili predaleko od njega. Mislav Oršić je po tko zna koji put pokazao kako je dobar igrač, potvrdio je to baš protiv Španjolaca kad je bio detonator velikog preokreta, oživio je hrvatsku reprezentaciju. Livaković je kao i uvijek bio konstanta, odlično je branio, Ivanušec je odradio dobre minute protiv Češke i Škotske, a Gavranović je bio odličan u dresu Švicarske. Svi dinamovci su se na Euru pokazali dobrima - zaključio je Ademi.

ADEMI ZA DINAMO

U PRVENSTVU...
191 odigrana utakmica
15 postignutih golova

U KUPU...
32 odigrane utakmice
7 postignutih golova

U SUPERKUPU...
3 odigrane utakmice
0 postignuta gola

U EUROPI...
85 odigranih utakmica
11 postignutih golova

UKUPNO...
311 odigranih utakmica
33 postignuta gola

30 godina u svibnju je proslavio kapetan Arijan Ademi
11 godina prošlo je od njegove prve utakmice za Dinamo
8,5 milijuna eura vrijednost je dinamovca Arijana Ademija

Linker
19. travanj 2024 04:57