Phil Cole/Getty Images
OSTAVIO DUBOK UTISAK

NOVI POČETAK ZA MILJENIKA ZAGREBAČKE PUBLIKE! Eduardo se priprema za zaokret u karijeri, a u Maksimiru mu se za mjesec dana ukazuje idealna prilika

EDUARDO DA SILVA Bivši hrvatski reprezentativac najveća poveznica zagrebačkog i ukrajinskog kluba
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. listopad 2019. 14:19

Nema jače poveznice Dinama i Šahtara od Eduarda da Silve. Ljubimac Dinamovih navijača, jedan od najboljih napadača u povijesti hrvatske reprezentacije, igrač kojemu je teška ozljeda zaustavila nogometni napredak u Premiershipu. Pa je iz Arsenala otišao u Donjeck i tamo ostavio dubok trag.

Sjetimo ga se često, ali sjetili smo ga se opet i ovih dana kako dvoboj njegova dva kluba postaje sve bliži i intrigantniji.

- Odlazim iz Legije, a vidjet ćemo što će biti poslije. Ako ne nađem neku opciju koja bi me zadovoljila, moguće je i da završim karijeru - rekao je Eduardo početkom godine kad je otišao iz Poljske.

I otad ne igra nogomet, iako nikad nije službeno objavio “da, gotovo je”, jasno je da je Eduardo zaključio nogometnu karijeru. Sputale su ga ozljede, u Legiji više nije bio onaj stari Dudu, tada je već svima bilo jasno da je kraj jako blizu i da je golgeterska čarolija došla do isteka roka trajanja.

U 14 utakmica za ugledni poljski klub nije uspio zabiti gol, prije toga ni za Atletico Paranaense, zadnji je put bio strijelac za Šahtar u studenome 2016. Osim u Dinamu, Eduardo je imao odličnu statistiku i u Šahtaru. Sjećamo se, u Maksimiru je eksplodirao u sezonama 2005./06. i 2006./07., u ukupno pet sezona u Dinamu odigrao je u svima natjecanjima 151 utakmicu i zabio 94 pogotka.

Minsk, 120809.
Stadion Dinamo Minsk
Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. Bjelorusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Eduardo da Silva.
Foto : Jakov Prkic / Cropix
CROPIX

Četiri lijepe godine

Stigao je do reprezentacije i Arsenala, u “kockastom” dresu došao do 29 pogodaka. Tko zna kako bi se karijera odvijala, u kojem bi smjeru išla da nije bilo Martina Taylora i one utakmice protiv Birminghama, kad je Eduardu puknula noga i dugotrajno ga izbacila s travnjaka. Odlazak u Šahar za njega je 2010. bila najbolja opcija, tamo je, kako se kaže, oživio karijeru, ako u Arsenalu nisu imali dovoljno strpljenja ili im nije bio dovoljno dobar, u Šahtaru je proveo prvo četiri lijepe godine, a onda, po povratku iz Brazila i još jednu sezonu.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 19:  Eduardo of Arsenal is congratulated by team mates after scoring the second goal of the game during the Barclays Premier League match between Arsenal and Hull City at the Emirates Stadium on December 19, 2009 in London, England.  (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Mike Hewitt/Getty Images / Getty Images
Eduardo Da Silva

U 175 utakmica ukupno, koliko je odigrao za Šahtar, zabio je 58 golova, od toga pet u Ligi prvaka. Dva baš protiv “svojeg” Arsenala, po jedan je zabio Partizanu, Romi i Malmöu. Igrao je i u Flamengu i Atleticu Paranaenseu, pričalo se u više navrata o povratku u Dinamo, ali ta priča nikad nije zaživjela.

No, gdje je sad Eduardo? Po onome što se može saznati vratio se u Brazil, trenutno živi tamo, iako je, zapravo, “raširen” na relaciji Brazil - Hrvatska. Trenutno se odmara od nogometa, barem aktivnog, u onoj je fazi kad razmišlja čime će se u budućnosti baviti. Njegov prijatelj i kum Ognjen Vukojević pričao nam je već i ranije kako zove Eduarda da se priključi veteranskoj momčadi Rudeša, da uz njega, Silvija Marića, Ivicu Olića, Darija Šimića, Joea Šimunića... i Eduardo bude član te veteranske momčadi. Po imenima zbilja respektabilna družina. Eduardo će vjerojatno, kao što je i prije činio, doći na mjesec-dva u Zagreb, pa možda tada i sam otkrije kakvi su mu planovi. U zadnje vrijeme nije bio previše po medijima, možda se i oglasi uoči dva susreta svoja dva kluba u kojima ga i danas navijači jako dobro pamte.

KHARKIV, UKRAINE - SEPTEMBER 25:  Eduardo of Shakhtar Donetsk in action during the Russian Premier League match between Metalist Kharkiv and Shakhtar Donetsk at the Metalist Stadium  on September 25, 2010 in Kharkiv, Ukraine.   (Photo by EuroFootball/Getty Images)
EuroFootball/Getty Images

Bilo bi lijepo vidjeti i Eduarda da Silvu u Maksimiru 6. studenoga na uzvratnom dvoboju sa Šahtarom. Nije se u Dinamo vratio kao igrač, nije se sve poklopilo, iako su neki repovi koji su se godinama vukli nakon njegova odlaska odavno “odsječeni”. Uostalom, Eduardo je pomogao Dinamu svojevremeno pri dolasku Brazilca Jonasa kojega je znao iz Brazila, a i kasnije je bio u kontaktu s ljudima iz Dinama.

Idealna prilika

Ali je ta utakmica idealna prilika da se simbolički vrati na Maksimir, u klub u kojem je stasao kao igrač i koji ga je vinuo u svijet. Da iz lože pogleda utakmicu kojoj se možda i sam nadao dok je igrao u Šahtaru. A u budućnosti, daljoj ili bližoj, tko zna, možda i Eduardo kao i mnogi bivši igrači krene u trenerske vode, pa i u Dinamu jednog dana dobije šansu na klupi, poput brojnih mladih trenera. Veće poveznice između Dinama i Šahtara nema, Eduardo je trag golem u oba kluba.

Eduardovi klubovi

Dinamo Zagreb - 151 utakmica, 94 pogotka

Arsenal - 69 utakmica, 18 pogodaka

Šahtar - 175 utakmica, 58 pogodaka

Flamengo - 27 utakmica, 10 pogodaka

Atletico Paranaense - 9 utakmica, 0 pogodaka

Legia - 14 utakmica, 0 golova

Linker
26. travanj 2024 06:45