REUTERS/Piroschka Van De Wouw
ŠTO DALJE?

OČAJ U AMSTERDAMU NAKON ŠOKANTNOG PORAZA OD TOTTENHAMA Idućih mjeseci u Ajaxu slijedi rasprodaja igrača i novi remont momčadi

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. svibanj 2019. 18:32

Kad je Ajax 1995. zadnji put bio prvak Europe, iduće je godine opet igrao finale. Drukčija su bila nogometna vremena, tržište nije bilo tako bogato i rastrošno, neusporedivo. Recimo, zadnji igrači iz te generacije koji su napustili Amsterdam bili Jari Litmanen i Edwin van der Sar, koji su otamo otišli tek u sezoni 1999/00., nešto prije braća De Boer.

Ukupno je ta generacija u klupsku blagajnu donijela oko - 40 milijuna eura! O tempora, o mores, rekli bismo. Najveću je odštetu platio Betis za Finidija Georgea, 10 milijuna eura. Ako kažemo da je mladi, tada 19-godišnji Seedorf otišao u Sampdoriju za 3,62 milijuna eura (izvor transfermarkt), Kluivert u Milan za dva milijuna, Overmars u Arsenal za 7,5 milijuna, toliko je Barcelona platila i za svakog od braće De Boer. Za neke igrače odštete su nepoznate, ali da je svota prešla i 50 milijuna eura...

Frank de Boer
Laurence Griffiths/Getty Images
Frank de Boer

Ipak neusporedivo

U usporedbi s ovom momčadi - neusporedivo. Samo je De Jong prodan u Barcelonu za 75 milijuna eura. No, što će biti s ostalima, mnogi su već u raznim pričama o transferima, De Ligt na putu za Barcelonu, Ziyech je, kažu, već Bayernov.

- Nije ovo kraj Ajaxa, već početak, nije ova momčad još dala svoju zadnju riječ - rekao nam je nedavno Dominik Kotarski, bivši Dinamov mladić, sad golmanska nada Ajaxa. Momak koji trenira s prvom momčadi, a brani za Jong Ajax.

Što se toga tiče, ne bi se priča promijenila niti da je Ajax došao u finale, već puno prije govorilo se o raspadu ove sjajne momčadi. E sad, može li Ajax uistinu ponoviti ovakvo što ili napraviti još i više, ili je ovo vrhunac?

- Mislim da je teško očekivati da će se takvo što ponoviti, Ajaxu se ove sezone puno toga poklopilo - priča nam Nebojša Vučković, Riječanin, bivši vratar, koji je godinama radio u omladinskoj školi PSV-a.

Upoznat je s odnosima u konkurentskom klubu, kaže da najveći problem budućnosti Ajaxa nisu mladi koji odlaze, već ovi iskusniji igrači.

- Ajaxov sportski sektor predvođen Overmarsom i Van der Sarom napravio je odličan posao sastavljajući ovu momčad. Naime, pogodili su s iskusnim igračima, doveli su Tadića, Neresa, Ziyecha..., pet-šest tih igrača je kostur ove momčadi. Oko njih su stasali ti mladi, koji su se brzo uklopili. Nije problem što će otići De Jong, De Ligt i ti domaći dečki, nego je pitanje mogu li ovi iskusniji ponoviti ovakvu sezonu. Ja mislim da ne mogu. Tadić je imao svoju sezonu vrhunca, Neres isto, o Ziyechu da ne pričam. Sad je logično da ih klub proda, kažem, pitanje je hoće li iduće sezone biti tako dobri.

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - May 8, 2019  Ajax's Hakim Ziyech celebrates scoring their second goal with Dusan Tadic   Action Images via Reuters/Matthew Childs
Action Images via Reuters

Treba vremena

No, moramo i to reći, Ajaxu će ovaj uspjeh donijeti veliku financijsku injekciju, možda se nešto i može promijeniti po tom pitanju?

- Ajax je samo od Lige prvaka, ne računavši sponzore, zaradio 80-90 milijuna eura. Sad dodajte tome iznos od transfera, Ajax će biti bogatiji ukupno za više od 200 milijuna. Plus što im je budžet ionako 100 milijuna godišnje. Ali, ne vjerujem da će zbog toga ići u neke nebulozne izdatke. Uostalom, zašto bi ulagao u te iste igrače, kad je vjerojatno da su oni imali svoju najbolju sezonu. Nisu u Ajaxu ludi da bi se utrkivali s najbogatijim klubovima, da bi sad kupovali neka zvučna imena. Oni će na momčad potrošiti tih 100 milijuna koliko i inače imaju, ostalo će ulagati u školu i ostale stvari. Ajax će sada pokušati istim putem. Probat će naći opet pet-šest igrača koji bi morali biti kostur momčadi, njima priključiti nove mlade igrače. Ali, pitanje je tko od njih može odmah biti pojačanje za prvu momčad, mogu li i pogoditi tako s pojačanjima kao što su pogodili s ovom momčadi.

Postoje li u Ajaxovoj školi igrači koji mogu ‘uskočiti’ u kopačke De Ligta, De Jonga i ostalih?

- Mislim da ne. Dobar je taj Danilo Perreira, ofenzivac, o njemu govore kao o igraču koji bi trebao biti ta klasa, ali mislim da je još rano. Ajax može i idućih godina biti dobar u Europi, ali teško, jako teško na ovakvoj razini. Ako i počne stvarati momčad na ljeto, kupovati nove igrače, opet u svojem rangu, za šest, 10, 12 milijuna eura, trebat će koja godina da se uigraju i stasaju. Teško ponovljivo.

Ostaje još borba za nizozemsku titulu

Sad Ajaxu slijede dvije utakmice, zadnje dvije, u borbi za naslov prvaka. Dva kola prije kraja, isti broj bodova s PSV-om, s time da Ajax ima bolju gol-razliku. - Vidjet ćemo kako će se ovakav poraz odraziti na momčad, hoće li imati problema. Sad je pitanje kako će to završiti nakon sjajne sezone, moguće je da ne osvoje nijedan trofej - govori Vučković.

A što će nakon Ajaxova uspjeha napraviti PSV? Hoće li ‘dodati gas’ i krenuti u novi lov na momčad iz Amsterdama?

- Ne. Svatko ima svoj put, PSV ima svoju priču, ima također kostur momčadi, ima igrače iz svoje škole, a sad je stvar i sreće i svega ostaloga hoće li takva momčad donijeti nove trofeje. Neće sigurno kupovati velika imena da bi bio konkurentan Ajaxu.

Linker
28. travanj 2024 10:10