LLUIS GENE Afp
‘MBAPELLE‘

Noć u kojoj je okrunjen novi kralj nogometa: U debiju na Camp Nou utjelovio Jordana i umirovio pola Barce

Je li ovo zaista bila krunidba sljedećeg osvajača Zlatne lopte, službeno oduzimanje žezla?
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 18. veljača 2021. 16:20

Tri velika murala na pročeljima Bondyja već izvjesno vrijeme slave najpoznatijeg sina ovog radničkog gradića na sjeveru pariškog prstena. "'98. je bila sjajna godina za francuski nogomet", čitamo na jednom od murala, "rodio se Kylian."

Umjesto u Zidaneu i generaciji svjetskih prvaka, autor je nadahnuće pronašao u staroj Nikeovoj reklami s Cantonom u glavnoj ulozi ("1966. je bila sjajna godina za engleski nogomet, rodio se Eric"), a duhovitih Nikeovih copywritera nećemo se u ovom tekstu lako riješiti jer nakon posljednje veličanstvene predstave Kyliana Mbappéa protiv Barcelone svijet iz naftalina vadi poruku iz druge davne marketinške kampanje s "debelim" Ronaldom u glavnoj ulozi.

image
LLUIS GENE Afp

Brazilac se 1996. tek najavljivao kao budući superstar, ali njegovi bjegovi s centra kroz obruč trojice suparničkih igrača nisu ostavljali prostora sumnjama da imamo posla s fenomenom.

Umirovio "pola" Barçe

"Što kada biste zamolili Boga da postane najbolji nogometaš na svijetu… i on vas posluša?", svježinu starog marketinškog slogana otkrivamo 25 godina kasnije dok blista jedan od najpopularnijih Nikeovih manekena nove generacije. Nije pretjerana ocjena - ono što je Mbappé odigrao bilo je začinjeno notom božanskog, mala epifanija koja vas tjera da provjerite kako generalno stoje stvari u Panteonu s nogometnim bogovima i polubogovima. Ako je jednom zaista uskočio u kožu brazilskog Ronalda, Bog se pobrinuo da priča potraje relativno kratko jer "Fenomena" je poslije nekoliko sezona slave ostavio na operacijskom stolu, da najbolje godine potroši na borbu s teškim ozljedama ligamenata. Zbog toga Ronaldo u ovom društvu stoji tek u drugom redu. Mbappé zasad uspješno izmiče ozljedama, s navršene 22 tek ulazi u najzrelije nogometne godine, a svejedno iza sebe ima strašan opus. Nakon Pelea on je prvi 18-godišnjak koji je osvojio naslov svjetskog prvaka postigavši gol u finalu. U tinejdžerskim godinama transferom teškim 180 milijuna eura uzdrmao je planet, a onda se potrudio opravdati status najveće i najskuplje mlade zvijezde u nogometnoj galaksiji.

image
LLUIS GENE Afp

S PSG-om je Mbappé dosad osvojio tri naslova prvaka, dva nacionalna kupa i još dva Liga kupa. Trofej Lige prvaka ljetos je na trenutak omirisao, ali ga je morao prepustiti Bayernu.

Predstavu kojom je Mbappé u mirovinu poslao Piquea i Busquetsa a prema transfer listi usmjerio još nekolicinu Barcinih igrača, kroničari su požurili tumačiti u ključu "kralj je mrtav, živio kralj". Je li ovo zaista bila krunidba sljedećeg osvajača Zlatne lopte, službeno oduzimanje žezla koje si godinama naizmjence dodaju Leo Messi i Cristiano Ronaldo, saznat ćemo do kraja sezone. Ova dvojica su još uvijek prekrupni krokodili u nogometnoj bari da bismo ih tek tako otpisali. Ako ne vjerujete, pitajte uredništvo France Footballa. Glasoviti nogometni magazin prošli je tjedan naslovnicom "Affaire Messi" otkrio mokre snove PSG-ovih vlasnika. U lipnju Barcina ikona postaje slobodan agent. Neymar je već previše puta ponovio da u nastavku svoje nogometne avanture želi ponovno dijeliti teren s Argentincem. Što o takvoj kombinatorici misli Mbappé, najuzbudljiviji igrač današnjice, usput i pariško dijete?

Oprezan i proračunat

Ne računajte da ćemo o tome sljedećih dana čitati kao o kamenčiću u cipeli mladog superstara. Mbappé se odavno predstavio kao oprezan i proračunat komunikator. Jedini njegov napola skuhani eksces tijekom tri i pol godine u PSG-u dogodio se nakon izmjene u dvoboju s Montpellierom kada je protestirao prema Tuchelu. "Ovdje ne igramo tenis nego nogomet", odbrusio je Nijemac i polemika je završila prije nego što je počela. Nema prostora za polemike, ali niti za najave koje bi trebale rasplamsati navijačku maštu. Mbappéov tabor zasad sklanja sa stola šeikove ponude za produženje suradnje i nakon ljeta 2022. godine kada mu istječe ugovor.

"Ove sezone želim trostruku krunu. Ligu prvaka, zlato na Euru i na Olimpijskim igrama", govorio je Mbappé u intervjuima prije godinu dana, ne znajući da će ubrzo pandemija prekrojiti kalendar.

Što nosi budućnost: Real, Liverpool ili ipak PSG?

Florentino Perez imao je Kyliana Mbappea na dlanu, ali tih dana kada je mladić odlučio napustiti Monaco, predsjednik Reala nije se želio riješiti Balea. Kakva golema, strašna pogreška, piše As u komentaru utakmice Barcelona vs PSG. Prije dvije godine, kada se PSG bez ozlijeđenog Neymara oprostio od Lige prvaka već u osmini finala, procjena Florentina Pereza mogla se tumačiti kao ispravna. Mbappe tada još nije bio dovoljno odrastao da na terenu zauzme gard gazde momčadi. U međuvremenu je, međutim, njegov utjecaj dramatično narastao i Zinedine Zidane mu je putem medija počeo slati otvorene ljubavne poruke, ali za takav transfer Perez će morati srušiti Neymarov rekord od 222 milijuna eura. Je li to u okolnostima novog normalnog izvedivo? Uz Zidanea, velikim obožavateljem Mbappeova nogometa već dvije ili tri godine predstavlja se Jürgen Klopp, koji u šali kaže da Kylianova oca ima na telefonskom brzom biranju. Liverpool će biti drugi u redu na licitaciji, ako do nje uopće dođe ovog ljeta. Mauricio Pochettino vjeruje da takav rasplet otpada do daljnjeg.

- Moj je osjećaj, nešto mi govori, da će i Mbappe i Neymar ostati igrači PSG-a i nakon što im isteknu važeći ugovori. Svakako navijam za takav epilog - poručuje Pochettino.

Linker
08. svibanj 2024 14:06