BARBARA GINDL Afp
INTERVJU ZA SN

Novi, ‘kraljevski‘ status za veliku nadu Vatrenih: ‘Ako podcijene Dinamo i nas, možda završe i zadnji!‘

‘Hajdukovci uvijek vole dobiti Dinamo. Nije tajna, već sam govorio da od malena navijam za Hajduk‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. kolovoz 2022. 12:31

RB Salzburg pregazio je Austriju Lustenau 6:0 u 6. kolu austrijske lige, te sa 15 bodova drži drugo mjesto na tablici. Jedan bod više ima LASK. Luka Sučić odigrao je cijeli susret. S flasterom na licu.

- Dobro je sezona krenula, ali tek sad dolaze bitne utakmice - javio nam se Sučić u nedjelju prijepodne. - Flaster imam zato što sam operirao masno tkivo, pa ga moram nositi neko vrijeme.

Kako tumačiti rezultat 6:0?

- Odmah na početku imali smo kazneni udarac, stisnuli smo ih potom i dali drugi gol, a kako smo na startu drugog dijela dodali i treći, utakmica je bila riješena. No, nismo stali, igrali smo presing kao i uvijek i zato smo im zabili još tri komada.

image
AFP

Trener Jaissle dao mu je “kraljevski status”, RB je posložio u formaciju 4-3-1-2, on je taj playmaker iza dvije špice. Idealna pozicija za španera njegova profila i veliko povjerenje u dvadesetgodišnjaka.

- Ušao sam kvalitetno u sezonu, najbitnije je da sam zdrav, no moram i bolje. Čekam prvi pogodak... Ta pozicija koju igram je najbolja za mene, na njoj mogu najviše dati.

Žao vam je što u šestici niste i vi bili strijelac.

- Malo mi je žao, ali kad mi dođe prvi gol onda će se sve otvoriti. Doći će na svoje.

image
CROPIX

Glavni povod za razgovor bila je Lige prvaka i skupina E, u kojoj će odmjeriti snage s Dinamom, iako ima što reći i po pitanju reprezentacije. Čekamo kako će Zlatko Dalić i Igor Bišćan odlučiti, za koga će igrati za nešto manje od mjesec dana. Kako mu se čini skupina?

- Vrlo je teška. Svi suparnici su jaki, ne samo Chelsea i Milan, nego i Dinamo je dobra ekipa. Utakmice između nas i Zagrepčana bit će sigurno jako zanimljive i kvalitetne. Neće favoritima Chelseaju i Milanu biti lako ni protiv nas, niti protiv Dinama.

Sve otvoreno

Prošle sezone bili ste drugi u skupini iza Lillea, a ispred Seville i Wolfsburga, i igrali u osmini finala Lige prvaka, gdje je jači bio Bayern. Kakvi su vam sada planovi?

- Nemamo specijalne planove, idemo utakmicu po utakmicu, pa ćemo vidjeti na kraju što će biti. Chelsea je favorit, ali nitko nije bez šansi.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Dinamo ima najlošiji rejting.

- Dinamo nije zadnji, svašta se može dogoditi. Osim toga, možda Chelsea i Milan podcijene nas ili Dinamo. Zna toga biti, koliko je god riječ o Ligi prvaka. Možda jedan Milan, ako podcijeni nas i Dinamo, završi zadnji. Sve je otvoreno.

Koliko se promijenila ekipa RB-a?

- Otišla su nam tri ključna igrača, Adeyemi, Aaronson i Camara, ali doveli smo druge i posložili momčad. Zadovoljni smo s ekipom koju imamo. Naravno da nam ti igrači nedostaju, ali zamijenit ćemo ih. Što ćemo više utakmica igrati skupa, to će biti sve bolje, uvjeren sam da ćemo čak imati i bolju momčad kad uđemo u pravu formu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Onda neće biti lako Dinamu protiv vas?

- Ha, ha - nasmijao se i nastavio: - Bit će prave utakmice, već im se sada radujem, a neka bolji pobijedi. Sretan sam što ću ponovno doći igrati u Hrvatsku i to prvi put protiv jedne hrvatske ekipe.

