Gerard Moreno će igrati protiv Liverpoola

 JOSE BRETON Nurphoto Via Afp
PAKLENI IGRAČ

Novi spektakl u Ligi prvaka: Vratila se velika zvijezda, Liverpoolu sada prijeti i ubojiti strijelac!

Jedna briga manje za Unaija Emeryja uoči prvog polufinalnog dvoboja s Liverpoolom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. travanj 2022. 14:50

Unai Emery u obitelji je bio okružen nogometašima. Otac Juan i djed Antonio bili su vratari, dok je stric Roman igrao na poziciji veznog igrača. Ipak, srednja škola bila je prioritet, pa se Unai relativno kasno, tek sa 16 godina, u potpunosti posvetio treniranju i igranju nogometa. Navodno mu je inspiraciju donio legendarni Diego Maradona koji je Argentinu 1986. odveo do naslova svjetskog prvaka.

U dobi od 20 godina Emery je postao senior, povučen je u B momčad Real Sociedada, ubrzo je postao i članom prve ekipe, ali nikad nije postao standardan. Bio je lijevi vezni, a većinu svoje igračke karijere proveo je u španjolskim drugoligaškim klubovima, poput Toleda, Racing Ferrola, Leganesa i Lorce Deportiva. S igranjem je prestao u dobi od 32 godine, kad ga je snašla teška ozljeda koljena.

Trenerskim poslom počeo se baviti prilično rano, a prvi klub bio mu je upravo Lorca Deportivo, u kojem je i završio igračku karijeru. Uslijedili su Almeria, Valencia, Spartak Moskva, Sevilla, Paris Saint-Germain, Arsenal i Villarreal. Zanimljivo je da je Emery bolje rezultate ostvarivao u ‘manjim’ klubovima, dok su značajnija postignuća izostala u većim, glamuroznijim sredinama poput Arsenala i PSG-a.

image

Unai Emery radi odličan posao u Villarrealu

MARCO BERTORELLO Afp

Postao je tako ovaj 50-godišnji baskijski stručnjak specijalist za Europsku ligu. Triput je to drugo po jačini europsko klupsko natjecanje osvajao sa Sevillom, i to tri sezone u nizu, od 2014. do 2016., da bi isti uspjeh lani ostvario s Villarrealom. S Arsenalom je stigao do finala Europske lige 2019. kad je trofej osvojio Chelsea, a s PSG-om nije uspio ostvariti ultimativni cilj katarskih vlasnika i pokoriti Ligu prvaka. Osvojio je Emery s Parižanima sedam trofeja, no među njima je tek jedan naslov prvaka te po dva Kupa, Liga kupa i Superkupa.

Povijest se ne mijenja

Možda je mogao birati i drugačije, no prošlost se promijeniti ne može. Činjenica je da su u PSG-u velikih problema imali i dokazano uspješni treneri poput Thomasa Tuchela i Mauricija Pochettina. Svlačionica na Parku prinčeva puna je velikih ega i doista ju je zahtjevno držati pod kontrolom, pogotovo tako da svi budu zadovoljni. Isto je tako zahtjevna bila i post-Wenger era na Emiratesu, na čijem se početku Emery nije najbolje snašao. Nije bilo previše sreće ni u Moskvi...

Međutim, kad su u pitanju španjolski klubovi koji ne spadaju u sam vrh, tu je Emery ‘kralj’ koji pronalazi sjajna rješenja i poslodavcima isporučuje odlične rezultate. Europski trofeji sa Sevillom i Villarrealom govore tome u prilog. Emery svoj uspjeh temelji na savršenoj organizaciji defenzive, pažljivo usmjeravanom presingu i brzim kontranapadima.

Neki će mu zamjeriti da njegove ekipe imaju više problema sa slabijim suparnicima nego kad igraju protiv jačih od sebe, no rezultat je u nogometu uvijek najvažnije mjerilo. A Emery je ove sezone otišao i par koraka dalje, te je sa Žutom podmornicom uplovio u polufinale Lige prvaka kao jedini ‘uljez’ među tri velika favorita.

image

Može li 'Žuta podmornica' večeras slaviti?

CHRISTOF STACHE Afp

Jest, u španjolskoj La Ligi njegova momčad drži tek sedmo mjesto, no jasno je da Villarreal nema širinu i kvalitetu kadra da bi se mogao ravnopravno nadmetati na više frontova. U prvenstvu se ponekad mora platiti danak zbog potrošnje u Europi, ali vjerojatno nitko u klubu zbog toga nije previše nesretan.

Izbacio dva velikana

Jer, izbaciti iz elite dva velikana kao što su Juventus i Bayern uopće nije mala stvar. Kad u Torinu zabiješ tri gola u posljednjih 12 minuta uzvrata s Juventusom, to ne može biti slučajno. Kao što nije bilo slučajno da je Villarreal u prvom susretu s Bavarcima na domaćem terenu bio znatno bolji suparnik te je mogao pobijediti i s više od 1:0...

Nema nikakve dvojbe da je Liverpool veliki favorit u polufinalu Lige prvaka. Međutim, Emery je ove sezone pokazao da može srušiti nominalno jače suparnike, i ni u kom slučaju ga ne treba unaprijed otpisivati. Već i sam plasman među četiri najbolja kluba Lige prvaka je fantastičan podvig ako uzmemo u obzir bogatu i brojnu konkurenciju, a eventualni plasman u finale bio bi praktički poput osvajanja trofeja.

Ne treba zaboraviti da je Emery već dobio Redse u Europi, bilo je to 2016. kad je u finalu Europske lige sa Sevillom svladao Liverpool 3:1. Analitičari ukazuju da bi Danjumina brzina mogla stvoriti probleme Kloppovim defenzivcima, prije svega Alexanderu-Arnoldu koji često sudjeluje u napadačkim akcijama.

Opravio se Gerard Moreno

Jedna briga manje za Unaija Emeryja uoči prvog dvoboja s Liverpoolom; Gerard Moreno se oporavio od ozljede mišića, trenira i bit će na raspolaganju, ali će izostati mladi Yeremi Pino.

"Svi su u polufinalu Lige prvaka zato što zaslužuju biti ovdje. Liverpool zna da mi imamo sjajnu europsku prisutnost, da smo eliminirali dvije sjajne momčadi. Znaju da neće biti lako. Osjećat će se kao favoriti, ali naravno da će nas respektirati. Ovo je najbolji Liverpool kojeg sam ikad vidio. To mi je dodatna motivacija, pokušati pobijediti najbolji Liverpool ikad", poručio je Emery.

Stoper Pau Torres, jedan od defenzivnih oslonaca Žute podmornice, smatra da njegova momčad neće biti bez izgleda protiv jakog Liverpoola.

"Oni su jasni favoriti, u velikoj su formi. Kad ih gledaš, kao da ih ni nema, a onda iskoriste svaku pogrešku suparnika. Moramo znati protiv koga igramo i smatram da je u redu da ih priznamo kao favorite. No, to su bili i Juventus i Bayern. Mi ćemo se dobro pripremiti i pokušati nastaviti s iznenađenjima. Na kraju krajeva, nemamo što izgubiti, a gladni smo velikih stvari. Eliminacijama Juvea i Bayerna mi više ne predstavljamo iznenađenje, i očekujem da će Liverpool u ovoj situaciji biti malo skromniji nego što je bio Bayern. Mi znamo što nas čeka", poručio je Torres.

Linker
25. travanj 2024 19:01