Maurizio Lagana/Getty Images
TEŽAK IZAZOV

'O DINAMU IGRAČIMA JOŠ NISAM REKAO NI RIJEČ' Zanimljive izjave iz redova sljedećeg suparnika Modrih: 'Bilo bi dobro da nas hrvatski prvak podcijeni'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. kolovoz 2019. 12:25

Nije u mađarskim medijima euforično popraćen prolazak Ferencvarosa u 3. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka. To je očekivan rezultat i vrlo je realno prikazan aktualni Fradijev trenutak, koji je u dvije utakmice s malteškom Vallettom ukupnim rezultatom 4:2 prošao dalje. Nakon 3:1 domaće pobjede, 1:1 remi na uzvratu na Malti otvorio je vrata Mađarima i pogurnuo ih prema Dinamu...

Ferencvaros je već u 23. sekundi uzvrata mogao sve riješiti, ali slovački veznjak Škvarka umjesto mreže pogodio je vratnicu! Oko 200 mađarskih navijača (poglavito radnika na Malti) nadalo se furioznom nastavku, ali tvrdi domaćin nije pokleknuo, nije se predao. Štoviše, Valletta je povela u 27. minuti iz 11-erca (Fontanella), a svakako je zanimljivo da je kazneni udarac skrivio kapetan Fradija, desni branič Gergő Lovrencsics. Zanimljivo je to stoga jer je isti igrač skrivio kazneni udarac (posve nepotrebno) i na uzvratnoj utakmici protiv Ludogoreca u Razgradu! Lovrencics je, eto, sklon nedopuštenim potezima u svom 16-ercu, nerijetko je neoprezan i na to bi dinamovac Mislav Oršić, koji će ga napadati na tom boku, svakako trebao obratiti pozornost.

Veliko bogatstvo

Utakmica se tada posve otvorila, domaćinu je trebao još jedan pogodak za spektakularni prolaz, no u 60. minuti do tada nervozni Mađari ipak su odahnuli. Tamnoputi Kenijac s norveškom putovnicom, Tocmac Nguen, naime, zabio je za 1:1, bio je to pogodak kojeg su gosti priželjkivali i nakon sat vremena igre sve je praktički bilo odlučeno. Ferencvaros je do kraja bez većih problema kontrolirao igru, u nekoliko je navrata i zapucao oprema domaćem golu, ali vratar Bonello zaustavio je sve pokušaje gostiju. A Ferencvaros je, pak, čvrsto zatvorio sve prilaze svojim vratima i sačuvao remi...

- Nije ovo bilo naše najbolje izdanje, možemo i moramo mnogo bolje. Počeli smo dobro, imali smo nekoliko prilika i da smo barem jednu iskoristili, sve bi to na kraju bilo drukčije, utakmica bi otišla u drugom, za nas pozitivnijem smjeru. Na žalost, nismo zabili gol, čak je domaćin poveo i tako unio malo nervoze u naše redove, ali na vrijeme smo izjednačili i mirno priveli utakmicu kraju. Zasluženo smo se plasirali u sljedeći krug - govorio je trener Mađara, Ukrajinac Serhij Rebrov.

Zanimljivo, Rebrov je već u 32. minuti napravio prvu izmjenu - iz igre je izašao zadnji vezni Danilo Ihnatenko, zamijenio ga je David Siger...

- S Ihnatenkom je sve u redu, nije ozlijeđen, bila je to taktička izmjena. Ihnatenko je, naime, dobio žuti karton i to ga je sputalo u igri. Izgubio je samopouzdanje, nije mogao normalno ići u duele, jer se plašio drugog, isključujućeg žutog kartona. Siger ga je odlično zamijenio i naše je veliko bogatstvo što na klupi imamo kvalitetne igrače koji u svakom trenutku mogu adekvatno zamijeniti bilo koga iz udarne postave - kaže Rebrov, koji je svojim igračima u srijedu dao slobodni dan.

Podsjetimo, Ferencvaros je zbog utakmice s Dinamom odgodio prvenstveni start i domaću utakmicu s Debrecenom, a u petak ili subotu trebao bi odigrati lakšu trening utakmicu, kako bi momčad ostala u ritmu. Na upit mađarskih novinara o Dinamu, Rebrov je odgovorio:

- Gledao sam utakmicu Dinama u Tbilisiju, ali igračima nisam rekao ni riječ o svojim dojmovima. Pogledat ćemo i uzvrat Zagrepčana s Gruzijcima i dobro ćemo se pripremiti za okršaj u utorak. Još je rano za bilo kakve prognoze i procjene šansi, sigurno je samo jedno: ovo je Liga prvaka i nema lakih suparnika, a što natjecanje više odmiče, suparnici su sve teži i teži. Dinamo je svakako na kudikamo višoj kvalitativnoj razini od Maltežana - kaže Rebrov.

Nguen: U Zagrebu moramo zabiti gol!

U dosadašnjim dvobojima za ulazak u Ligu prvaka, u 1. kolu protiv Ludogoreca i u 2. kolu protiv Vallette, Ferencvaros je najprije bio domaćin. I u obje je prve utakmice, u Budimpešti, ostvario rezultatsku prednost (Ludogorec 2:1, Valletta 3:1), koju je znao potvrditi pobjedom u Razgradu (3:2), odnosno remijem u Ta’ Qali (1:1).

Protiv Dinama će mađarski prvak, eto, prvi put gostovati u prvoj europskoj utakmici, a strijelac pogotka na Malti, Tokmac Nguen kaže:

- Dinamo je jak, znatno jači od dosadašnjih suparnika. Bilo bi dobro da nas hrvatski prvak podcijeni, tada bi se naše šanse uvećale. A na prvoj utakmici u Zagrebu moramo postići barem jedan pogodak, kako bismo sačuvali izglede za prolaz na uzvratu u Budimpešti - smatra Nguen.

Linker
01. svibanj 2024 21:02