Matthias Koch/imago Sportfotodienst/profimedia
PREMIJERA U LIGI PRVAKA

Nove pohvale za Bjelicu: ‘Napravio je svjetsko čudo! Haranje po HNL-u? Nemojte se zavaravati...‘

"U Osijeku i Trabzonsporu imaju odriješene ruke, ali u Bundesligi razmišljaju malo drugačije"
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. studeni 2023. 10:42

Nenad Bjelica preuzeo je Union Berlin, debitirat će u srijedu protiv Brage u Ligi prvaka. Veliko je to iznenađenje za ljubitelje nogometa u Hrvatskoj, bez obzira na odlične reference osječkoga stručnjaka. O Bjeličinom transferu u Bundesligu razgovarali smo sa Samirom Toplakom koji dobro poznaje nogometne prilike u Njemačkoj.

- Za mene je ovo svjetsko čudo! Top transfer, top liga, klub u Ligi prvaka, i želio bih mu i ovako javno čestitati na tome, iako smo se mi već čuli - rekao je Toplak.

Navikao je Bjelica boriti se za visoke plasmane i trofeje, sad će mu ipak biti malo drugačije.

- Mogao bi se suočiti sa situacijom u kojoj nije bio dosad, a to je borba za ostanak. Situacija je malo zeznuta. Ekipa koja je prošle godine briljirala, a dobre rezultate ostvarivala u kontinuitetu i ranijih godina, sad je u velikoj borbi za ostanak u elitnoj Bundesligi, a na leđima imaju veliki teret Lige prvaka.

Sedam bodova u 12 utakmica osvojio je Union, ali na dnu je još dosta klubova u sličnom položaju. Sve se to može nadoknaditi?

- Istina, ali Bjelko nikad nije bio u takvoj situaciji, uvijek se borio za nešto u klubovima u kojima je radio, pa treba vidjeti kako će se sada snaći u nečemu što je za njega novo. Definitivno to nije isto, ali je ušao u vrhunski projekt. Ma, kad sam čuo za taj njegov transfer, bio sam oduševljen kao da sam ja potpisao ugovor, a ne on. Znam koliko je teško stranim trenerima doći u Bundesligu ako doista nisi neko top ime. Njemački novinari pisali su da je došao nepoznat trener što uopće nije čudno, jer u Njemačkoj se zapravo uopće ne prati Hrvatska nogometna liga. Tko god mu je to odradio, svaka mu čast!

image

Bjelica na treningu u srijedu

Sebastian Räppold/Matthias Koch/imago Sportfotodienst/profimedia

Što kažete na igrački kadar?

- Oni su se čak pojačali, doveli su par igrača, no očito su oni napravili i malo "rusvaja" u ekipi, nisu više tako kompaktni. Jer oni su radili rezultat u serijama sa 70 % istim kadrom, samo su ga nadopunjavali, i uvijek su pogađali. Prošle sezone dogodila se kulminacija. Sad su doveli tri-četiri igrača koji se nisu pokazali, ili su pak poremetili kompaktnost momčadi. Ne znam o čemu se točno radi, ipak ih nisam tako detaljno pratio.

Bjelica kreće s Bragom, potom ga čekaju Bayern, Borussia Mönchengladbach i Real Madrid...

- Nije mogao poželjeti ljepše i bolje utakmice za svoju karijeru. Svi bi mi pristali na takve protivnike, ali kad dolaziš u klubu koji je u negativi, kojem je svaki bod bitan, za samopouzdanje ti treba neka pobjeda, ovo baš nije raspored na kojem možeš temeljiti optimizam.

Što mu prognozirate?

- Ja jako cijenim rad Nenada Bjelice, to je trener koji zna igrati na rezultat, koji zna stvoriti igru, koji zna što hoće. Nekad prema javnosti i navijačima bude i malo negative, ali nitko mu ne može osporiti da je radio vrhunske rezultate. I u Dinamu, pa i u Osijeku, gdje tek sad vide kakvo je dostignuće bilo drugo mjesto. Volim kako on radi, njegove su momčadi disciplinirane, zna se tko što radi u ekipi. Želim mu puno sreće.

image
MATTHIAS KOCH Dpa Picture-alliance Via Afp

Čitamo napise da će Bjelica sada "poharati" HNL, uzeti sve što vrijedi?

- A ne bih baš to tako rekao. Njemačka je malo drugačija priča. Kad uđeš u njemački klub, ti ulaziš u sustav i nisi tamo "bog i batina". Bjelica je u Osijeku i Trabzonsporu imao odriješene ruke, no samim tim što je u Union mogao dovesti samo jednog pomoćnika, vidi se koliko Nijemci drže do sustava. Zato ovdje neće moći dovesti igrače koje bi on htio, bit će to filtrirano, jer postoji sportski direktor, skauti... Mislim da to neće biti baš tako kako su novinari napisali, da će poharati HNL.

Dobro, jednog igrača možda ipak dovede?

- To da, ali neće moći opustošiti HNL. Puno sam u kontaktu s ljudima u Njemačkoj, tamo uopće ne prate HNL, nemojmo se zavaravati. Pratili su Dinamo kroz europske nastupe prošlih godina, ali sve ostalo je za njih velika nepoznanica. Ali pazite, pričamo o ljudima iz nogometa. Oni su druga razina i u globalu smatraju da u našoj prvoj ligi nema igrača za Bundesligu. Moramo biti realni i na zemlji što se toga tiče, u svakodnevnom sam kontaktu s ljudima koji tamo rade i to je jednostavno tako - zaključio je Samir Toplak.

Linker
27. srpanj 2024 03:00