PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
KAKVE BROJKE

Novi rekorder Lige prvaka: Postiže gol svakih 49 minuta, a iza sebe je ostavio Lewandowskog, Salaha i društvo

Najveće i najbolje klupsko natjecanje na svijetu ima novu zvijezdu...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. veljača 2022. 08:58

Lewandowski, Haaland, a da ne govorimo jasno o Cristianu Rolandu, Messiju... to su sve jako već dobro poznate priče o ubitačnim strijelcima koji su postavljali ili drže još uvijek rekorde Lige prvaka. Prvenstveno glede golova. No, najveće i najbolje klupsko natjecanje na svijetu ima novu zvijezdu.

Sebastien Haller. Realno, nije baš opće poznat u kontinentalnim okvirima, ali takvo stanje neće još dugo potrajati. Naime, Haller je trenutačno vodeći strijelac Lige prvaka s 11 golova, što je primjerice dva gola više ili bolje od Lewandowskog i tri pogotka bolje od Salaha. To nije sve. Nitko dosad u povijesti Lige prvaka nije uspio doći do 11 pogodaka u samo 7 utakmica Lige prvaka. Njegovih prvih 7 utakmica u ovom natjecanju u kojem je Haller, napadač Ajaxa ove sezone debitirao.

Kada bi se malo našalili, onda bi naveli da je toliko opasan da na utakmicama prijeti obojici vratara. Suparnikom i svom. U sinoćnjem srazu u Lisabonu, između Benfice i Ajaxa (2:2) postigao je naime prvo auto-gol, a tri minute i "pravi" gol, odnosno pogodak na pravoj strani, za svoju momčad.

Sebastien Haller nije baš mladac ili izlazni junior. Ima 27 godina, reprezentativac je Obale Bjelokosti za koju je od 2020. godine nastupio 12 puta i postigao 4 gola. Drugim riječima, nije baš tako ubojit kao u dresu Kopljanika. Za Ajax je ove sezone u svim natjecanjima nastupio 39 puta i postigao 27 golova. Njegov briljantni međutim ulazak u ovu sezonu Lige prvaka, napisasmo već prvu u tom natjecanju, počeo je rekordom.

Za dodatnu usporedbu, norveški div Haaland je prošle sezone do 11. gola u Ligi prvaka došao u 9 utakmica, dok su Halleru bile potrebne dvije utakmice manje. Haller je postigao najmanje gol u 7 uzastopnih utakmica - Sportingu 4, Besiktasu 1, Borussiji Dortmund 1, opet Besiktasu 2, pa Sportingu još 1 i sinoć Benfici 1. Po broju golova u uzastopnim utakmicama Lige prvaka, bolji je još uvijek tek Cristiano Ronaldo koji ih je u majici Real Madrida postigao 11, ali u dvije sezone kombinirano (kraj 2016./17. i početak 2017./18.). Daljnjom statističkom obradom ispada da Haller postiže u Ligi prvaka gol svakih 49 minuta. Cijele pak sezone, u svim natjecanjima, postiže gol svake 83 minute. U nizozemskom prvenstvu je naravno prvi strijelac sa 16 golova.

Bjelokošćanin je u Ajax stigao iz West Hama u siječnju 2021. godine, te je od tada ukupno za Ajax odigrao 52 utakmice i postigao 42 gola. Strava! Njegova tržišna vrijednost, barem u ovom trenutku je 30 milijuna eura. napomena - u ovom trenutku... Rast će i ta brojka, sasvim sigurno.

Linker
20. travanj 2024 11:54