Osim, toga vi ste hajdukovac.

- Ha, dobro, i to je, hajdukovci uvijek vole pobijediti Dinamo. Nije tajna, već sam govorio da od malena navijam za Hajduk.

Koliko poznajete Dinamo?

- Dosta. Pratio sam ga u utakmicama kvalifikacija za Ligu prvaka, a iz reprezentacije znam niz igrača.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Tko je danas bolji, RB ili Dinamo?

- Teško je to reći, obje ekipa imamo sjajne igrače. Mi igramo Ligu prvaka skoro svake godine, ne bih bio decidiran tko je trenutačno jači. Tek je početak sezone. Igrat će se u jakom ritmu, bez odmora, nije mi poznato da to ikome odgovara. Moraš imati širok kadar i da nema ozljeda, bit će potrebno puno rotacija.

Čuo se s Baturinom

Jeste li s nekim od Modrih posebno dobar prijatelj?

- Čuo sam se nakon izvlačenja skupina s Martinom Baturinom. Malo smo se zezali... Neka sadržaj ostane među nama - nasmijao se Sučić i ustvrdio: - Nismo si postavili pitanje tko će biti bolji, nego radujemo se utakmicama.

Baturina je dobio šansu u Dinamu i mi se svi radujemo da odmjerite snage vas dvojica....

- Baturina je sad dobio priliku u Dinamu i iskoristio ju je na odličan način. Neka samo nastavi tako i imat će izvrsnu karijeru.

Jeste li zadovoljni kako se razvija vaša karijera?

- Jesam, protekla sezona bila je odlična, igrao sam, zabijao i asistirao. Debitirao sam u A reprezentaciji, a sad želim ponovno dati maksimum, podići se na još višu razinu, pridonositi ekipi pogocima i asistencijama, a onda ćemo vidjeti kad će biti sljedeći korak.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kakva je razlika između vas dvojice, što su njegove najveće vrline, a što vaše?

- Baturina je klasična desetka, a ja mogu pokriti više pozicija u sredini nego on. Tehnički smo isti, imamo obojica odličan šut i prekide, zapravo smo slični kao igrači.

Hoće li to jednog dana biti borba za mjesto u reprezentaciji između vas ili ćete zajedno biti velika snaga Hrvatske?

- Mislim da ćemo igrati zajedno...

Svjetska ekipa

Kad vi preuzmete glavni riječ u nacionalnoj vrsti, možda ćemo opet biti u finalu svjetskog prvenstva?

- Može biti. Da. Reći ću vam da je svakome cilj na najvećem svjetskom turniru napraviti veliki rezultat, tako je i moj da jednom budem u finalu svjetskog prvenstva.

Dario Šimić kaže da ga podsjećate na Aljošu Asanovića, velikana Vatrenih i Hajduka. Pogotovo po ljevici i pregledu igre.

- Čuo sam da je Dario to izjavio za mene, drago mi, iako Asanovića ne znam previše kao igrača. Samo mi je iz priča poznato da je bio dobar. No, koliko sam mu nalik ne mogu reći.

Luka Sučić je rođen 2002. godine, kad Asanović više nije igrao. Milan je zadnji naslov prvaka Europe uzeo 2007., pa mu niti on nije toliko u fokusu, no Chelsea svakako jest.

- O Chelseaju se ne treba puno pričati, zna se da je svjetska ekipa. Milan nisam baš pratio, osvojili su Serie A prošle sezone. To što neće igrati Ibrahimović im je nedostatak, ali svjestan sam da neće biti lako je imaju odlične igrače. Volim Ibrahimovića kao igrača i kao osobu, meni je on TOP.

Bili bismo razočarani

Kazali ste da idete utakmicu po utakmicu, međutim, vjerujemo da imate plan biti među tri i nastaviti natjecanje u nokaut fazi, te da biste bili razočarani ako završite četvrti.

