FABRICE COFFRINI Afp
REVOLUCIJA UEFA-E

Novi format Lige prvaka uzrokovao velik broj teorija zavjera, rastu sumnje u namještanje utakmica

Nogometna se javnost pita kako vjerovati računalu koje odabire protivnike za svaku momčad
Piše: SNObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 19:44

Nova Liga prvaka s 36 momčadi i redizajniranim formatom bit će prava revolucija ove sezone. Tradicionalna grupna faza ustupit će mjesto proširenom natjecanju u kojem će se svaki klub sučeliti s osam suparnika (igrat će se četiri utakmice na domaćem terenu i četiri u gostima).

Još jedna vrlo važna promjena tiče se ždrijeba koji će se održati 29. kolovoza u Monaku. Po prvi put softver će određivati ​​protivnike momčadima. Ova je odluka izazvala veliku skepsu među navijačima. Dosad su gledali kako jedna osoba rukom bira loptice, no sada će morati vjerovati onome što računalo odluči. Tu je i dodatan strah od kibernetičkog napada, danas opipljive prijetnje svakoj velikoj tvrtki. Rizici su to s kojima se UEFA suočava s tako drastičnom promjenom formata, piše španjolski As.

U brifingu za medije Giorgio Marchetti, UEFA-in direktor za nogomet i glavni tajnik, i Tobias Hedstück, UEFA-in voditelj natjecanja, detaljno su objasnili proceduru. S njima je bio i David Gill, voditelj tehnologije u AE Liveu, IT tvrtki koja će biti zadužena za provođenje tehnološkog dijela izvlačenja. Nekoliko pitanja na koja su odgovorili odnosilo se na to kako će javnost vjerovati računalu koje odabire protivnike za svaku momčad.

image
VALERY HACHE Afp

Predstavnik UEFA-e će, kao i dosad, biti voditelj ceremonije. Devet kuglica rasporedit će se u četiri posude. Kada se kuglica izvuče iz posude 1, računalo će odmah odlučiti o osam dodijeljenih protivnika. Klubovi iz iste zemlje ne mogu se natjecati jedni protiv drugih.

U primjeru korištenom u UEFA-inom objašnjenju, PSG je izvučen protiv Intera, Barcelone,​​ Arsenala, Leverkusena, PSV-a, lisabonskog Sportinga, Celtica i Stuttgarta, što sugerira veću atraktivnost i interes koji će ova prva faza turnira izazvati u odnosu na prethodni format. Raspored utakmica bit će objavljen sljedeći dan, kao što se uvijek događalo, također putem računalnog sustava. Nova Liga prvaka već je pred vratima i prve su sumnje ekspresno preplavile društvene mreže, ponajviše po pitanju ždrijeba... Val teorija zavjera o mogućem namještanju utakmica već je krenuo i zasad je nezaustavljiv.

Linker
15. rujan 2024 20:10