LLUIS GENE Afp
Mlade snage pokorile Španjolce

Novi veliki obračun strijelaca: ‘Mbappe i Haaland zabijaju kao Messi i Ronaldo u svojim najboljim danima‘

U samo dva dana mladi francuski i norveški napadači rušili su španjolske predstavnike u Ligi prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. veljača 2021. 17:56

Udva su dana dvojica mladića pokorili Španjolsku! Najprije je u utorak Francuz u majici Paris Saint Germainea, Kylian Mbappe (22), s tri pogotka slomio Barcelonu (4:1), a dan kasnije, dvije godine mlađi Norvežanin. Erling Braut Haaland, s dortmundskom je Borussijom dohvatio pobjedu protiv Seville (3:2), utkavši u taj uspjeh dva zgoditka i asistenciju.

Francuz i Norvežanin, eto, ‘terorizirali’ su obrane katalonskih i andaluzijskih klubova, te doveli svoje momčadi korak do plasmana u četvrtfinale Lige prvaka. Haaland je ove sezone na pet utakmica u Ligi prvaka postigao čak osam pogodaka i imao je jednu asistenciju. Fascinantnan je bio način kojim je rušio i srušio Sevillinu obranu u srijedu. Bio je nezaustavljiv, u duelu nezadrživ, kad krene s loptom prema vratima suparnika, pogodak svaki put vidi u zraku. Poput tenka prolazio je kroz protivničke igrače...

image
INA FASSBENDER Afp

- Bilo je dobro. Nije mala stvar zabiti tri pogotka u gostima u Ligi prvaka, mi smo to učinili i sad imamo lijepu prednost uoči uzvrata. Taktički smo dobro odigrali, a istaknuo bih kako se ostvarila prognoza našeg trenera Edina Terzića. Prije utakmice mi je rekao da će ovo biti moja utakmica, da ću biti u prilikama za pogodak, to se i dogodilo. Srećom, iskoristio sam te prigode i upisali smo vrijednu pobjedu. Naravno da me dodatno motivirala i spoznaja da je dan ranije Mbappe zabio tri pogotka u Barceloni, moram mu zahvaliti za besplatni motivacijski tečaj – govorio je presretni Haaland.

image
CRISTINA QUICLER Afp

Mladi norveški reprezentativac dosad je, za RB Salzburg i Borussiju, postigao 18 pogodaka u 13 nastupa u Ligi prvaka, a na još šest odigranih utakmica u Europskoj ligi zabio je još četiri zgoditka. Statistika kaže da je samo Kylian Mbappe bio ubojitiji strijelac u Ligi prvaka sa 19 pogodaka, prije nego je navršio 21. godinu...

Haaland je, zanimljivo, zabio pogodak svakome od osam klubova protiv kojih je igrao u Ligi prvaka i peti je igrač u povijesti ovoga natjecanja koji je zabio po dva gola na tri uzastopna nastupa! Prije njega to su učinili Inzaghi, Elber, Ronaldo (čak u tri navrata) i Lewandowski... Je li pred nama novi pojedinačni dvoboj dvojice vrsnih strijelaca, poput onoga između Cristiana Ronalda i Lea Messija?

image
LLUIS GENE Afp

Glad i utrka za zgodicima portugalskog i argentinskog napadača obilježili su proteklo desetljeće, a čini se da će u dolazećim godinama će glavne uloge imati Francuz i Norvežanin u vatrometnoj jurnjavi za zgodicima. Obojica su, naime, istinski ‘killeri’, koriste i najmanju priliku za udarac prema vratima. I to rade gotovo savršeno, prava su napast za suparničke obrane i vratare. K tome, obojica rade za momčad, ne bježe od defenzivnih zadaća. Haaland je nešto odgovorniji i discipliniraniji u obrambenoj igri od Mbappea, kojem je ipak primarna zadaća pobjeći suparničkoj obrani. Pa je onda i igra PSG-a posložena tako da Mbappe snagu čuva za napadački sprint, te da se previše ne troši u obrani. Messi (33) i Ronaldo (36) na zalazu su karijere, dominiraju svjetskim nogometom više od deset godina i bliži se vrijeme kad će sići s trona i prepustiti mjesto drugima.

U posljednjih 12 godina, Ronaldo i Messi između sebe su podijelili čak 11 Zlatnih lopti, tu im je vrijednu nagradu za najboljeg svjetskog igrača prije dvije i pol godine ‘oteo’ samo naš Luka Modrić. Ronaldo je najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka (pet puta je bio pobjednik natjecanja!) i golgeterski je rekorder madridskog Reala. Messi je, pak, najbolji strijelac La Lige svih vremena, rekorder je Barcelone, s katalonskim je klubom osvojio čak 34 trofeja! Te su brojke zastrašujuće, ali su i golemi izazov mlađahnom dvojcu koji je tek zakoračio pod svjetla najjačih reflektora.

Haaland i Mbappe dosad su, to je definitivno, istaknuli najozbiljniju kandidaturu za nasljednike Ronalda i Messija. Uostalom, Mbappe je, nakon samo 46 utakmica za Monaco, postao drugi najskuplji igrač u povijesti, nakon što ga je PSG platio 190 milijuna eura! A već sad je, sa 22 godine, treći najbolji strijelac PSG-a svih vremena sa 111 pogodaka (iza Cavanija i Ibrahimovića), k tome je i aktualni svjetski prvak s reprezentacijom Francuske. I baš zbog spoznaje da Mbappe dolazi iz nogometne velesile, Haalandov je bljesak kudikamo veće iznenađenje.

I svakako će mu u karijeri biti hendikep što dolazi iz ne odveć jake nogometne zemlje, kao što je to bio hendikep i, primjerice, Litmanenu (Finska), Ibrahimoviću (Švedska), Giggsu (Wales), Bestu (Sjeverna Irska)... Igranjem za ipak limitiranu Norvešku, Haalandova karijera neće biti do kraja ispunjena borbama za najviši plasman na europskim i svjetskim prvenstvima. No, uživat ćemo u njegovim igrama i golovima u klupskim nastupima. A o novom nogometnom suparništvu, oglasio se i bivši sjajni engleski golgeter, Gary Lineker:

- Imat ćemo se čemu radovati nakon prestanka igranja Ronalda i Messija! Ova dvojica mladića, Mbappe i Haaland, zabijaju kao Messi i Ronaldo u svojim najboljim danima i nadam se da je pred nama još jedna spektakularna utrka dvojice fantastičnih strijelaca...

Linker
26. travanj 2024 19:40