- Naravno da bismo bili razočarani ako budemo posljednji u skupini. Želimo prolaz u osminu finala Lige prvaka ili u Europsku ligu. Gdje će to biti ne znamo, no cilj je da odemo dalje - zaključio je Luka Sučić.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

DOBRO KRENUO

Marin Ljubičić me nije iznenadio

Imate li u Austriji dostojnog konkurenta ili mislite da ćete opet biti uvjerljivo prvaci?

- Imamo dobrog konkurenta u Sturmu, a i LASK sada igra odlično. Bit će borba, baš dobra. Mi smo najjači, ali LASK nema niti jedan poraz, a Sturm nas je pobijedio, čini mi se da će biti zanimljivija liga nego prošle sezone.

Marin Ljubičić je krenuo u prvenstvo s pogocima, sad je malo stao...

- Znam ga iz reprezentacije U-21, nije me iznenadilo kako je startao. Poznato mi je kakve igračke kvalitete ima. Krenuli su mu pogoci, igra odlično, čujemo se i mogu samo kazati - neka nastavi tako.

SUIGRAČ

Roko Šimić će dobiti priliku

Pričalo se o mogućoj posudbi Roka Šimića, koja nije realizirana jer ga RB nije pustio. Austrijski mediji pišu da je Sturm jako zainteresiran, da ga želi kao zamjenu za Danca Höjlunda, kojeg je prodao Atalanti. Roko je godinu dana mlađi od Luke.

Hoće li možda do kraja prijelaznog roka ipak otići?

- To ne znam, vidjet će se ovih dana.

Još su drugi napadači u RB-u ispred njega.

- Je, tu su Brazilac Fernando, koji je stigao iz Šahtara, Okafor i Slovenac Šeško, Trenutačno nema mjesto u prvoj ekipi, ali ako ostane neka radi i dobit će priliku.

REPREZENTACIJA Možemo se u Beču revanširati Austrijancima za poraz u Osijeku

Vatrene čeka završnica Lige nacija, utakmice s Danskom i Austrijom, a U-21 dodatne kvalifikacije, dva ogleda s Danskom za plasman na Euro. Gdje će igrati Sučić?

Može i kod Dalića i kod Bišćana.

- Nije mi poznato, ni jedan, niti drugi nisu me zvali i nisu mi rekli. Tu sam, na raspolaganju za obje ekipe.

Kako gledate na Ligu nacija i što bi za vas značio Final four?

- Svakako nije nevažna. To je natjecanje u kojima su velike reprezentacije, osvojiti 1. mjesto u skupini s Francuskom, Danskom i Austrijom bio bi vrhunski rezultat. Osim toga, Liga nacija je i priprema za Svjetsko prvenstvo, a znate kako je to, kad dođete na Final four, onda želite i osvojiti.

Kako ste preživjeli u Austriji nakon što su oni slavili u Osijeku 3:0?

- Gledao sam utakmicu tek od 70. minute jer sam bio u mladoj reprezentaciji i imali smo svoj nastup. Mislio sam da će me malo zafrkavati, ali nije me nitko.

Može li se Hrvatska revanširati u Beču?

- Može, naravno. Austrija je dobra ekipa s novim izbornikom Rangnickom, ali ipak smo mi bolji, viceprvaci smo svijeta. Naš cilj su tri boda.

Hoće li Hrvatska otići na Final four?

- Pokazali smo u Danskoj kad smo ih pobijedili da ih možemo svladati. Dakle, to je naš cilj.

Mlada vrsta također ima Dance. Propustili ste dosta toga.

- Nažalost. Što se dogodilo, dogodilo se, Danska je odlična ekipa, ima vrlo dobre igrače, neke znam, neće to biti lako.

Ako vam izbornik Dalić ponudi šansu na Maksimiru, to će vam biti dobra priprema za Ligu prvaka u kojoj stižete s Red Bullom.

- Da, dakako da hoće. Nisam nikad igrao na Maksimiru, ali trenirao sam s reprezentacijom. Znam kakav je stadion, da jedna tribina nije u funkciji.

Nadate se da ćete izboriti mjesto u Kataru?

- Moje zadaće su dobre igre u klubu, izbornik sve to prati, onda ćemo vidjeti hoće li se odlučiti za mene.

Linker
01. svibanj 2024 15:50